A fodrászat története. 3. rész: Milyen volt a divatos frizura a múlt századokban?

A fodrászat története. 3. rész: Milyen volt a divatos frizura a múlt századokban?

A fodrászat történetében igazán kiemelkedő volt az elmúlt kétszáz év. Bár számos új hajtrend jelent meg ez idő alatt, sok fodrászt az elmúlt korszakok frizurái inspiráltak. Tudja milyen hajtrendek uralkodtak a 19. században? Vagy milyen hajvágási forma volt divatos néhány évtizede?

Ami azt illeti, az ember időtlen idők óta minden lehetséges eljárást kipróbált a hajvágásra, megkötésre és tincsek felkötésére. Eleinte ezt a gyakorlatot a kényelem befolyásolta, de később kulturális és szociális szokásokkal is összekapcsolták.

Hogyan változtak a frizurák az elmúlt 200 évben?

Minden bizonnyal a 19. és 20. században divatosnak elismert frizurák, a pazarságtól és pompától való eltávolodást jelentették. Ez egy nagy visszatérés volt a természeteshez. A barokk parókák csak, mint színházi kellékek voltak láthatók. Ehelyett az emberek inkább újra elkezdtek ihletet meríteni és elemezték Milyen frizurák voltak divatosak az ókorban. A fejlődéssel és kulturális változásokkal együtt viszont új hajviselési trendek is megjelentek. Mindez együttvéve hihetetlen sokoldalúvá tette a 19. és 20. századi fodrászatot.

DIVATOS FRIZURA A 19. SZÁZADBAN

A 19. és 20 századi fodrászat története egy 360 fokos fordulat volt. Épp ezért a mai idők, az ókori frizurákkal, különösen a római korabelivel, tértek vissza. Habár ez nem az egyetlen jellegzetes trend, ugyanis a 19. századot a hosszabb és dekoratívabb frizurák is jellemezték.

Milyen frizurák voltak divatosak a 19. század közepén?

Általában azokban az időkben az emberek rövid és sima hajat részesítettek előnyben. Divatos volt a réteges haj, és legtöbb esetben ez a típusú frizura lesimított volt, hogy így megfosszák a volumentől. Hogy ezen célt elérjék, többek között hajolajat használtak. Érdemes megjegyezni, hogy a francia forradalmat követően a rövid hajviseletnek számos arca volt:

  • à la Titus frizura – rövidre vágott, tépve vágott haj, mely tipikus római férfi hajviselet volt. Azt mondják, ezt a frizurát a forradalom egy áldozata támogatta - Teresa Tallien - aki tincsenként vágta le a haját, hogy szeretett férfijának így leveleket engedjen le a börtön ablakából.
  • à la Victime frizura – hátul rövid haj hosszabb oldalakkal és elülső frizurával, melyet gyakran a homlokot takaró fürtök jellemeztek. Ezzel a hajviselettel tisztelegtek az összes forradalom alatt lefejezett nő előtt. Hogy érthető legyen, az áldozat haját hátul teljesen leborotválták, hogy a nyaka teljesen csupasz maradjon. Ez megkönnyítette a guillotine megfelelő elhelyezését.
  • à la Caracalla frizura – a rövid és vastag haj szoros összegöndörítése, hagyva, hogy a fürtök körbevegyék az arcot. Ezt a hajviseletet Caracalla római császár kitörése ihletett.

Ez a 19. századi hajviselet, melyet a római császárok ihlettek, rövid és kényelmes viselet volt, és nagyon innovatívnak számított azokban az időkben, de sajnos nem tartott sokáig.

Milyen frizurák voltak divatosak a 19. század második felében?

Idővel a nők elkezdték újra növeszteni a hajukat, hogy mutatósabb és nőiesebb frizurákat hordjanak. Újra divatos lett a hosszú haj, először vállig érő, majd derékig érő.

Az emberek próbálták valahogy feltűzni a középhosszú visszanövő hajukat. Ez az az időszak, amikor kialakult a divat, amit az arcot körbe vevő jellegzetes fürtök jellemeztek. Gyakran ezeket a frizurákat kontyokkal készítették (először alul, majd később fentebb). Azon időszak egy másik divatos hajviseletét az Apolló íjának formája ihlette. A rakoncátlan szálakat szalagok és különböző hajkiegészítők segítségével szelídítették meg.

Érdekesség, hogy azokban az időkben a leengedett haj viselését komoly faux-pas-nak tekintették.

Néhány nő a hosszú hajból készült dúsabb hajviselet mellett döntött, amely szintén jellemző volt a 19. század második felére. Ezek leginkább pazar és nagy fürtök voltak, melyeket magas kontyok formájában, vagy még gyakrabban lenyűgöző fonatokba rendeztek.

Abban a korszakban a leghosszabb hajat viselő személy, Erzsébet osztrák császárné volt, akinek vastag hajfürtjei a földig értek. Legendákat zengtek a hajáról. Az egyik ilyen arról szólt, hogy a szobalányok kártérítést kaptak a fáradtságos munkájukért - Erzsébet hajának fésüléséért -, aki minden egyes hajhúzáskor megütötte őket egy tükörrel.

DIVATOS FRIZURA A 20. SZÁZADBAN

A 20. századi fodrászat még mindig a göndörítéstől és feltűzéstől függ? Nem mindig. Ez a század egy olyan időszak volt, mely tele volt változásokkal úgy a nők megjelenésében, mint a frizurájukban. A nők hajviselésének módja összeillett egy adott pozícióval, az akkor uralkodó trendekkel, és a fejlődő szociális változásokkal.

A 20. század kezdete

Az igazság az, hogy 1900-tól engedték a nőknek, hogy fülüket és nyakukat felfedjék, amit a korábbi korszakokban elkerültek. Akkoriban kezdtek el harcolni a jogaikért és néhány szüfrazsett elég bátor volt ahhoz, hogy vállig érőre vágja haját.

A 20. század első évtizedében felismerhetők voltak a rövid frizurák, gyakran fülig értek és egy széles szalaggal hordták. Ez a divat népszerűvé vált, köszönet Eve Lavallière híres színpadi színésznőnek. Ennek a frizurának a megalkotója egy Franciaországban dolgozó lengyel fodrász volt: Antoni Cierplikowski.

Nem hamarabb, mint a 20. század kezdetén jelentek meg az első hajformázó termékek. A hajszárító szintén kezdett népszerűvé válni.

Az 1920-as évek frizurái

Az igazi rövid haj őrület a 20-as években virágzott. A nők elkezdték rövidre vágni hajukat, és a sötét haj népszerűbb volt, mint a világos.

Néhányan, Victor Margueritte La Garçonne című novellájából ismert tipikus rövid frufrus, borotvált nyakú frizurája alapján inspirálódtak. Mások Coco Chanelre akartak hasonlítani, aki egy pageboy hajviseletet mutatott be, mely tökéletesen illett a tomboy stílushoz, ami igazán divatosnak számított akkoriban. Néhány régióban ezt a stílust flapper-nek is nevezték.

Azon idők egy másik divatos irányzata az Eton Boys frizura volt, amely egy rövid, nyaknál felborotvált, oldalt elválasztott, sima, hátra fésült viselet volt csak úgy, mint amit az angol Eton College-ba járó elit fiúk viseltek.

Az 1930-as évek frizurái

Egy évszázaddal később a rövid haj már nem volt többé divatos. A többség a nőiesebb frizurákat kezdte el hordani, amely hosszú laza hajat jelentett. A sötét hajat felváltotta a finom szőke tincs. Az évtized leginkább kedvelt színe a platina szőke volt.

A 30-as évek hajviselete olyan klasszikus, melyek manapság is megjelennek. A lágy hullámok és fürtök visszatértek, és ezeket könnyű volt észrevenni úgy a rövid, mint hosszú hajakon, melyek gyakran a bob frizura divatjában jelentek meg. Ezen évtized kötelező eleme az oldalt elválasztás volt. Másik két divatos trend az úgynevezett ujj hullám (a nevét az elkészítés módjáról kapta: a nedves tincseket feltekerték az ujjra és hajcsatokkal rögzítették) és a fül alá érő hullámos bob volt.

Az 1940-es évek frizurái

Ez a hosszú hajú frizurák ideje volt. Az évtized, melyet a második világháború nagyban befolyásolt, a látszat ellenére egy eleganciával és nőies frizurákkal teli idő volt, amely fokozatosan egyre inkább új stílussá vált.

Meglehetősen népszerűek voltak a Hollywood-i fürtök, rugalmas és szabályozott rendezetlenség, melyet hajhengerek vagy hajcsavarók segítségével készítettek. A hajat vagy a fül mögé húzták vagy oldalra hajtották, gyakran pántokkal díszítve. Az hajkiegészítőt az 1940-es években, a rendkívül népszerű pin-up frizura elkészítésében használták: „victory rolls” banán formába tett konttyal.

Az 1950-es évek frizurái

Valahol a 20. század közepén a stílusok lassú szétválása egyre felismerhetőbbé vált. Az 50-es évek frizurái nem hasonlítottak egymásra, bár azon időszak néhány jellegzetes fodrászati trendjét még könnyű volt felismerni, beleérve a vállig érő hajat a gondatlan vágásokkal, és szűnni nem tudó fürtök iránti szeretettel.

A stílusikonok, akiket ezen évtized női követtek, Audrey Hepburn és Marilyn Monroe voltak, akik igazából két teljesen eltérő stílust testesítettek meg. Mai napig a nagyon nőies szőke árnyalatú Marilyn Monroe féle fürtöket tartják az 50-es évek legnépszerűbb frizurájának.

Az 1960-as évek frizurái

A 60-as éveket Bridget Bardot inspirálta, aki felborzolt és hanyagul összekötött magas copfot viselt.

Ez az a korszak is volt, amikor a gyönyörű nőről alkotott imázst újra alkották a merészebb hajviseletek javára. A hátrafésült haj divatos lett (főleg a kontyba kialakított), és a túlméretezett stílus, amely a hajnak megfelelő, majdnem hatalmas volument adott.

A 60-as évek egy másik divatos kelléke a széles fejpánt volt, melyet a fej közepén hordtak. Ennek köszönhetően a hátrafésült és túlméretezett hajat még jobban kihangsúlyozták. Lényegében, a hajat hátra fésülték és kicsavart hajvégekkel igazították el. A frufru egy másik kötelező elem volt, akkor volt a legjobb, ha egyenesen hordták.

Az 1970-es évek frizurái

Még egy évtized, amikor a hosszú haj még divatos volt, bár fokozatosan átváltott egyenesebbé és simábbá. A frufru formája is megváltozott, ezúttal oldalra rendezett lett. Azokban az időben a nőkre jellemző volt az is, hogy szívesebben felfedték a homlokukat, néha hátrakötötték a frufrujukat. Az évtized legdivatosabb frizuráit a Charlie angyalai című film ihlette. A nagyon természetes hippi stílus néhány eleme is adott inspirációt a 70-es évek hajviseletéhez.

A 20. század 70-es éveiben vált népszerűvé a hajfestés. Az emberek keresték azokat a technikákat, melyekkel a kívánt platina árnyalatot adhatták a hajuknak. A hajfestés széles körben elterjedt, az egyszerű fodrásztechnikák elérhetőségének, mint a hajformázó termékek megfizethető árának köszönhetően.

Az 1980-as évek frizurái

A legnagyobb őrületek a fodrászatban a 80-as években kezdődtek A 20. század vége olyan bizarr frizurákkal lepett meg minket, amiken ma gyakran csak nevetünk. A rendkívül terjedelmes hátrafésült haj volt divatban akkor. Később a hátra fésülés csak a felső részre korlátozódott kombinálva azt egyenes, vállra eső hajjal, az úgynevezett mullet stílussal. Büszkén viselt frizura volt az 1980-as években a dauer és a rövid aszimmetrikus hajviselet is. A legfontosabb különbség a mai aszimmetrikus frizura és az akkori között a harmónia hiánya.

Az 1990-es évek frizurái

Nehéz olyan egyetlen frizurát találni, ami a legnépszerűbb volt a 20. század utolsó évtizedében. Kétségkívül a vegyes stílus képviselte ezt a korszakot. Nem voltak útmutatók, ha a frizuráról, hajhosszról vagy a színéről volt szó, ami igazából a mai napig így van. Természetesen ennek a világosan meghatározott stílusnak a hiányára hatással voltak a politikai változások, melynek köszönhetően visszanyertük a szabadságot a személyes megjelenés terén is.

És ez az, ahogy a fodrászat története véget ér.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika