Hogyan hozzuk létre az otthoni SPA-t? Hasznos tippek és forradalmi receptek

Hogyan hozzuk létre az otthoni SPA-t? Hasznos tippek és forradalmi receptek

Az ősz az évnek egy meglehetősen nosztalgikus évszaka, míg a téli esték hajlamosak elhúzódni. Szeretné ezt a szomorkás őszt vidámabbá tenni? Hozzon létre egy otthoni SPA-t. Nem csak összhangban van az őszi és téli varázslattal, de a biológiai óráját is fellendíti, energiát ad és csodás kondicionáló hatása van a bőrre. A SPA kezeléseket nem kell wellness központokban végezni. Előnyeiket a saját otthonában is élvezheti. Megosztjuk önnel a legjobb tippeket az otthoni SPA-hoz.

Mi is valójában a SPA?

A SPA a latin sanus per aquam kifejezésből ered, ami annyit jelent „egészség a vízen keresztül”. A gyógyító vizekhez történő kirándulás régi dolog. Spa - egy belga város - a forró vízről híres, és mint szentély az egészség kezelésére. A város segített a név kialakításában. Manapság már a SPA név számos pihentető és szépítő tevékenységet foglal magába egy fürdőben.

Még mindig népszerűek és kedveltek a víz egészséges és gyógyító erejének múltbéli használati szokásai. Egészséges és pihentető fürdők, illatos olajos masszázsok, bőrradírok és más testkezelések a SPA terápiák példái. A céljuk, hogy helyreállítsák a vitalitást, egészséget és szépséget. A professzionális SPA nagy összegek kifizetésével jár, és szabad időpont keresése egy találkozóhoz a wellness központokban. Mégis, az otthon elvégezhető kezelések ugyanolyan kikapcsolódást nyújtanak, mint amelyekért fizetni kell.

A SPA célja: testfürdő, vízhőmérséklet

Az egész SPA szertartás legkellemesebb pillanata, amikor egy illatos meleg vízzel teli kádban elmerülünk. De várjunk csak, mi lesz a vízzel? Meleg vagy forró legyen? Milyen hőmérsékletű víz kényezteti a bőrét? Természetesen az elvárásaitól is függ, és hogy mennyi időt szeretne eltölteni fekve, lustálkodással:

  • meleg fürdő (37°C – 39°C) tökéletes, ugyanakkor gyors pihentetés aktív embereknek: felmelegít és enyhíti a fájó izmokat, 15-30 perc az ideális idő, amennyit a kádban kell maradnia.
  • langyos víz (31°C – 36°C) szintén nagyon pihentető, oldja a feszültséget, kicsit elálmosít. 15 perc ebből a fürdőből tökéletesen elég.
  • hűvös fürdő (25°C – 30°C) egy fajta felfrissülés, amire gyakran szükségünk van. A hideg fürdő serkenti és gyorsítja a véráramlást és az anyagcserét. Maradjon a vízben legfeljebb 5 percig.

Hogyan hat a hő a testre? Van-e a forró vizes fürdőnek egészségre gyakorolt előnye? Tudjuk, hogy a meleg kellemes, és egy forró fürdő mennyei lehet. Sajnos, nem a legegészségesebb dolog, amivel kényeztetheti magát. Soha ne legyen a víz hőmérséklete 40 foknál magasabb. A túl forró víz kiszárítja a bőrt és korai öregedést eredményez. A bőr elkezdhet hámlani és viszketni.

Receptek a legjobb otthoni SPA-hoz, azaz 8 lépés a hibátlan bőrért

1. Válasszunk napszakot

Kiderült, hogy igenis számít, hogy a nap melyik szakaszában végezzük a SPA szertartást. Ideális esetben este csináljuk, amikor semmi és senki nem zavar, és nem rontja el a pihentető pillanatokat. Figyelmeztessük a lakótársakat és barátokat, hogy nem vagyunk elérhetők, kapcsoljuk ki a telefont és hagyjuk, hogy csak az érzéseinkre és érzelmeinkre koncentrálhassunk. 

2. Teremtsük meg a hangulatot

A hangulat a titka a sikeres SPA szertartásoknak. Teremtsünk romantikus hangulatot és szerezzünk be mindent, ami megnyugtatja az érzékeinket: illatos gyertyák, virágok, olajok, hangulatos vagy relaxációs zene vagy a természet hangjai (eső, tenger hullámai, erdő). Díszítsük a fürdőszobánkat világító lámpákkal vagy pamut gömbökkel. Talán szereti a verses hangoskönyvet hallgatni? Foghatunk egy pohár bort is, könyvet, kakaót, zöld teát vagy epret. Más szóval, legyen valami, ami szebbé teszi a pihenést és a szépségápolást.

3. SPA módon ápoljuk a testet. Mit és hogyan használjunk?

Minél közelebb vagyunk a természethez, annál jobb. Ez az, amiért a saját készítésű kozmetikumok kiegészítik a teljes szertartást, és lenyűgöz a hatásuk, úgy mint az érzékeket ellazító összetevők, állag, szín és aroma.

A SPA kezelés alatt számos otthoni terméket használhat: olajok, vaj, só, tej, méz, gyógynövények, hidroszolok, kávézacc, illóolajok vagy kozmetikai agyagok.

4. Készítsük el az aromás fürdőt

Határtalanok a lehetőségek, minden egyes SPA kezelés máshogy nézhet ki és másként illatozik. Gazdagíthatjuk a fürdőt természetes vagy aromás olajokkal, önthetünk bele sót vagy pezsgős fürdőbombát, adhatunk hozzá tejet, vagy tehetünk a kádba egy szorosan zárt, aromaterápiával és kondicionáló gyógynövényekkel teli lenzacskót. Ne feledje, hogy a víz ne legyen túl forró. Ha hosszabb időt szeretne tölteni a kádban, kerülje a hideg vizet is. Az ideális hőmérséklet a 36-39°C.

5. Készítsünk egy tökéletes testradírt

A házi készítésű kávé- vagy cukor bőrradír felülmúlhatatlan, amikor feljavítjuk egy kiváló minőségű természetes olajjal, és adunk hozzá némi változatosságot a megfelelő illóolajjal. Gyakran a saját készítésű testradírok hatékonyabbak, mint a már készen kapható hámlasztók. Ne feledjük rendszeresen használni őket, így rövid időn belül megmutathatjuk a feszes, sima, narancsbőr nélküli testünket.

6. Ne feledjük az arc területét: készítsünk egy természetes maszkot

Az otthoni SPA fürdő egy ideális időpont a házi készítésű arcmaszkhoz, mert a bőr a melegnek köszönhetően jobb szívóképességű és puhább, és így jobban felszívja a tápanyagokat. A nyitott pórusok és a puha hám mélytisztítást tesz lehetővé.

Miközben a kádban fekszünk, ne feledkezzünk meg egy jó maszkról, legjobb, ha magunk készítjük. Olyat csináljunk, ami egyszerre táplálja, kondicionálja és tisztítja a bőrt. Egy rózsaszín vagy fehér kozmetikai agyag tökéletes alapanyag. Használja együtt egy kiválasztott virágvízzel, aloe lével, olajjal, gyógynövény főzettel – mindez, hogy egy tökéletes kozmetikumot kapjunk, mely megfelel a bőrünk igényeinek.

7. Ápoljuk a hajat a legjobb olajjal

A hajolajos kezelés – hasonlóan a SPA-hoz – nagyon régóta létezik, és kiválóan kiegészíti a wellness gondolatát. Ez a haj és (ami fontos) a hajtüsző mélyápolásából áll, természetes olajjal, vagy jól összeállított olajok keverékével. Simítsuk el a nedves hajon az olajat, beleértve a fejbőrt. A SPA szertartás után öblítsük ki jól az olajat és samponozzuk be a hajat.

8. Kondicionáljuk a bőrt egy természetes házi készítésű ápolóval

A természetes olajok a legjobb szövetségesek, így használjuk, amikor csak tudjuk. A shea vaj és makadámia olaj alapú természetes testápoló, meglepő eredményt nyújt a tökéletesen hidratált, rugalmas és sima bőr formájában. Ez a fajta balzsam alkalmas kézre és lábfejre is, így tartsuk egy kis tégelyben, és amikor szükségét érezzük, kenjük végig a bőrön. A saját illatkompozíciója jó hangulatba hozza (mert így emlékezni fogunk az otthoni SPA kezelésre).

Könnyű és hatásos saját készítésű kozmetikumok az otthoni SPA-hoz

Aromás fürdőolaj

Keverjen össze 25 ml jojoba olajat, 25 ml avokádó olajat körülbelül 10 csepp levendula illóolajjal (választhat egy másik pihentető illóolajat is, olyan illatút, melyet szeret, vagy egyesíthet néhány olajat). Bizonyosodjon meg róla, hogy az olaj biztonságos, nem okoz allergiás reakciót, sem bőrirritációt.

Otthoni SPA: saját készítésű pihentető, tápanyagban dús fürdősó

Keverjen össze egy csésze tengeri sót (finom vagy durva szemcséjűt), rózsaszín Himalája sót és keserű sót (ami Epsom néven is ismert). Ha szereti, variálhat különféle szemcséket, hogy illatos fürdőjét még szebbé tegye. De ne feledje, hogy a durva szemcséknek hosszabb idő kell a felolvadáshoz.

A só, különösen a magnézium-szulfát (Epsom), ásványi anyagokban gazdag forrás, és híres a méregtelenítő, pihentető és bőrjavító hatásáról. Mennyország a zsíros és pattanásos bőr számára, megszabadítja a testet miden folttól, és simává és táplálttá varázsolja. A bőr által felszívódott só a fürdőben, 4-9 óráig bent marad. 

Ha nem szereti a sószemcséket a fürdőkád alján, tegye a sót egy kis (organza vagy len) zacskóba, és áztassa így be a vízbe. Így a só szétolvad, kibocsátva minden kondicionáló anyagot.

Otthoni SPA: gyógynövényes fürdőzacskók

A fürdősókon kívül más fantasztikus összetevőket is tehet a zacskókba. Figyelemre méltók például a gyógynövények és a zabkorpa. Összekeverheti őket néhány csepp kedvenc illóolajjal (erős kondicionáló és pihentető hatásuk is van), és adjon hozzá citrusfélék héját, szárított virágot (hárs, körömvirág, kakukkfű), fahéj- vagy vanília rudakat.

Mezők vagy erdők? Mely gyógynövények kiválóan alkalmasak a SPA-hoz?

El vagyunk kényeztetve a választással, és mindenképpen időt kellene szánnunk arra, hogy több információt szerezzünk a gyógynövények szépségápolási előnyeiről. Bemutatjuk, melyek a legnépszerűbb keverékek, melyeket otthoni SPA-hoz el tud készíteni.

LESTYÁN, MENTA ÉS CITROMFŰ FÜRDŐ

Ez a fürdő lazítja az izmokat és enyhíti a menstruációs fájdalmat. Segíthet pihentetni az izmokat még az edzés után is.

A lestyán gombaölő hatású, míg a citromfű nyugtató és enyhítő.

ZSÁLYA, TÖLGY ÉS IZSÓP FÜRDŐ

A fürdő nyugtatja az idegeket, enyhíti a fájó izmokat és ízületeket. A zsálya hatással van az idegrendszerre, javítja a hangulatot és távol tartja a stresszt, míg a tölgykéregnek összehúzó, antibakteriális, gombaölő, vírusellenes, gyulladáscsökkentő és bőr erősítő hatása van. Az izsóp számos bioaktív anyag gazdag forrása, bámulatos kondicionáló és gyógyító hatással rendelkezik a bőrön, stimulál az aromával és nyugtatja az érzékeket.

LEVENDULA FÜRDŐ

Egy klasszikus, mindenféle SPA fürdő között.

A levendulának karakteres illata van, amelyet sokan imádunk. Nyugtatja úgy a testet, mint az elmét, helyreállítja az egyensúlyt és oldja a stresszt. A levendula aroma pihentet, míg a levendula főzet az egész test izmaira hatással van, és megmentő egy kemény edzés után. A levendula fürdő ideális a neurózisban, idegrendszeri betegségekben, krónikus fejfájásban és migrénben szenvedőknek.

Otthoni SPA: saját készítésű kávés radír

Keverjen össze egy fél csésze kávézaccot avokádó olajjal (úgy hogy sima pépet kapjon). Gazdagítsa a kapott keveréket egy teáskanál fahéjjal, és adjon hozzá 5 csepp illóolajat (a grapefruit- vagy narancs olaj ideális a narancsbőr elleni bőrradír elkészítéséhez).

Öntse a keveréket egy szép üvegbe. Dörzsölje a bőrbe a radírt néhány percig, majd jól öblítse le. A kávé helyett próbálja ki a darált zabkorpát, vagy cukorszemcséket (addig masszírozza a bőrt, amíg a cukor el nem olvad).

Otthoni SPA: saját készítésű sóradír

Amikor ezt a radírt készíti, használjon finom szemcsés sót, hogy elkerülje a bőrirritációt. Keverje össze természetes olajjal (ideális egy ricinus olaj és avokádó olaj keveréke). Ezt követően, lassan adjon hozzá illóolajokat: maximum 10 cseppet, hogy nem okozzon bőrirritációt. Keverje össze a hozzávalókat gyengéd mozdulatokkal. Tegye a kapott radírt egy szép üvegbe vagy más tárolóba, amit szorosan le tud zárni, hogy az aroma bent maradjon.

Otthoni SPA: testmasszázs olaj

A masszázs a SPA szertartás elengedhetetlen része. A leghatásosabb módja az izmok ellazításának és az idegek lenyugtatásának. Masszírozhatja a testét saját maga is, különösen amikor a masszázzsal kondicionálni akarja a bőrt. Ennek érdekében, használjon természetes olajokat: kerülje a szintetikus gyógyszertári olajat (gyakran parabénből és alkoholból készülnek, mely nem jó a fürdés után felmelegedett bőrnek). Keverjen össze egy választott természetes olajat pár csepp illóolajjal: sokuknak kondicionáló hatása van, fokozzák a véráramlást, méregtelenítenek és nyugtatnak.

Masszírozza a bőrt óvatosan nyomkodva. Ha szereti, használhat speciális masszírozó eszközt. Az ilyen kezelés megtisztítja a sejteket a méreganyagoktól, fokozza a nyirokáramlást, valamint feszesítő és narancsbőr elleni hatása van.

Otthoni SPA: makadámia olajjal gazdagított puha testápoló

Tegyen körülbelül 200 g shea vajat és 15 g méhviaszt egy edénybe, és a tűzön enyhén melegítse fel. Ezáltal az összetevők elolvadnak (ne forralja). Vegye le a tűzről az edényt, és hűtse le egy picit (de ne hagyja, hogy megkeményedjen).

Adjon hozzá körülbelül 50 g makadámia olajat és 20 g jojoba olajat. Hogy csodálatos illata legyen, a keveréket itassa át kedvenc illóolajával.

A következő lépés a hozzávalók összekeverése. Bizonyosodjon meg róla, hogy a keverék lehűlt, de elég puha. Használjon mixert, és keverje össze a pépet, míg nagyon puha nem lesz.

Öntse a krémet egy üvegbe, és használja minden fürdés után. Masszírozza nyugodtan a kézre és lábfejére is.

Otthoni SPA: saját készítésű kozmetikai agyag és olajos arcmaszk

A kozmetikai agyag egy értékes ásványi anyagok koncentrációja, amelynek csodás tisztító hatása van. A fehér agyag a legenyhébb, de válassza azt a fajtát, amely leginkább megfelel a bőrtípusának. Ez egy porszerű anyag, így akkor a legjobb, ha összekeveri jojoba, argán vagy avokádó olajjal, így plusz tulajdonságokat nyer, például feszesít, regenerál, tökéletesíti a megjelenést és kondicionálja a bőrt, vagy ránctalanító hatású. Arcán hagyhatja a maszkot, amíg fürdik, és ezt követően mossa le. Ha van virágvize, permetezze az arcára a maszk leöblítése után. A hidroszolok táplálják a bőrt, kiegyensúlyozzák a pH értékét és tonikként működnek.

Otthoni SPA: ideális hajolajos maszk

Ha a hajának regenerálódásra van szüksége, míg a fejbőrének tápanyagokra és tisztításra, semmi nem működik jobban, mint egy természetes olaj.  Válassza a haja porozitásának megfelelő olajat, vagy válasszon egy minden hajtípusnak megfelelőt (argán olaj, makadámia olaj, ricinus olaj).

Ha a legmagasabb kategóriájú hajápolásról álmodik, használjon professzionális hajolaj keverékeket. A Nanoil egy fejlett, tökéletes összetételű olajok sora a haj növekedéséhez és táplálásához. Megakadályozzák a hajhullást, erősítik, kondicionálják mind a hajat és a fejbőrt. Végezzen egy haj porozitás tesztet, és válasszon egy Nanoil terméket, amely professzionálisan fog gondoskodni a frizurájáról.

 

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika