10 Aranyszabály az Arcbőr Egészségének és Fiatalságának Megőrzéséhez

10 Aranyszabály az Arcbőr Egészségének és Fiatalságának Megőrzéséhez

Az arcbőr megfelelő ápolása létfontosságú: ha egészséges, ragyogó arcbőrrel és fiatalos megjelenéssel szeretnél büszkélkedni, be kell tartanod néhány alapvető szabályt. Tudod, hogyan kell helyesen ápolni arcbőrödet?

Valószínűleg nincs olyan nő a világon, aki ne álmodozna lenyűgöző, csillogó arcbőrről. Nem csoda, hogy miért szánunk annyi időt az arcápolásra. Sajnos az arcbőr nagyon kényes és szeszélyes, ami sok gondot okozhat nekünk. Néha még a látszólag triviális tényező is borzasztóan sokáig irritálhatja és kipirosíthatja a bőrünket.

Van valami, ami megakadályozhat minket egy ilyen kellemetlenségtől?

Az arcbőr megfelelő ápolása

Az arcbőr egészsége és jó megjelenése nagyrészt attól függ, hogyan ápoljuk és kezeljük nap mint nap. Az egyetlen módja annak, hogy arcbőrünk hibátlan legyen, a megfelelő bőrápolási módszerek bevezetése és a megfelelő szépségápolási rutinok alkalmazása.

Csak akkor van lehetősége a bőrnek, hogy jelentősen növelje vitalitását, ha állandóan ellátjuk a nélkülözhetetlen tápláló anyagokkal. Ha védjük a napsütéstől és más káros hatásoktól, a bőr egészséges, és nem visel elszíneződések, hibák nyomait. A megfelelő hidratáltság fenntartása után a bőr csillogó, rugalmas és sima lesz. Minden tevékenységünk, amit minden nap végzünk, óriási hatással van a bőrünkre.

Különféle bőrtípusok ápolása

Mielőtt bármilyen arckrém és micellás krém után nyúlnál, próbálj csak egy kérdésre válaszolni: "Mire van szüksége a bőrömnek?" Csak a bőrtípushoz igazodó ápolás garantálja a sikert, ez pedig egyenértékű az arcbőrre szabott regenerációs terv elkészítésével.

Íme egy kosárnyi tipp arra vonatkozóan, hogyan kell gondoskodni a bőrünkről, különös tekintettel léve annak bizonyos típusaira.

  • NORMÁL BŐR - olyan természetes és gyengéd kozmetikumokat igényel, amelyek nem rontják a jó állapotát, csak fenntartják a megfelelő hidratáltságot, táplálják és védik a napsütéstől.
  • SZÁRAZ BŐR – erősen hidratáló termékekre van szüksége, amelyek feltöltik a bőrt vízzel, és bezárják azt, hogy megakadályozzák az elpárolgást. Ebben az esetben a hialuronsavat, karbamidot, ceramidokat és olajat tartalmazó kozmetikumok szolgálják a célt.
  • ZSÍROS BŐR - minden látszat ellenére ezt a bőrtípust nem kell dehidratálni, mert az erősen tisztító termékek paradox módon még több faggyútermelésre ösztönözhetik a zsíros bőrt. Ami itt számít, az a rendszeres és gyengéd tisztítás és bölcs hidratálás. Emellett a bőr természetes pH-értékének helyreállítása és a faggyúmirigyek megfelelő működésének elősegítése is kulcsfontosságú.
  • KOMBINÁCIÓS BŐR – a legigényesebbnek tartják ezt a bőrtípust mikor kondicionálásról van szó hiszen két különböző bőrtípusnak megfelelő szépségrituálék kombinálását igényli: száraz és zsíros. A zsíros bőrfelületen a faggyúmirigyek működése felett kell kézbe venni az irányítást és ellensúlyozni az egészségtelen csillogást, az erősen vízhiányos bőrrészeket viszont intenzíven kell vízzel pótolni.

E négy alapvető bőrtípuson kívül létezik még érzékeny, pattanásos és érett bőrtípus is. Minden további bőrprobléma, mint például az atópiás dermatitisz vagy a finom ráncok különleges figyelmet igényel, és a kondicionáló gyakorlatok megváltoztatását igényli egy adott bőrprobléma megoldása és megszüntetése érdekében.

A bőrápolás 10 alapvető szabálya

Természetesen a különbségek ellenére minden bőrtípusnál végre kell hajtanunk néhány meghatározott kondicionáló gyakorlatot, mint például hidratálás, fényvédelem, elhalt hámsejtek eltávolítása stb. Mit kell szem előtt tartani a napi arcbőr ápolása során?

1. A sminkeltávolítás az alap

A legrosszabb dolog, amit az arcunkkal tehetünk, ha kihagyjuk a lefekvés előtti smink eltávolítását. Az éjszaka az az idő, amikor bőrünk regenerálódik, és felkészül az új nap fáradalmaira. A számos kozmetikum, vagy akár maradványaik eltömíthetik a bőr pórusait és megzavarhatják a bőr egyensúlyát. Ennek fényében rendkívül fontos, hogy alaposan eltávolítsuk a sminket, és hagyjuk, hogy az arcbőr szabadon végezze önmegújító folyamatait.

Sminkeltávolító olajok

A micellás ápoló hatékony és jó alternatívája a természetes argánolaj, amely még a vízálló sminkkel is megbirkózik, és egyben ápolja az érzékeny szembőrt is. Ugyanez a hatás érvényesül a szempillák és a szemöldök szálain is.

2. Precíz arctisztítás

A smink eltávolítása azonban önmagában nem elég. A kozmetikumokon kívül tucatnyi egyéb szennyeződés is gyűlik az arcunkon - por, méreganyagok, felesleges faggyú, kipufogógáz stb. Ezeket is el kell távolítani lefekvés előtt, mert ha a bőrfelületen maradnak, tökéletes környezetet alkotnak a baktériumok fejlődéséhez, ami elkerülhetetlenül akné megjelenéséhez vezet.

Olajtisztító módszer

Valóban, nyúlhatunk zselé, hab vagy szappan után az arcmosáshoz. Azonban, használhatunk természetesebb és jobb szereket is, mint például a ricinusolaj, amely csíraölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az olaj kiválóan alkalmas az arc tisztítására és a faggyúmirigyek megfelelő működésének helyreállítására.

3. Arc tonizálás

Az arcápolás során egy másik kulcsfontosságú kérdés a pH-értékre való odafigyelés – nem lehet sem túl savas, sem lúgos. Sajnos a legtöbb tisztító kozmetikum megzavarja a bőr természetes pH-egyensúlyát, ezért mindent meg kell tennünk annak helyreállításáért. A legjobb termékek erre az arctonikok. Nincs más dolgod, mint áttörölni az arcbőrödet egy arctonikkal megnedvesített vattakoronggal.

4. Szem bőrápolás

Különös figyelmet kell fordítani a szem érzékeny bőrfelületére, amelyet még a megfelelő bőrápolás megkezdése előtt kíméletes ápolásnak kell kitenni. A szem alatti bőr nagyon vékony és hajlamos az öregedésre – a szem körüli ráncok elsőként jelennek meg, és az összes folt, mint például a megereszkedett és a sötét karikák, sokkal öregebbnek tűntetnek minket. Ennek fényében nagyon tanácsos rendszeresen felvinni a szemkörnyékápoló krémeket, és ujjbeggyel beletapogatni az intenzív dörzsölés korlátozásával.

Szemkörnyék bőrrének olajozása

Ha érdekel a bőr természetes kényeztetése, lemondhatsz a szokásos szemkörnyékápoló krém használatáról, és helyettesítheted természetes alternatívájával, például mandulaolajjal. Csak egy cseppet a szemkörnyéki bőrre alkalmazva kiemeli azt és rugalmassá és hidratálttá teszi.

5. Hidratálás először

A víz játssza az első szerepet a bőrápolásban, és ehhez nem fér kétség. Ezért a megfelelő arcbőr ápolásnak leginkább a hidratáláson kell alapulnia. Ez a feladat pedig lehet kétlépcsős. Elsőként, a bőrt vízzel látjuk el a nedvesítőszeres krémek vagy maszkok révén, majd megakadályozzuk a párolgást azáltal, hogy olyan olajokkal kezeljük a bőrt, amelyek elég erősek a bőr hidrolipid gátjának újjáépítéséhez. Ami fontos, minden arcbőrtípust folyamatosan fel kell tölteni vízzel – és ez az elv a zsíros és irritált bőrre is vonatkozik.

6. Intenzív táplálás

A hidratáláson túl az arcbőrt a megfelelő tápanyagokkal is el kell látni, amelyek lehetővé teszik, hogy rugalmas, fényes és szép maradjon. A sejtmegújuláshoz a bőrnek szüksége van A- és E-vitaminra, ásványi anyagokra (cink és szilícium), valamint olyan anyagokra, mint a kollagén, koenzim Q10, hialuronsav, ceramidok. Mindezt napi rendszerességgel egy jó arckrém vagy szérum felvitelével juttathatjuk az arcbőrbe.

Arcolaj szérum

Természetesen használhatsz arckrémeket és maszkokat, de igazán intenzív eredményt csak egy szérummal érhetsz el. Használhatod a szérum természetes változatát - tápláló, öregedésgátló hatású anyagokat (szépségápoló olajok, mint például a jojobaolaj, amely az emberi faggyúhoz hasonló szerkezetének köszönhetően kiegyensúlyozza a bőrt) - vagy a Nanoil professzionális arcszérumát, amely a legfinomabb, magas koncentrációjú, erősen tápláló összetevőket tartalmazza - ezek fokozzák bőröd szépségét. Ne habozz tehát, bízd bőrödet a professzionális arcápoló készítményekre.

D.I.Y.: olajos arcmaszk

Az olyan olajok, mint a makadámiaolaj, tökéletesen alkalmasak arcmaszk formájában való használatra. Keverd össze ezt a természetes olajat agyaggal, joghurttal, mézzel vagy citromlével, és hagyja a keveréket legalább 15 percig az arcodon.

7. Napvédelem

Nem szabad elhanyagolni a fényvédelmet sem. Az arcbőr természeténél fogva érzékeny, és rosszul védett az olyan káros tényezőkkel szemben, mint az UV-sugárzás. Ha nem biztosítjuk a bőr megfelelő ápolását (pl. fényvédő krémek használatával), akkor biztosan gyorsabban öregszik, ráncok, elszíneződések jelenhetnek meg. Gyakran megfeledkezünk arról a tényről, hogy a bőr önmagában nincs felszerelve olyan védőréteggel, amely elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a nap káros hatását (főleg nyáron, amikor a nap nagyon erős).

Olajok: Természetes UV-szűrők

Az olajok nagy többsége természetes UV-szűrőként használható, mivel 4-10 körüli SPF-értéket kínálnak. A legértékesebb itt a málnamagolaj, amelynek SPF 28-50 között van, és a sárgarépamag-olaj, amely SPF 38-40 (az SPF érték az eredettől és az extrakciós folyamatoktól függ).

8. Az elhalt bőrsejtek rendszeres eltávolítása

Mit tehetünk még a bőrünkért, azon kívül, hogy hidratáljuk, tápláljuk és védjük a nap ellen? Nos, az elhalt hámsejteket az enzimes hámlasztások vagy a gyengéd mechanikus bőrradírok (ide tartoznak a házi készítésű bőrradírok, például az olajos és zabpehely alapúak) radírozhatják. Az elhalt hámrétegtől megfosztott bőr gyorsabban regenerálódik, simább, tónusa egyenletes lesz és sokkal jobban felszívja a tápláló anyagokat. Végül, de nem utolsósorban, az arcradír gyorsabb véráramlást serkent a bőrben.

9. Masszázs és arcápoló jóga

A bőr vérkeringésének fokozása és az összes sejt oxigénnel való ellátása érdekében rendszeresen masszírozhatjuk arcunkat és végezhetünk arcjógát. A korábbi otthoni kezelés az arc különböző részeinek körkörös ujjmozdulatokkal történő masszírozásán alapul. Az arcjóga pedig a véráramlás serkentésére, az arcizmok mozgatására és a bőr rugalmasabbá tételére összpontosít az arc bizonyos mozgásainak és arckifejezéseinek köszönhetően. Például, a masszázs és az arcjóga segíthet a toka kezelésében, és feszesíti a rugalmasságában hiányos bőrt, feltéve, ha rendszeres alkalmazzuk.

Masszázs olajokkal

A jobb eredmények elérése érdekében a masszázst olajokkal kell végezni. Például, az avokádóolajjal történő masszírozás a legintenzívebb hatást fejti ki, és ennek az eljárásnak az előnyei egyértelműen jobbak az egyidejű bőrtáplálás miatt.

10. Létfontosságú részletek

A megfelelő arcbőrápolás utolsó alapelveként érdemes felsorolni azokat a fenmaradt és lényegtelennek tűnő részleteket, amelyek meglepő módon óriási hatással vannak az arcbőr állapotára. Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen tényezőt.

  • Nagyon fontos a kézmosás az arcápolási termékek alkalmazása előtt; ez megakadályozza, hogy a nem kívánt baktériumok a kézből az arcra kerüljenek.
  • Kerülni kell a pattanások nyomkodását, a vakarást és a bőrelváltozások érintését, mert ez gyulladásokhoz vezethet.
  • Az arctörlőket és a párnahuzatokat gyakran kell frissre cserélni, hogy elkerüljük a baktériumokkal való érintkezést.
  • Ha arctörlőről van szó, tanácsos megtanulni az arcszárítás helyes módját. Ne dörzsöljük a törölközőt az archoz, hanem finoman szárítsuk meg a bőrt.
  • Tudomásul kell venni, hogy az arcápolásban rendkívül fontos a kiegyensúlyozott étrend betartása. Hiszen ezzel belülről ápoljuk bőrünket.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika