Közepes porozitású haj. Minden, amit tunod kell

Közepes porozitású haj. Minden, amit tunod kell

A "normális" meghatározás egy kicsit túl optimista. A közepes porozitású hajnak is megvannak a maga problémái, amelyek messze nem normálisak, különösen, ha nem megfelelő ápolásnak van kitéve. Ilyenkor rengeteg probléma jelenik meg egyszerre, ami azonnal rontja a haj állapotát. Ez a haj folyamatosan egyensúlyoz a tökéletes megjelenés és a kétséges báj között. Ismerd meg a közepes porozitású haj jellemző tulajdonságait, és tanuld meg, hogyan kezeld helyesen.

Közepes porozitású haj: Profil

A közepes porozitású hajat az alacsony porozitású nehéz/vastag haj és a súlyosan sérült/szárított haj között van. Hogyan néz ki az ilyen haj? Az első megemlítendő jellemző az enyhén megemelkedett kutikularéteg. Másodszor, az ilyen haj nem problémás, ha az ápolásáról van szó, könnyen formázható, ugyanakkor nagyon szeszélyes. Sajnos a közepes porozitású haj állapotának tönkretételéhez nem sok minden szükséges.

A közepes porozitású hajra jellemző, hogy "rossz állapotban" van, mert a hajhagymái is hamar meggyengülnek. Ennek következtében a haj kihullhat, sőt, egyáltalán nem is nő tovább. Másképp fogalmazva, a közepes porozitású haj egy lépésre van attól, hogy rossz állapotban legyen. Az ilyen haj vékonyszálú, ami igazán rossz belső keratinszerkezetet jelent - a nem megfelelő ápolás a védelem hiányával kombinálva elég ahhoz, hogy a közepes porozitású haj teljesen tönkremenjen.

Mikroszkóp alá helyezve észrevehető, hogy a közepes porozitású haj kutikulája megemelkedett. Ez megnyitja az utat minden külső tényező számára, hogy behatoljon a hajszerkezetekbe, és fokozatosan rontsa annak állapotát. Ez azt jelenti, hogy az ilyen hajnak azonnali megerősítésre van szüksége. Ráadásul a fejbőr sav-bázis egyensúlyának zavara zsíros és elvékonyodó hajat eredményez, amelyből hiányzik a volumen és a test. Ez az állapot nedves korpásodással járhat együtt.

Valóban, a közepes porozitású haj meglehetősen problémás. Nagyon könnyen romlik az állapota, ami mattá, durvává, göndörré, fénytelenné, nehezen formázhatóvá és nehezen kibogozhatóvá teszi a hajat. Érdemes azt is felismerni, hogy a hajformázó termékek ráadásul hozzájárulnak a közepes porozitású haj állapotának romlásához. Mindenképpen kiemelt figyelmet igényel ez a típusú hajszál. Magától értetődőnek tekinthető, hogy a közepes porozitású haj jövőbeli állapota tőled és attól függ, hogy ma milyen gondozást biztosíasz neki.

Közepes porozitású haj ápolása

A közepes porozitású haj erősítést és mélytáplálást igényel, az esetleges károsodások helyreállításával. Ez pedig elsősorban a hajvégekre és a hajközéptől lefelé vonatkozik. Javasolt olyan sampont, olajat vagy fejbőrápolót használni, amely szabályozza a zsíros mirigyek működését, biztosítja a haj regenerálódását és megerősíti a haj természetes védőrétegét.

Továbbá a közepes porozitású hajat könnyű kozmetikumokkal kell kezelni, amelyek nem terhelik túl a szálakat. Ezért jó megoldást kínálnak a finom ködök, a gyógynövénypárlatok és a spray kondicionálók.

Mi több, az ilyen hajat rendszeresen kell kezelni fehérjéket, puhítószereket és könnyű, illékony szilikonokat (ciklohexasiloxán, ciklometikon, ciklotetrasiloxán, dimetikon-kopoliol, lauril-metikon-kopoliol) tartalmazó kondicionálókkal. Ezenkívül használhatod a különféle hidratáló maszkokat is, amelyek például aloe-t, hialuronsavat, karbamidot és más humektánsokat tartalmaznak.

A közepes porozitású haj egyik legjobb szépségápolási kezelése a hajolajozás. Ezért javasolt hetente egyszer természetes olajokat alkalmazni a hajra, a legjobb, ha az omega-7 és omega-9 zsírsavakat tartalmazó olajokkal végezzük.

Mivel a közepes porozitású haj gyakran érzékeny, ez az a hajtípus, amelyik gyengül alvás közben. Ez azért van, mert a hajszálak a párnahuzatot dörzsölik. Ezért jó ötlet lefekvéskor laza kontyba vagy copfba rendezni a hajat.

A közepes porozitású hajat vagy egy finom, természetes sörtéből készült kefével, vagy egy széles fogú fésűvel kell kibontani. Ha szárításról van szó, a legjobb, ha a hajszárító langyos légáramát használjuk. Ez kisimítja a hajszálakat és fényessé teszi a hajszálakat. Ne feledd, hogy a hajvégeket is rendszeresen vágasd, mivel ez a közepes porozitású haj legérzékenyebb része.

Sampon közepes porozitású hajra

A közepes porozitású hajra való sampon kiválasztásakor a hajszálak típusára kell összpontosítani, és hozzá kell igazítani például a fürtök típusához vagy ahhoz, hogy mennyire zsíros a haj. Ezenkívül az ilyen samponnak nem szabad túlterhelőnek lennie. Ezért jobb lenne, ha színtelen sampont választanál a tejes és sűrű sampon helyett, amelyet a nagy porozitású hajra szánnak.

Kondicionáló a közepes porozitású hajhoz

A közepes porozitású hajra való kondicionálónak mindenekelőtt könnyűnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy nem szabad túlterhelnie a hajat, és nem hagyhat zsíros réteget a szálakon. Ez a hajtípus szereti, ha hidratálják és védik a mechanikai sérülésektől. Ezért a legjobb, ha olyan kondicionálót választasz, amely hidratáló humektánsokat és jelentős mennyiségű kondicionáló összetevőt tartalmaz. A közepes porozitású haj ápolásának másik lényeges eleme a hajvégek védelme. Ezért nem szabad elhanyagolni a speciális szérumok vagy a kiváló minőségű hajolaj alkalmazását.

Ezenkívül, ha a hajad vékony szálú, válassz egy hajkondicionáló spray-t vagy egy könnyű leave-in hajspray-t. Az ilyen kozmetikumok védik és simítják a hajat anélkül, hogy túlterhelnék azt.

Tedd intenzívebbé a hajápolásodat hetente egyszer egy olyan maszk használatával, amely tisztítja, táplálja és erősíti a hajat, valamint szebbé teszi azt. A Nanoilnak köszönhetően a közepes porozitású hajhoz nélkülözhetetlen összetevőkön alapuló, kiváló minőségű hajmaszkok közül választhatsz. Alakítsd át a hajad folyékony selyemmaszkkal, vagy próbáld ki az erőteljes argánolajos hajmaszkot.

Olajok közepes porozitású hajra

Mint fentebb említettük, a közepes porozitású hajszálat kissé megemelt kutikulák borítják. Ennek fényében az ilyen haj kondicionálására használt olajoknak közepes méretű molekulákból kell állniuk. Keresd azokat, amelyek összetételében az omega-7 és omega-9 zsírsavak dominálnak. Az ilyen olajok legfinomabb keveréke a Nanoil for Medium Porosity Hair.

Közepes porozitású hajra ajánlott olajok és kozmetikai vajak

  • Baobab magolaj - mikroszkopikus filmréteget hoz létre a hajon, amely ellensúlyozza a vízveszteséget. Ez az olaj visszaveri a külső agresszorokat, kisimítja a hajat és fényessé teszi.
  • Argánolaj - az antioxidánsok ereje lassítja a sejtek öregedését. Védelmet nyújt a forró formázás során keletkező magas hőmérséklet ellen. Mélyen regenerálja a meggyengült haj keratin szerkezetét.
  • Jojobaolaj - alapvetően egy dióból préselt folyékony viasz. Hihetetlenül magas szkvalén tartalmának köszönhetően kivételesnek találjuk. A faggyútermelés lelassításával megakadályozza a zsírosodást. Tisztítja a bőrt és gyógyítja a korpát. Ugyanakkor az olaj jól táplál.
  • Makadámiaolaj - pillanatok alatt behatol a fejbőrbe és a hajhagymákba. A makadámiaolajat pótolhatatlannak találjuk a közepes porozitású haj ápolása során, mert nem nehezíti el a hajat, hanem szabályozza a faggyúkiválasztást, enyhíti az irritációkat, kondicionál, hidratál, puhítja és növeli a haj rugalmasságát.
  • Avokádóolaj - feltölti a hajat vízzel és fokozza a fényét. A 7 vitamin olajaként jellemezve a legfinomabb hajkondicionáló és multivitamin a haj számára. Kisimítja a hajszálakat, fényessé teszi a szálakat, megakadályozza a göndörödést és a törékenységet. Növeli a haj kezelhetőségét.
  • Édesmandulaolaj - megvédi a hajat a károsodástól, finom és jól felszívódó. Ismert arról, hogy fényt ad a matt hajnak és enyhülést hoz az irritált fejbőrnek. Az édesmandulaolaj 55%-ban omega-9 zsírsavakat tartalmaz. A B-vitamin, amelyet ez az olaj tartalmaz, felelős a megfelelő hajnövekedés folyamatának irányításáért.
  • Rizsolaj - kálciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, mangánt, vasat, rostot, valamint E- és K-vitamint tartalmaz. Nagyra értékelik a magas koncentrációjú fitoszterolok, tokoferolok és γ-Oryzanol miatt, amelyek olyan anyagok, amelyek lassítják a sejtek és a fejbőr öregedését és megakadályozzák a hajhullást.
  • Szőlőmagolaj - nyugtató és regeneráló tulajdonságokat mutat. Ez az olaj foglalkozik a korpásodással, a pikkelysömörrel, a túlzott faggyútermeléssel és a zsíros fejbőrrel. Védi a hajat és a fejbőrt a napsugárzástól, a kémiai és mechanikai károsodástól, valamint a gyakori fodrászati kezelésektől (pl. színezés, hajszárítás és egyenesítés) .
  • Homoktövis olaj - magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, palmitoleinsavat (omega-7) és tanninokat, flavonoidokat, bórt, mangánt, valamint A-, C- és K-vitamint. Ez az olaj serkenti a kollagénszintézist és erősíti a haj kötéseit, amely ennek következtében rugalmasságot nyer és könnyen formázhatóvá válik. A homoktövisolaj felgyorsítja a haj növekedését, feltölti a szálakat vízzel, kondicionál és táplál.

Mik azok a további dolgok, amelyeket a közepes porozitású haj szeret?

  • Keratin - ami a haj természetes alkotóeleme. Jó ötlet havonta egyszer vagy kétszer keratinos maszkkal kezelni a hajat. Ez kitölti a hajszerkezet minden hézagát, és kijavítja a károsodásokat.
  • Hialuronsav - nem csak hidratál, kisimítja a hajat és véd a károsodások ellen. A hialuronsav a hajat is simává és csillogóvá teszi. Ezenkívül segít kijavítani a hajszerkezetben lévő összes rést, gondoskodik a fejbőrről, mivel védi a kiszáradástól és az irritációtól.
  • Fruktóz - az élelmiszeriparban általánosan használt egyszerű cukor. A fruktóz tökéletes a közepes porozitású haj kezelésére, mert hidratál, ugyanakkor erősíti a szálakat és véd a károsodástól. Érdemes megjegyezni, hogy ez az "édes" anyag a haj egyik alkotóelemével - a keratinnal - kapcsolódik, így jó regeneráló és erősítő hatású. A fruktóznak köszönhetően a közepes porozitású haj erősödik, és a felületi rétege érezhetően újjáépül.
  • Selyemfehérjék - táplálják a hajat, hidratálják és kondicionálják a hajvégeket. A selyemfehérjék felelősek a haj fényéért és jó megjelenéséért. A fehérjék emellett mikroszkopikus réteggel vonják be a hajat, amely főként a kiszáradástól védi és regenerálja a szálakat. Emellett megakadályozza a göndörödést és a statikusságot.
  • Málna- vagy almaecet (hajöblítő formájában) - segít lezárni a hajszálak kutikuláit, kisimítja a hajat, és hagyja, hogy a szálak visszanyerjék elveszett fényüket. Ha a fejbőrről van szó, megtisztul, és kiegyensúlyozottá válik a pH-szintje.
  • Napvédők - Az UVA és UVB védelem a közepes porozitású haj ápolásának lényege. A napsugárzás a haj kutikulák felemelkedésére ösztönzi a hajat, ami a kéreg (belső hajszerkezet) károsodásához vezet. Ennek következtében a közepes porozitású haj porozitása magasra változhat, száraz és törékeny lesz, elveszítheti ruganyosságát, puhaságát és fényét. Ráadásul hajlamosabbá válik a töredezésre és a hajvégek könnyen töredeznek. A hajhagymák is gyengülnek, ami fokozott hajhullási problémához vezet. A haj növekedése teljesen leállhat. Ezért, különösen nyáron használj természetes olajokat, amelyek természetes UV-szűrőket kínálnak. A nap folyamán kezeld hajszálaidat egy könnyű, magas fényvédő szűrővel ellátott hajpermettel.
  • A-vitamin (retinol) - szabályozza a zsíros mirigyek működését, küzd a korpásodás ellen, erősíti a hajat és védi a fejbőr hidrolipid rétegét.
  • E-vitamin - a köznyelvben "fiatalsági vitaminnak" nevezik, erős antioxidáns, amely lassítja az öregedési folyamatokat. Felgyorsítja a sejtosztódást a hajkéregben, ami által a haj megfelelően nő, megőrzi jó állapotát, regenerálódik és ellenállóvá válik a károsodásokkal szemben.
  • B₅-provitamin - javítja a haj megjelenését és állapotát, védi és serkenti a haj növekedését, megelőzi a károsodást és gondoskodik a hajvégekről.

Közepes porozitású haj - Kerülendő dolgok

Az érzékeny haj, amely gyorsan elnehezül, nem tolerálja a nehéz és sűrű maszkokat és a krémes samponokat, amelyek a hajtöveknél felhalmozódnak és nehezen öblíthetőek ki a közepes porozitású hajból. A kozmetikumok összetétele ugyanilyen fontos. Tudomásul kell venni, hogy a közepes porozitású haj a samponokban és kondicionálókban lévő szintetikus anyagokkal való érintkezés miatt határozottan gyorsabban kiszáradhat és mattá válhat.

A samponok összetevői, amelyekkel a közepes porozitású haj nem szabad ápolni: monohidroxi alkohol (dehidratál), szilikonok (a hajon tartózkodnak), erős mosószerek és tartósítószerek (irritálnak).

Emellett próbáld meg elkerülni a nehéz, komedogén és nehezen eltávolítható szilikonokat, mint például a szimetikon, trimetikon, trimetilsziloxiszilikátok. Továbbá mindig ellenőrizd, hogy egy adott olaj, maszk vagy kondicionáló, amelyet alkalmazni szeretnél, alkalmas-e a hajtípusodhoz. Közepes porozitású haj esetén a kevesebb több. Ezért csak néhány olyan kozmetikumot használj, amelyek minősége magas, és amelyek összhangban játszanak a hajszerkezetével.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika