Hajfestés festék nélkül! Hogyan lehet a hajat természetesen sötétebbé tenni?

Hajfestés festék nélkül! Hogyan lehet a hajat természetesen sötétebbé tenni?

A nők szeretik megváltoztatni megjelenésüket. A haj sötétítése a leggyakoribb választás a megjelenés megváltoztatása tekintetében - ez gyakran az életet megváltoztató döntések kezdete. De vajon hogyan lehet a hajat sötétebbé tenni természetes módon, hajfestékek nélkül? Mit szólnál egy sötétítő öblítéshez? Fedezd fel a legjobb módszereket!

A hajfestés a leggyakoribb hajkezelés, amelyet a szalonban végeznek. Ritkán szeretjük a természetes hajszínünket, és gyakran a szerkezete sem felel meg nekünk. Ezért a hajformázás, például a keratinos hajegyenesítés vagy laminálás a színezés versenytársa. Meg lehet változtatni a haj megjelenését anélkül, hogy meglátogatnád a fodrászatot? Igen, természetesen!

Ha sötétíteni szeretnéd a hajad, nem kell feltétlenül vegyi anyagokhoz nyúlnod. Ezért ha nem tervezel drasztikus színváltoztatást, akkor válaszd a hajsötétítés természetes módjait - kémiai összetevők és a haj egészségének károsítása nélkül.

Mivel tudod sötétebbé tenni hajadat?

Ahelyett, hogy azon tűnődnél, hogyan sötétítsd a hajad, először válaszd ki a megfelelő terméket, amelyet használni fogsz. Bár elsőként a hajfesték jut eszünkbe, amikor hajfestésre gondolunk, érdemes mélyebben belemerülni a témába, mivel sokkal több lehetőségünk van. A legnépszerűbb megoldás a haj árnyalatának megváltoztatására a tea vagy kávé használata. A kémiailag összeállított termékek másik jó helyettesítője a természetes hajfesték, azaz a henna. Azonban ügyesen kell használni, hogy az árnyalat, amelyet kapsz, természetes legyen és ne vöröses (kivéve, ha ilyen eredményt szeretnél kapni). Javasoljuk, hogy használj növényi öblítőket, például zsályából, csalánból, dióból vagy tölgyfakéregből készülteket. A bátrabbak hagymát vagy szójaszószt is használhatnak a haj sötétítéséhez, bár mindkét összetevő illata hatékonyan elriaszthat ettől. Azonban a természetes hajápolás rajongói minden bizonnyal szeretni fogják a hajsötétítő olajok által kínált lehetőségeket, amelyek közül a két legnépszerűbb a ricinusolaj és az amla. Mint látod, lehetséges a hajat természetes módon sötétíteni, és nem feltétlenül csak egy módszerrel.

Nem minden hajat lehet természetesen sötétíteni!

A megfelelő festék nélküli hajfestés valóban csábító alternatíva. Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem mindenki képes erre. A természetes sötétítő szerek hatása különösen látható lesz világos hajon, bár a bronz haj is több árnyalattal sötétíthető. Mindazonáltal a haj sötétítésének természetes módjai csak azok számára alkalmasak, akik nem számítanak látványos változásra. A könnyen elérhető összetevők használatával sötétíthetjük a hajat, de ez egy finom és nagyon enyhe eredmény lesz.

Érdekes tény! A természetes haj, amelyet még nem festettek, jobban hajlamos a sötétedésre. A természetes hajszínnel rendelkező nők könnyen bevezethetnek bármilyen módosítást festék használata nélkül.

Ezenkívül nagyon fontos a haj állapotának meghatározása a színkezelés előtt. Minél nagyobb a haj károsodása, annál rosszabb lesz a hatás. A gyógynövények emellett kiszáríthatják a hajszálakat. Az egészségesebb haj viszont intenzívebben befogja a színt, és az eredmény hangsúlyosabb és egyenletesebb lesz. Mindezeket a körülményeket érdemes figyelembe venned, mielőtt eldöntöd, hogy szeretnéd-e festék nélkül sötétíteni a hajadat.

Hogyan sötétítsd hajad természetes módon?

Ismerd meg a 10 LEGJOBB természetes módját a haj festék nélküli sötétítésének. Elég kiválasztani a megfelelő összetevőket, és ügyesen beépíteni őket a napi ápolásba, hogy néhány hajmosás után sötétebb és szebb árnyalatot élvezhess. Az egyetlen feltétel a választott módszer szisztematikus alkalmazása, mert sajnos egyetlen használat után még nem fogjuk észrevenni a hatásokat.

Nézd meg, hogyan tudod a hajad természetesen és egyszerűen sötétebbé tenni.

1. A haj sötétítése kávéval

A haj sötétítéséhez természetesen nagy mennyiségű kávéra lesz szükség, lehetőleg frissen őrölve. Az instant kávék és a kávéitalok nem fognak működni. Hogyan sötétítsd a hajad kávéval? Ezt kétféleképpen teheted meg, és mindként megoldásnak megvan a saját előnye.

  • Hajsötétítés kávés öblítéssel - helyezz néhány evőkanál frissen őrölt kávét egy 500-700 ml vízzel ellátott edénybe; forrald fel néhány percig, majd hagyd lehűlni; a kávéöblítés használata előtt szűrd le a vizet (a szemcsék akadályozhatják az öblítést); először áztasd a hajad néhány percig az edénybe, majd öntsd a kávéfolyadékot a hajadra, mosd le és szárítsd meg a hajad a szokásos módon, vagy hagyd megszáradni.
  • Hajsötétítés kávémaszkkal - csak önts forró vizet egy nagy adag őrölt kávéra, győződj meg róla, hogy a víz szintje körülbelül 1 cm-rel a kávé szintje felett van; keverd össze, majd rakd félre 10 percig. Miután lehűlt, vidd fel a hajadra; a kávémaszkot rögzítsd zuhanysapkával és törölközővel. Ezután várj legalább 15 percet; ezt követően alaposan öblítsd le a hajad (ne mosd meg), majd szárítsd meg, vagy hagyd levegőn megszáradni.

2. A haj sötétítése teával

Hasonlóképpen használhatjuk a fekete teát is, amely színezési tulajdonságokkal rendelkezik. A haj teával történő sötétítése a megfelelő öblítés előzetes előkészítését igényli. Egy liter forrásban lévő vízben főzz meg 3-4 evőkanál fekete teát (egész levelekkel, mert azok a legerősebb színűek). Hozzáadhatsz friss csalánt is (a szárított leveleknek nincs színezőtulajdonságuk), amely tovább erősíti a hajat és fokozza a színét. A csalán nem ad zöldes színt a hajnak, ha fekete teával használjuk. Készítsd elő a főzetet, majd mosás után öblítsd le a hajad, és hagyd megszáradni levegőn, vagy használj hajszárítót.

3. A haj sötétítése tölgyfakéreggel

Mi mással sötétítheted még a hajad? Ha nem vagy rajongója a kávés és a teás sötétítő hajöblítésnek, akkor próbáld ki a tölgyfa kérgét. Ez egy olyan összetevő, amely további tulajdonsággal rendelkezik, mert megakadályozza a túlzott hajhullást és a haj zsírosodását. Ennek ellenére a tölgyfa kérget leggyakrabban a haj sötétítéséhez használják. Elegendő egy öblítést készíteni, azaz kb. 50 g tölgyfa kérget használni (gyógynövényes üzletekben kapható), és 15 percig forralni. Az elkészítés és a hűtés után öblítsd le vele a hajad, hogy sötétebb legyen, és ismételd meg a folyamatot minden hajmosás után, hogy fokozatosan növeld a hatást.

4. A haj sötétítése hennával

Ha festék nélküli sötétítésről van szó, nem feledkezhetünk meg a hennáról. Ez a közel-keleti összetevő a hajban lévő keratinnal társul, ezért kémiai anyagok használata nélkül félig tartós színezést biztosít. A legjobb a természetes henna, vagy lawsonia por használata, amelyet citromlével vagy más savas folyadékkal kell összekeverni. Mielőtt elkezdenéd festeni a hajad hennával, az elkészített keveréket több órán át kell állni hagyni, hogy kiengedje magából a festéket. Ezután alkalmazd a hajra, hagyd rajta körülbelül egy órát, és mosd le. Érdemes megjegyezni, hogy a hennával besötétített haj először rézszínű lehet, de idővel a szín elmélyül.

Tipp: Ha szeretnéd, hogy a henna a vöröstől kissé eltérő árnyalatra sötétítse a hajad, akkor keverd össze például indigóval (meleg barnára festi a hajat) vagy amlával (hűvös barna árnyalatot ad a hajnak).

5. A haj sötétítése ricinusolajjal

A hajolajozás is nagyszerű megoldás lehet, ha természetes módon szeretnéd sötétíteni a hajad. Vannak olyan olajok, amelyek rendszeres használat esetén nemcsak táplálják, erősítik a hajat és fokozzák a ragyogást, hanem megváltoztatják a haj természetes színét is. Milyen olajok képesek sötétíteni a hajat? A kamilla világosító hatásához hasonlóan a ricinusolaj, az amlaolaj vagy a dióolaj sötétebbé teheti a hajat. Néha olívaolajat is használnak, viszont az jobban működik színező gyógynövényekkel.

6. A haj sötétítése zsályával

Hogyan sötétítsd a hajad gyógynövényekkel? Könnyen. A legfontosabb lépés az, hogy összegyűjtsd a megfelelő fűszernövényeket, amelyek gyengéd színezési tulajdonságokkal rendelkeznek. A zsálya, a csalán, a rozmaring és a mezei zsurló a legalkalmasabbak. Csak készíts egy erős főzetet, hűtsd le, majd öblítsd le vele a hajad minden mosás után. A gyógynövények erősítik a természetes színt és a sötétebb haj hatását.

Figyelem! A haj gyógynövényekkel való színezése kockázatos, mert nagyon kiszáríthatja a hajat. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod ezt a módszert, nem szabad megfeledkezned az intenzív hidratálásról és regenerációról.

7. A haj sötétítése szójaszósszal

Sok ember számára meglepő lehet, hogy szójaszószt is használhatunk a haj sötétítéséhez. Mielőtt a hajadon alkalmaznád, érdemes 1:1 arányban összekeverned ecettel, amely savas pH-ja támogatja a szójaszószban lévő festék felszívódását. Az ilyen keveréket mosás után a haj permetezéséhez kell használni. Sajnos rendkívül intenzív illata miatt a haj szójaszósszal való sötétítése a legkevésbé népszerű módszer.

8. A haj sötétítése dióval

A dió is nagyon erős színezési tulajdonságokkal rendelkezik. Ebben az esetben is készíthetsz olyan öblítést, amely sötétíti a hajad. Csak 2-3 marék dióra van szükséged, amelyet kisebb darabokra kell osztanod, majd 20 percig kell forralnod (mindent, beleértve a héjakat, a bőrt, a pépet). Lehűtés és leszűrés után ez a főzet kiválóan működik öblítőként, amely minden hajmosás után használható. Érdemes eldobható kesztyűt vásárolnod, hogy ne színezd meg a tenyeredet is. A diós infúzióval leöblített hajat fél órán át kell szárítani levegőn, majd tiszta vízzel újra le kell öblíteni, hogy megszabadulj a ragacsosságtól és helyreállítsd a haj lágyságát.

9. A haj sötétítése hagymával

Hogyan lehet sötétíteni a haját festékek nélkül? Ha nem tetszett a nyolc korábbi ötlet közül egyik sem, használhatod... a hagymát. Héjai (többek között húsvétkor díszített tojáshéjak festésére használják) szintén nagyszerűek a hajápoláshoz. A hagymaöblítés a hajat akár több árnyalattal is sötétebbé teheti. Szükséged lesz két marék hagymahéjra és három csésze vízre – az összes hozzávalót alacsony hőfokon fél órán át főzzük, hagyjuk egy éjszakán át állni, szűrjük le, majd öblítsük le a hajunkat. A legjobb eredmény elérése érdekében jó ötlet, ha a hajadat egy lével töltött tálban tartod néhány percig, vagy (ez kényelmesebb) öblítsd le, és csomagold be a hajad zuhanysapkába és törölközőbe anélkül, hogy a felesleges vizet kinyomnád. Legalább negyedórás várakozás után a hajat újra le kell öblíteni tiszta vízzel, és hagyni kell levegőn megszáradni.

10. A haj sötétítése genciánokkal

Mielőtt belemennénk a haj genciánokkal való színezésébe, megválaszoljuk a következő kérdést: pontosan mi is ez? A gencián (más néven genciánibolya) egy intenzív ibolyaoldat, amelyet sebfertőtlenítésre használnak. Nemcsak baktericid és antiszeptikus tulajdonságokat nyújt, hanem természetesen festheti a hajszálakat is. A haj sötétítése nem nehéz, és azonnali, nagyon látható hatásokat eredményez. Keverj össze egy liter vizet néhány csepp genciánibolyával (2-3 csepp szőke hajnál, max. 10 barna hajnál), majd öblítsd le vele a hajad néhány naponta. A hátránya, hogy ha túl gyakran használod, kiszáríthatja a hajat, és lila árnyalatot hagyhat maga után.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika