Köpölyözés: Így kell elvégezni egy anti-cellulit masszázst otthon

Köpölyözés: Így kell elvégezni egy anti-cellulit masszázst otthon

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a narancsbőrtől? A válasz a köpölyözés - egy olyan eljárás, amely nem is olyan régen még főként az orvosi eljárásokhoz kapcsolódott, de ma már egyértelműen hódít a szépségszalonokban és a SPA-kban. Mik azok a vákuumos csészék? Hogyan működnek a tapadókorongok? Valóban formálhatják a testünket? Fedezd fel a köpölyözés titkait, és javítsd a külsőd otthon.

A rendszeres teljes testmasszázs egészségügyi előnyei már régóta ismertek. A masszázsokat sokáig nemcsak a test gyógyítására, hanem a lélek megnyugtatására is alkalmazták. Manapság lelkesen fordulunk e kezelés különböző formái felé, például szívesen kitesszük magunkat egy olajos testmasszázsnak vagy éppen köpölyözésnek, hogy javítsuk külső megjelenésünket. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen végül is a masszázsok egyik fő célja, hogy a hetedik mennyországban érezzük magunkat!

Tapadókorongok: Mik azok?

Kezdjük az elején! Tapadókorongok, más néven vákuumcsészék. Évről évre folyamatosan nő a népszerűségük, sok szó esik az orvosi alkalmazásukról, de kevesen tudják igazán definiálni, hogy mik is ezek. Mik azok a vákuumcsészék? Ezek olyan kis csészék, amelyek, ahogy a nevük is mutatja, negatív nyomást hoznak létre a bőrön, így javul a szövetek vérellátása.

A legtöbb esetben a köpölyözéshez használt csészék általában műanyagból készülnek. A gumiból készült csésze könnyebben kezelhető, mint az üvegből vagy bambuszból készült alternatívája. Mindazonáltal mindegyikkel ugyanazokat a hatásokat érjük el. A kiválasztott testrészekre kell helyezni őket, és a bőr megszívásával lassan kell mozgatni a testen.

Köpölyözés: Nem csak egészségügyi előnyökkel jár!

Hogyan néz ki a köpölyözés, és milyen tényleges előnyei vannak? Ez egy olyan módszer a vér- és nyirokáramlás javítására, amelyet az emberek már évszázadok óta ismernek. Ezt a fajta masszázst a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazták - kezdetben az emberek megfázás gyógyítása és az immunrendszer erősítése céljából folyamodtak hozzá, de idővel a tapadókorongok használata kibővült az izom-, sőt a hátfájás kezelésére is. Ez inspirálta az embereket arra, hogy a tapadókorongokat testmasszázsra használják.

Napjainkban a vákuumcsészéket cellulitisz elleni masszázshoz használjuk. Megállapítottuk, hogy a véráramlás serkentése mellett a vákuumcsészék rugalmasabbá és feszesebbé teszik a bőrt. Tagadhatatlan, hogy a vákuumcsészék használata a cellulitellenes masszázsban egyre népszerűbb - mind a professzionális szépségszalonokban/SPA-kban, mind pedig otthon. Kétségtelen, hogy ez egy természetes módja a test formálásának, a bőr táplálásának és a sejtmegújulás serkentésének.

Milyen előnyei vannak még a köpölyözésnek? Minden eset más és más, hiszen a vákuumozással elérhető lehetséges hatások szorosan összefüggnek a kezelni kívánt problémával. Egy dolog azonban biztos: a vákuumcsészék mindig a bőr megjelenésének javítására összpontosítanak. Ez azt jelenti, hogy a köpölyözés minden bizonnyal segít csökkenteni a narancsbőrt, de ez még nem minden, mivel a tapadókorongok a zsírszövet csökkentésében is segíthetnek.

A köpölyözés előnyei

  • Növeli a vér- és a nyirokáramlást.
  • Javítja a bőr rugalmasságát a hason, a combokon és a fenéken.
  • Felgyorsítja a zsírszövet elégetésének folyamatát (lipolízis).
  • Karcsúbbá és rugalmasabbá teszi a testet.
  • Csökkenti a cellulitot és enyhíti a striákat.
  • Segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
  • Kisimítja a bőrt és javítja annak rugalmasságát.
  • Tápláltabbá és élettel telibbé teszi a bőrt.

A köpölyözés lépésről-lépésre történő bemutatása

A szívócsészékkel végzett, relaxáló és gyógyító hatású vákuummasszázs a népi gyógyászatból ered, majd később a professzionális szépségszalonok is átvették. Természetesen otthon is elvégezhető. Előtte azonban tudnod kell, hogyan kell megfelelően használni a vákuumcsészéket. Az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk a vákuummasszázsra vonatkozó utasításokat - különösen hasznosak a kezdők számára, akik szeretnék megtanulni a masszázs ezen formáját és a tapadókorongok megfelelő használatát.

Mivel kezdd a vákuummasszázst?

Mielőtt kézbe vennéd a tapadókorongokat és elkezdenéd a masszírozást, meg kell győződnöd arról, hogy a bőröd felkészült erre az eljárásra. A masszázs elvégzése előtt ajánlott lezuhanyozni, hogy alaposan megtisztítsd a tested. Ezután a tapadókorongokkal kezelendő testrészeket olívaolajjal vagy masszázsolajjal kell bekenni. Ez az olaj lehet olyan olajkeverék, amely cellulitellenes összetevőket tartalmaz, mint például koffeint, tengeri algát, bodzát, mentolt, fehér teát vagy kapszaicint.

Milyen tapadókorongokat válassz a masszázshoz?

A tapadókorong méretének meg kell felelnie mind a testrésznek, amelyen használni kívánod, mind a bőr igényeinek. Ha például arcmasszázst szeretnél végezni tapadókorongokkal, akkor a legkisebb tapadókorongot kell választanod. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha korábban még nem végeztél ilyen típusú masszázst. Általánosságban elmondható, hogy minél súlyosabb a probléma, vagy minél nagyobb testfelületet szeretnél kitenni a tapadókorongnak, annál nagyobb lehet a tapadókorong. Célszerű észben tartani, hogy a legjobb tapadókorong az, amelyik kényelmesen illeszkedik a kezedbe, és alkalmazkodik a kezed alakjához. Így biztosíthatod, hogy a mérete optimális legyen, és megakadályozhatod, hogy erőteljes masszírozás közben kicsússzon a kezedből.

Hogyan végezz masszázst tapadókorongokkal

1. LÉPÉS: Melegítsd fel a tapadókorongot körülbelül 40 °C-ra úgy, hogy forró vízbe mártod, és néhány percig ott hagyod. Használat előtt jól szárítsd meg.

2. LÉPÉS: Most itt az ideje, hogy a tapadókorongot a bőrödre nyomd. Ehhez megfelelően össze kell szorítanod a csésze felső részét az ujjaiddal, rá kell helyezned a kiválasztott testrészre, és folyamatosan nyomást kell gyakorolnod a bőrre úgy, hogy a tapadókorongot a bőrfelületre nyomod, majd elengeded az ujjaidat. Ily módon vákuum jön létre, amelynek köszönhetően a tapadókorong beszívja a bőrt és rátapad.

3. LÉPÉS: A masszázs úgy történik, hogy a tapadókorongot a kiválasztott testrészen végigcsúsztatod anélkül, hogy leválasztanád a bőrről. A szívó- és csúszócsésze által a bőrre gyakorolt nyomás javítja a vérkeringést és lebontja a zsírszövetet. A csúszást több irányban kell végezni:

  • először a szívócsészét lineárisan alulról felfelé kell mozgatni a testrészen
  • majd oldalirányú körkörös mozdulatokkal kell mozgatni
  • végül próbálj láthatatlan nyolcasokat rajzolni a masszírozott bőrre

4. LÉPÉS: Amikor be akarod fejezni a masszázst, el kell távolítanod a szívócsészét úgy, hogy az ujjaiddal megemeled a szélét (száját), és beengeded a levegőt. Ajánlott a köpölyözés befejezését követően megmasszírozni a bőrt - gyengéd körkörös mozdulatokkal a kezünkkel.

Mennyi ideig tart a köpölyözés?

Az otthoni köpölyözést rendszeresen kell végezni. Legkorábban a harmadik kezelés után számíthatsz a kívánt hatásra. A legjobb eredmények eléréséhez azonban 10 masszázsból álló sorozatnak kell kitenned a testedet. Minden egyes testrészt (pl. has, comb, fenék) 15-30 percig kell masszírozni a csészével. A kezelések között legalább 3 nap szünetet ajánlott tartani.

Olajok a köpölyözéshez

A tapadókorongos masszázs könnyebbé és hatékonyabbá tétele érdekében ajánlott természetes olajjal kombinálni a masszázst. Ez lehet például masszázsolaj, amely gyakran olyan további anyagokkal van gazdagítva, amelyek felgyorsítják a zsírszövet elégetésének folyamatát és javítják a bőr rugalmasságát. Azonban ajánlott kipróbálni minden természetes, hidegen sajtolt növényi olajat is. Milyen természetes olajokat kell használni a köpölyözéshez? Mindenképpen a könnyűeket (mint a ricinusolaj) és azokat, amelyek nem hatolnak be gyorsan a bőrbe (pl. makadámiaolaj). Ellenkező esetben az olaj nem biztos, hogy jól szolgálja a célját. Valójában két természetes olaj ajánlott a csészemasszázshoz.

  • Argánolaj - minden bőrtípushoz tökéletes, biztosítja a tapadókorong könnyű siklását, védi a bőrt az irritációtól, fenntartja a bőr megfelelő tápanyag- és nedvességtartalmát, valamint tovább fiatalítja a bőrt és regenerálja a bőrsejteket.
  • Édesmandulaolaj - mivel nemcsak erős antioxidáns, hanem öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíti a sejtmegújulás folyamatát, ezt az olajat elsősorban a terhességi csíkokkal, valamint a terhesség utáni makacs narancsbőrrel küzdő nőknek ajánlják.

Fájdalmas-e a köpölyözés?

A vákuummasszázzsal kapcsolatban gyakran feltett kérdések egyike az eljárással járó esetleges fájdalomra vonatkozik. Természetesen az, hogy a köpölyözés fájdalmas-e vagy sem, attól függ, hogy ki mennyire érzékeny a fájdalomra. Enyhe kellemetlenség valóban érezhető az eljárás során, különösen akkor, amikor a szívócsésze beszívja a bőrt. Azt is fontos megjegyezni, hogy ez az érzés erősebb lehet azok számára, akik még soha nem részesültek köpölyözésben, különösen azokhoz képest, akiknek a bőre már rugalmasabbá és ellenállóbbá vált.

A köpölyözés során jelentkező kellemetlenségek csökkentése érdekében ajánlott kisebb tapadókorongokkal kezdeni, majd idővel nagyobbakra cserélni őket - így a bőr fokozatosan hozzászokhat ehhez a fajta masszázshoz. A vákuummasszázs utáni kellemetlen érzés enyhítésének másik módja a forró zuhany. Ez segít ellazítani a testet, és csökkenti a kezelés után esetlegesen fellépő véraláfutások kockázatát.

A köpölyözés alkalmazási területei

Cellulit elleni köpölyözés. Kik részesülhetnek ebben a kezelésben? Ahogy a neve is sugallja, akkor válaszd, ha csökkenteni szeretnéd a narancsbőr méretét és javítani a bőr feszességét. Azonban nem ezek az egyedüli felhasználási területei a vákuumcsészéknek. Kinek érdemes megfontolnia, hogy kitegye testét a vákuumcsészéknek?

A vákuumcsészék használatának leggyakoribb alkalmazási területei a következők:

  • Feszült izmok és a velük járó fájdalom
  • Krónikus hát- vagy ízületi fájdalom
  • Cellulitisz, azaz a zsírszövet egyenetlen eloszlása
  • Striák
  • Testformálás és fogyás
  • Lassú anyagcsere
  • A test méregtelenítése

A köpölyözés ellenjavallatai

Úgy tűnhet, hogy a köpölyözés mindenki számára tökéletes megoldás. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a vákuummasszázs alkalmazása nem jó ötlet. Mint minden kezelésnek, a vákuummasszázsnak is vannak ellenjavallatai.

A tapadókorongok használatának leggyakoribb ellenjavallatai a következők:

  • Menstruáció, terhesség és szoptatás
  • Érzékeny erekkel kapcsolatos problémák
  • Visszerek és szív- és érrendszeri betegségek
  • Mindenféle rákos megbetegedés
  • Fertőző betegségek
  • Ismeretlen okú láz
  • Előrehaladott kor (80 év felett)

Ha nem vagy biztos abban, hogy a köpölyözés biztonságos-e számodra, kérj tanácsot orvosodtól. Háziorvosod meg fogja mondani, hogy a jelenleg tapasztalt kellemetlen és zavaró tünetek ellenjavallatai-e a csészemasszázsnak.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika