Bőrkényeztetés fürdés közben. Szerezz csodálatos testet fürdőzéssel

Bőrkényeztetés fürdés közben. Szerezz csodálatos testet fürdőzéssel

Bár meglepően hangozhat, a fürdés az egyik legjobb módja annak, hogy a testbőrt rugalmassá és széppé tedd. Tudod, hogyan érdemes ápolnod testedet fürdés közben és közvetlenül utána? Tisztában vagy a rendszeres fürdés előnyeivel? Érezd magad Kleopátrának, és áztasd magad egy tápláló tejes-mézes fürdőben, vagy használj más módszereket, hogy hihetetlenül pihentető fürdőzést élvezhess.

Ha végre vége egy fárasztó napnak, mindenképpen megérdemelsz egy pillanatot a pihenésre és a kikapcsolódásra. Ezt pedig semmi más nem teszi lehetővé, mint egy fürdő - és nem kell, hogy ez egy csicsás SPA-kezelés legyen, elég egy egyszerű otthoni fürdő. A titok azonban a megfelelő fürdőadalékok (pl. [természetes szépségápolási olajok]) kiválasztásában rejlik. Csak így hozza meg a fürdőzés a kívánt eredményt, ami megnyugodott testben és lélekben nyilvánul meg. Végül is a testünk szereti a fürdőt, miért ne hoznánk ki belőle a legtöbbet!

Fürdés a kultúrákban. Szórakozási faktor riadó!

Egy régi japán mondás szerint: "Fürödjünk, mert szinte olyan érzés, mintha a mennyországban lennénk". A japánok a fürdőzésnek nagyon is metaforikus jelentést tulajdonítanak. Újév napján például hideg vízzel mosakodnak meg, hogy növeljék a jólét esélyeit. Kultúrájukban a víz nemcsak a test megtisztulását, hanem a lelki megtisztulást is szimbolizálja.

Azerbajdzsánban másfajta rituálék is kapcsolódnak a fürdéshez. Az azerbajdzsáni emberek... nyers olajban fürdenek, amelyet valójában minden bőrprobléma csodaszerének tartanak. A magyarok számára a termálmedencében való fürdés az egész napos kikapcsolódás egyik módja, akárcsak a dánoknál, akik a fürdőzést a hygge-hez kötik.

Mégis a törökök viszonyulnak a legkomolyabban a fürdőzéshez. A törökök számára a hammam tisztálkodási hagyomány egyfajta metafizikai élményt jelent - a török fürdőházban egy fürdő több órán át tart, és több szakaszra oszlik, amelyek mindegyikének sajátos jelentése van.

Az emberek már az ókorban is felismerték a fürdők erejét. A leghíresebb testápolási rituálé a szamártejben és mézben való fürdés volt. Úgy tartják, hogy az ilyen tejfürdők egyik híve Kleopátra volt, aki valóban rendszeresen vett ilyen fürdőket. Ez a rituálé állítólag megőrizte fiatalságát és szépségét. Érdekes, hogy azoknak, akik Kleopátra számára fürdőt készítettek, 700 kanca tejére volt szükségük ahhoz, hogy megtöltsenek egy fürdőkádat! Ami az európai császárnőket illeti, Nagy Katalinról úgy tartják, hogy tojássárgájában, mandulaolajban, rózsavízben fürdőzött, és... vodkában!

A fürdők előnyei. Mit adnak nekünk?

Manapság, ahogyan kezdjük felismerni ennek a kezelésnek a sokoldalúságát és lehetőségeit, egyre többen számolnak be arról, hogy a gyors zuhanyzás helyett hosszú fürdőket vesznek. Ha csak lehetőségünk van rá, beugrunk a kádba, hogy átadjuk magunkat ennek a meleg vízzel és illatos olajokkal szorosan összefüggő időtöltésnek. De vajon jó dolog ez?

A kádban való pihenést széles körben a hosszú és fárasztó nap utáni kikapcsolódás és lazítás egyik módjának tartják. Ez az egyszerű kezelés jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát, mivel megkönnyebbülést hoz, megnyugtat minket, és megszünteti a hosszan tartó stressz hatásait.

Ráadásul a fürdést nem szabad puszta élvezetekkel összekapcsolni, mivel ez egyben terápiás intézkedés is. A test bizonyos hőmérsékletű vízbe merítése segít például az izomfeszültségek oldásában, az izomgörcsök kezelésében, valamint az ízületi fájdalom és fejfájás csökkentésében. Egyesek a relaxációs fürdők által elért hatásokat a teljes testmasszázs által elért eredményekhez hasonlítják.

A fürdőzés előnyei közé tartozik a szervezet méregtelenítése és az alapvető tápanyagok biztosítása is. Ez a kezelés elősegíti a vér- és nyirokáramlást is, ami összefügg a narancsbőr elleni küzdelemmel és még a karcsúbb testalkattal is.

Ha védekezni akarunk a megfázás ellen, a fürdés segíthet az immunrendszer erősítésében. Ami az alvászavarokat illeti, ha álmatlanságban szenvedünk, a meleg fürdő állítólag segít könnyebben elaludni.

Végül, de nem utolsósorban a fürdés egyik legnagyobb előnye az öregedésgátló hatása. Az antioxidánsok a pihentető fürdővel kombinálva elégségesek ahhoz, hogy késleltessék az öregedési folyamatot. Rugalmasabbá teszik a bőrt, és csökkentik az elszíneződést, a ráncokat és más jeleket, amelyeket az idő maga után hagy a testünkön.

Hogyan készítsünk otthon fürdőt?

A jó hír az, hogy nem kell feltétlenül SPA-t látogatnod ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki abból, amit a fürdés nyújtani tud. Egy ilyen pihentető, fiatalító és élénkítő fürdő otthon is könnyen elkészíthető.

Magától értetődik, hogy szükséged lesz egy kádra, de vannak más tárgyak is, amelyek szükségesek ehhez a szépségrituálishoz. Mit kell még előkészítened?

Fürdővíz

Víz nélkül nem lehet fürdőt készíteni - ez ugye nem kétséges? Alapvetően az lenne a legjobb, ha a víz nem lenne túl kemény, mert ez hozzájárulhat a bőr állapotának romlásához. Megpróbálkozhatsz a víz szűrésével, de szerencsére erre nem lesz szükség. A hőmérséklet a legfontosabb:

  • 21-27ºC - a langyos fürdő nyugtató hatású.
  • 34-37ºC - a meleg fürdő ellazít és megnyugtat.
  • 38-42ºC - a forró fürdő elősegíti a vérkeringést.

Fürdőkozmetikumok

A fürdőadalékok sokfélesége meglephet bennünket. A termékeket a bőr igényeihez/típusához igazítva választhatjuk ki, vagy összpontosíthatunk bizonyos bőrproblémák kezelésére. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy egyetlen habfürdő, só, tej, fürdőgolyó és hasonló termék sem közelíti meg a természetes gyógynövényeket és olajokat – ezek az egyetlenek, amelyek tartósítószerektől és szintetikus anyagoktól mentesek.

Otthoni SPA. Mit adjunk a fürdőhöz?

Kétségtelenül a legegyszerűbb, ha fürdőhabot öntünk a vízbe. Néha azonban nem érdemes spórolni, ezért hihetetlenül hasznos lehet természetes adalékanyagokkal elkészíteni a fürdőt. Valójában ez a gyakorlat több lehetőséget biztosít - amit a fürdővízhez adsz, az befolyásolja a gyógyfürdő tulajdonságait és hatásait. Kedvedre kombinálhatod és keverheted az összetevőket, hogy egy igényeidre szabott fürdőt hozz létre.

Mit érdemes hozzáadni a fürdőhöz, hogy jobban tápláld a bőrödet?

Fürdőolajok

A legjobb természetes fürdőadalékok azok az olajok, amelyek erősítik a bőr természetes hidrolipid gátját, fenntartják a megfelelő nedvességszintet, táplálnak, puhaságot, simaságot és rugalmasságot adnak. Természetesen minden olajfürdőnek különböző tulajdonságai lehetnek, amelyek szorosan kapcsolódnak ahhoz az olajhoz, amelyet ehhez a házi szépségápolási rituáléhoz választunk:

  • Mandulaolaj – kezeli a striákat és a cellulitist
  • Kókuszolaj - gondoskodik a bőr nedvességtartalmáról, védi azt
  • Argánolaj – táplál, regenerál és csillapítja az irritációt
  • Lenmagolaj – gyulladáscsökkentő és regeneráló
  • Jojobaolaj – puhaságot biztosít, csökkenti például az ekcéma jeleit
  • Shea vaj – nyugtatja és regenerálja a leégett bőrt

Illóolajok fürdőhöz

Ha valamilyen aromaterápiás tulajdonságot szeretnél hozzáadni a fürdőhöz, fontold meg az illóolajok használatát. Nemcsak felemelő, ellazító vagy élénkítő hatásúak (attól függően, hogy melyiket választjuk), hanem fertőtlenítők és bőrkondicionáló hatásúak is. Íme egy lista a legnépszerűbb illóolajokról, amelyeket használhatsz:

  • Bergamott illóolaj – csökkenti az izzadást, enyhíti a pattanások és herpesz jeleit, csökkenti az idegfeszültséget
  • Citrom illóolaj – jól működik a reuma ellen, segít az ekcéma gyógyításában és enyhíti az elszíneződéseket
  • Levendula illóolaj – nyugtat, segíti az alvást, ellazít és emellett csökkenti a bőrgyulladást és a striákat
  • Narancs illóolaj – javítja a hangulatot, élénkít, enyhíti az izomgörcsöket és rugalmasabbá teszi a bőrt
  • Rózsa illóolaj - erőteljes fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a striákat, megakadályozza a hajszálerek megrepedését, tökéletes a száraz bőr kezelésére
  • Ylang-ylang illóolaj - serkenti a mikrokeringést, csökkenti a felesleges faggyútermelést és kezeli a szorongást
  • Borsmenta illóolaj – csökkenti a borotválkozás vagy rovarcsípés okozta bőrirritációt, enyhíti a fájdalmat
  • Teafa illóolaj - tökéletes a bőr és a köröm ótvar kezelésére, segít a forrázások gyógyításában

Gyógynövényes fürdők

A friss és szárított fűszernövények (vagy gyógynövény-forrázat) meleg vízbe dobása tökéletes módja annak, hogy a szokásos fürdőzéseket extra tulajdonságokkal ruházd fel. Az, hogy egy ilyen fürdő milyen hatással van testünkre, az általunk választott gyógynövényektől függ:

  • Kamilla – antibakteriális, csökkenti a pattanásokat, segít elaludni
  • Hársfavirág – enyhülést hoz, megnyugtat, enyhíti a viszketést és az irritációt
  • Csalán – eltávolítja a méreganyagokat, enyhíti a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot
  • Komló – enyhíti az irritációt, segít megnyugtatni és megszünteti az álmatlanság problémáját
  • Levendula – ellazít, helyreállítja az egyensúlyt, csökkenti a stresszt és a fejfájást
  • Rozmaring – csillapítja az irritációt, nyugtatja az idegeket és kisimítja a bőrt
  • Menta – fertőtlenítő hatású, csökkenti a reuma tüneteit, nyugtatja az idegeket

Egyéb fürdőadalékok

Az olajokon és gyógynövényeken kívül más anyagokat is hozzáadhatsz a fürdőhöz, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre. A jó hír az, hogy rengeteg belőlük kéznél van, de gyakran még csak nem is vagyunk tisztában az általuk kínált óriási előnyökkel:

  • Tej (a kecsketej a legjobb) – a tejfürdő királyi módszer a sima, jól hidratált és táplált fiatal bőr elérésére
  • Méz – a természetes méz hidratáló hatású, ezért érdemes a fürdőbe tenni, ha hidratálást keresünk
  • Mangán-szulfid (más néven Epsom-só) – az egyik legjobb sófajta, amely relaxáló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik
  • Lenmag – a lenmag infúzió segít megnyugtatni az irritációt (beleértve az ACS-t is), és hidratálja a bőrt
  • Élesztő – a bőséges B-vitamin jelenlétének köszönhetően gyógyítja a pattanásokat, pikkelysömört és más bőrgyógyászati ​​betegségeket
  • Szódabikarbóna – elismerten hatékony tisztítószer, amely megszabadítja a bőrt a méreganyagoktól és egyéb szennyeződésektől

A legjobb fürdőreceptek

Ha nem tudod, hogyan frissítsd szokásos fürdési rituálédat, hogy bizonyos hatásokat érj el, használhatod a következő fürdési recepteket. Íme a legjobb otthoni fürdők, amelyeket egyedül is elkészíthetsz!

  1. Tápláló fürdő - Önts össze 1/2 liter forrásban lévő vizet és 50 g szárított körömvirágot, fedd le és hagyd állni 20 percig. Szűrd le az infúziót, adj hozzá 125 ml mézet, keverd össze és öntsd a fürdővízbe. Dúsítsd néhány csepp hialuronsavval.
  2. Fiatalító fürdő - Keverj el 125 ml mézet 2 liter zsíros tejjel (legjobb a kecsketej). Adjuk hozzá a fürdővízhez, és gazdagítsuk 8 csepp rózsaolajjal. Opcionálisan hozzáadhatsz friss rózsaszirmokat (lenyűgözően néz ki!).
  3. Nyugtató fürdő - Keverj össze 100 g szárított kamillát, 50 g hársvirágot, galagonyát és levendulát. A szárított fűszernövényeket zsákba tesszük, felkötjük és forró vízbe áztatjuk. Nyomkodd meg néhányszor a fürdő során, hogy a gyógynövények felszabadítsák a tápanyagokat.
  4. Akne elleni fürdő – Tegyél 1000 g búzakorpát egy zacskóba, fedd le vízzel, és forrald 30 percig. Nyomkodd ki a lét, és adj hozzá a fürdővízhez 30 g friss élesztőt és 10 csepp bergamottolajat.
  5. Bőrsimító fürdő – Készíts elő 250 ml írót, 2 evőkanál mézet és 125 ml olíva- vagy mandulaolajat. Adjuk hozzá a hozzávalókat a meleg vízhez és keverjük össze. Egynél több olajat is hozzáadhatsz.
  6. Tisztító fürdő - Vegyünk 200 g mangán-szulfidot és 3 evőkanál szódabikarbónát, majd adjuk hozzá mindkét összetevőt a meleg vízhez. Gazdagítsd a fürdőt csalán infúzióval és néhány csepp teafaolajjal.

Hogyan segíthet egy fürdő a szépségpotenciál növelésében?

A fürdő nemcsak a test és a lélek megnyugtatására szolgál, hanem a bőrt is megnyugtatja. Ez a kezelés csak erre a három szempontra korlátozódik? Néhány egyszerű trükkel egy hagyományos fürdőszobát otthoni SPA-vá varázsolhatsz, és egész testedről gondoskodhatsz.

Először is beszéljünk a fürdés közben végezhető hajápolásról. Mindössze annyit kell tenned, hogy - mielőtt aromás olajokkal teli fürdőbe lépnél - hajmaszkot vagy olajat teszel fel. A páratartalom és a magasabb hőmérséklet hatékonyabbá teszi a hajolajos kezelést, és biztosítja a hajgőzölő kezelés hatását. Amíg élvezed a fürdő előnyeit, a tápláló anyagok behatolnak a hajba, hogy regenerálják és belülről táplálják azt.

Hasonlóan ápolhatjuk arcbőrünket is. Egyszerűen vigyél fel egy arcmaszkot (akár drogériában vásárolt, akár házi készítésűt), és ajándékozz magadnak egy pillanatnyi ellazulást, miközben a maszk tápláló anyagai gondoskodnak az arcbőrödről. Természetesen az alkalmazott arcmaszkokat az aktuális bőrszükségletekhez kell igazítani.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika