365 nap a haj életéből. Hajápolás és az évszakok

365 nap a haj életéből. Hajápolás és az évszakok

Hajunk egészsége nem csak az elfogyasztott ételeken, a vásárolt termékeken és az életmódon múlik. Megjelenésére és egészségére is hatással vannak az évszakok. Az időjárási viszonyok olyan fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk a megfelelő hajápoló kiválasztásakor.

Minden évszaknak megvan a maga sajátossága ami negatív hatással lehet hajunk állapotára. Távol tudjuk tartani a katasztrófát? Hogyan készítsük fel hajunkat a szezonális változásokhoz, és óvjuk meg a fagytól, a fűtőtestek száraz levegőjétől, a nyári hőhullámoktól és a szezonális hullástól? Vizsgáljuk meg hajunk változásait egy teljes éven át, és tanuljuk meg az év minden évszakára vonatkozó ápolási szabályokat.

Nyári hajápolás

A nyár egy csodálatos évszak, a meleg, pihenés, napsütés és energia jut róla eszünkbe. Kár, hogy a hajunk kevésbé szereti ezt az időszakot, a forró nyár a legkevésbé hajbarát évszakok közé tartozik.

Mi roncsolja a hajunkat nyáron?

Nyáron fellép a legkárosabb duett ami roncsolhatja a hajat - a nap és a víz. Ha a tengerpartra készülünk, fontos tudnunk, hogy a tengerben való fürdés után a napfény károsítja a nedves hajat a leginkább. A víz úgy működik, mint egy lencse – fókuszálja a káros napsugarakat, amelyek meglehetősen gyorsan károsítják a haj szerkezetét. De ezzel még nincs vége a napfény pusztító erejének: a vízben lévő sóval együtt gyengíti a haj lipidrétegét, amely veszít védelméből és így hajlamosabb a károsodásra. A magas hőmérséklet elvonja a tincsekből a vizet, és ennek eredményeként a haj gyorsabban szárad, mint más évszakokban.

Hogyan ápold a hajad nyáron?

Mit tehetünk annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhessük a nyaralást és elkerüljük a hajkárosodást?

  • Miután visszatértünk a strandról, fontos, hogy alaposan öblítsük le hajunkat a sós víztől; válasszunk gyengéden tisztító samponokat, amitől hidratált és könnyű lesz a hajunk. 
  • Hajmosás után mindig használjunk megfelelő kondicionálót; hetente kétszer pedig helyreállító és hidratáló maszkot – a legmegfelelőbb természetes növényi kivonatokban gazdag, pl. kaviárban, aloe-ban, vagy mézben.
  • Használjuk ki a természetes olajok előnyeit: hetente legalább egyszer végezzünk hajolajos kezelést: vigyük fel a megfelelő olajkeveréket a hajunkra és a fejbőrre, hagyjuk hatni legalább harminc percig vagy tovább, majd mossuk le alaposan és használjunk természetes kondicionálót.
  • Napközben vigyünk fel egy keveset a kiválasztott olajból a hajvégekre, és hagyjuk rajta – ez véd a káros UV-sugárzástól.
  • A végső öblítéshez használjunk gyógynövény infúziókat pl. zsurló, csalán, és kamilla.
  • Nyáron jobb, ha lemondunk a hajszárítóról és a vasalókról – ez egy extra dózis hőt jelent; hagyjuk a hajunkat természetesen megszáradni – a forró napokon ez egyébként sem tart sokáig.
  • Óvjuk frizuránkat kívülről is: a sapkák, kendők kímélik a hajat és a fejbőrt is – így elkerülhetjük a fejbőr veszélyes leégését.

Őszi hajápolás

Amikor eljön az ősz, hajunk egy pillanatra megkönnyebbül, és megpróbál visszaállni a normális kerékvágásba a forró és kevésbé sem hajbarát nyár után. A te szálaid sikerrel járnak?

Mi roncsolja a hajunkat ősszel?

A napfény által károsított száraz haj és fejbőr próbálja helyreállítani a hidro-lipid egyensúlyt, és túl sok faggyút kezd termelni ahhoz, hogy pótolja azt. Ezért panaszkodik oly sok nő zsíros hajgyökerekre és száraz hajvégekre. Ne feledjük, hogy ilyenkor a haj elkezdhet túlzottan hullani – ez a drasztikus időjárás, valamint a hormonális változások időszaka. Az ösztrogén szintje csökken (nyáron és tavasszal a legmagasabb), miközben több tesztoszteron termelődik. A hormonstimuláció véget ért, így a haj – eddig növekedési fázisban lévő – életciklusa végéhez ér.

Hogyan ápoljuk hajunkat ősszel?

Mi a legjobb gyógymód a szezonális hajhullás ellen? Hogyan állítsuk helyre a fejbőr egyensúlyát?

  • Az őszi hajhullás nem kell, hogy aggodalomra adjon okot – normális, hogy a hajunk némi változáson megy keresztül. Egyszerűen hagyjuk, hogy a válság jöjjön és menjen, és ne feledjük, hogy ebben az esős évszakban akár napi 100 hajszálat is elveszíthetünk!
  • Ennek ellenére gondoskodnunk kell a megfelelő étrendről, hogy megelőzzük a hajritkulást. Telítetlen zsírsavakkal dúsítva kissé megerősíthetjük hajunkat a megpróbáltató tél előtt. Emlékezzünk a vitaminokra, és fogyasszunk több fehérjét (a haj fő összetevője).
  • Ősszel jó ötlet egy merész lépést tenni és egy enyhe vágás mellett dönteni – így frizuránk volumennövelést kap, és megszabadul a nagyon száraz hajvégektől.
  • A haj hidratálása elengedhetetlen: nincs szüksége olyan erős hidratálókra, mint nyáron, de gondoskodnunk kell a haj folyamatos hidratálásáról. Ellenkező esetben tincseink önvédelemből túl sok faggyút kezdenek termelni.
  • A fejbőr felszínén végbemenő folyamatok kiegyensúlyozásához válasszunk olyan hajolajokat, amelyek szkvalánt – az emberi faggyú összetevőjét – tartalmazzák. A szkvalán kiegyensúlyozza a faggyúkiválasztást: csökkenti a faggyútermelést, ha a bőr túl zsíros, vagy fokozza a váladékot, ha a fejbőr nagyon száraz.
  • A gyógynövényekhez és gyógynövényfőzetekhez mindig szívesen nyúlunk. Ősszel válasszuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csalánt, amely egyúttal megelőzi a fejbőr zsírosodását is. A gyógynövényes infúziókkal végzett hajöblítés mellett a fejbőr kezelésére is használhatjuk – finoman masszírozzuk bele a bőrbe.
  • Az őszi hajhullás mérsékelhető, ha gyengéden bánunk a hajunkkal: nem törölközővel szárítjuk, nem húzzuk fésülés közben, és nem használunk túl meleg vízet az öblítéshez, mert ez gyengíti a hajhagymákat.

Téli hajápolás

A tél távolról sem gondoskodó és szeretetteljes, gyönyörű, de mégsem bánik kesztyűs kézzel a hajunkkal.

Mi roncsolja a hajunkat télen?

Leginkább a fagy és alacsony hőmérséklet. Télen a hajunk egy pillanatra sem könnyebbül meg – folyamatosan a hideg levegőről a fűtött helyiségekbe megyünk és a száraz levegő ugyanolyan káros a hajra, mint a fagyos levegő. Tovább rontja a helyzetet, hogy a hirtelen hőmérséklet-változás (hidegből meleg helyiségbe és fordítva) olyan, mint egy hősokk a hajnak: az erek összezsugorodnak, a szőrtüszők pedig elveszítik vitalitásukat. A kalap viselése megzavarhatja a véráramlást a fejbőrben, de a levétele is rossz ötlet – egyszerű módja annak, hogy károsítsuk a hajhagymákat és nagy mennyiségű hajat veszítsünk. Gyakori téli hiba, a túlzott hajformázó termékek használata, mikor azt akarjuk, hogy a hajunk lenyűgöző legyen a kalap vagy sapka levétele után. Ennek következtében a faggyúmirigyek eltömődnek és megzavarjuk őket természetes működésükben.

Hogyan ápoljuk a hajunkat télen?

Hogyan lehet megmenteni a hajunkat a téltől, a fagytól és a fűtőtestek száraz levegőjétől?

  • Hidratáljuk testünket belülről – igyunk naponta két liter vizet, így megakadályozzuk a haj kiszáradását és megelőzzük a túlzott hajhullást.
  • Ne feledkezzünk meg a vitaminokról – a hideg miatt összehúzódnak az erek, így a tápanyagok kevés részét jutattják csak el. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenden kívül rendszeresen használjunk vitaminos hajmaszkokat és hajkondicionálókat. Ha közvetlenül a fejbőrbe szeretnénk juttatni a hatóanyagokat, vásároljunk magas vitamintartalmú hajolajat, pl. kókuszolajat vagy avokádóolajat, és hetente legalább egyszer vigyük ezt fel a hajra és fejbőrre.
  • A természetes olajok természetes védőréteget képeznek a hajon, amely megvéd a külső tényezők káros hatásaitól, és megakadályozza a méreganyagok bejutását a kutikula pikkelyei alá. Próbáljunk meg minden nap felvinni egy kevés olajat, középhossztól a hajvégekig.
  • Téli sapka vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy az ne legyen túl szoros, így biztosítva a fejbőr megfelelő vérkeringését. Ezzel megkíméljük magunkat a korpásodástól és a zsírosodástól.
  • Válasszunk olyan gyengéd sampont, amely helyreállító vagy hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. A gyereksamponok tökéletes választások lehetnek, csillapítják a fejbőr irritációját és gyengéden tisztítják azt.
  • Télen a haj hajlamos statikusnak lenni. Hogy ezt megússzuk, válasszunk olyan termékeket, amelyek folyékony selyemmel vannak átitatva. Érdemes tudni: a szintetikus anyagok jobban kiváltják a haj statikusságát, mint a gyapjú vagy pamut sapka.
  • Csökkentsük a hajformázó termékek használatát – ezek komedogén tulajdonságokkal rendelkeznek, és eltömítik a faggyúmirigyeket. Ha nem tudunk nélkülük meglenni, válasszunk természetes és enyhe hajformázó krémeket és spray-ket.
  • Óvakodjunk a túlzottan terhelő hajmaszkoktól: ezek elnehezíthetik a hajszálakat. Helyettük válasszunk gyengéd tápláló és hidratáló termékeket.

Tavaszi hajápolás

Tavasszal nem vagyunk annyira kitéve a hajhullásnak, mint ősszel, mégis sokakat érint ez a probléma. A haj gyenge a megpróbáltató tél után, és nagy adag vitaminokra és ásványi anyagokra vár. Ha elmulasztjuk biztosítani ezeket, szálaink a padlón landolnak. Ne feledjük, hogy sok hajszál élete tavasszal véget ér – ezért normális, ha több hajszálat találunk fésünkön.

Mi roncsolja a hajunkat tavasszal?

Tavasszal a haj esélyt kap, hogy visszanyerje egyensúlyát a hajápolási rutin, a megjelenés és a faggyúkiválasztás terén. A fejbőr tisztább mivel a faggyúkiválasztás csökken. Másrészről néhányan szembesülhetnek a hajkárosodással és a kozmetikai lerakódások, faggyú, por miatt eltömődött hajhagymákkal – a tápanyagok nem képesek átjutni az ilyen akadályokon. A tavasz ugyanolyan esős és változékony lehet, mint az ősz, ezért szükségünk van némi védelemre – legalább egy esernyőre. A szezonális (tavaszi) hajhullás meglehetősen gyakori jelenség, összefügg a szezonális és éghajlati változásokkal, és akár két hónapig is eltarthat.

Hogyan ápoljuk a hajunkat tavasszal?

Hogyan lehet helyreállítani hajunkat egy kemény tél után, és ápolni azt a szezonális (tavaszi) hajhullás idején?

  • Ha tél után szeretnénk ellenőrizni hajunk állapotát, végezzünk haj porozitási tesztet – így megtudhatjuk, hogy állapota rosszabb-e és nagyobb-e a porozitása. Ezáltal könnyebb lesz megtalálni a megfelelő hajápolási rutint.
  • Hajunk állapotát úgy is azonosíthatjuk, ha megfigyeljük, hogyan viselkedik  az általában használt kondicionálók nélkül. Ha gyorsan zsírosodik, az azt jelenti, hogy a fejbőrt meg kell tisztítani – ebben az esetben használjunk fejbőrradírt vagy zöldagyagos maszkot.
  • A száraz és fénytelen hajnak jót tesz az intenzívebb olajozás – a természetes olajokat két-három naponta felvihetjük a hajra és a fejbőrre.
  • Az egészséges fejbőr helyreállítása érdekében válasszunk komedogén szilikonoktól és parabénektől mentes természetes sampont.
  • Ha tavasszal gyenge a hajunk, ne felejtsünk el kíméletesen bánni vele: válasszunk egy széles fogú fésűt (például egy fából készült, neemfa fésű kiváló választás). Nem szabad tépni vagy húzni a hajat. Formázás közben ne tupírozzuk, és ne fogjuk túl szorosan össze, hogy elkerüljük a hajhagymák gyengülését.
  • Hajszárítás közben állítsunk be hűvösebb légáramot – ez hajbarát, és lehetővé teszi a víz bezárását a hajszálakba.
  • Hajunk belülről történő táplálása mindig célszerű. A tavaszi zöldségek rengeteg vitaminban, tápanyagban (A, B1, B2, PP, E) és a haj számára nélkülözhetetlen kénben gazdagok.

Ahhoz, hogy hajunk egész évben szép legyen, folyamatosan gondoskodnunk kell róla. A titok a figyelmes ápolásban rejlik – az évszakhoz, a haj típusához és porozitásához igazodva.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika