A hajad szenved, ha ezt csinálod! Tudd meg mik azok, amivel tönkreteszed a hajadat

A hajad szenved, ha ezt csinálod! Tudd meg mik azok, amivel tönkreteszed a hajadat

Kondicionálóval kényezteted a hajad, gondosan megválasztod a samponokat, hajvégszérumot használsz, és hetente egyszer hajmaszkot, de a hajad mégis sérült, tompa, göndör és egyszerűen nem néz ki jól? Egy ártatlannak tűnő dolog lehet a bűnös, és lehet, hogy nem is tudsz róla. Nézd meg a legalapvetőbb hibákat és tiltott dolgokat, amelyek tönkreteszik a frizurádat. Ha vannak ilyen rossz szokásaid, hagyj fel velük minél hamarabb!

10 dolog, ami tönkreteszi a hajadat

1. A hajsütővas, a göndörítő pálca és más hőformázó eszközök

A hajunk nem szereti a hővel való formázást. A magas hőmérséklet (40 Celsius-fok felett) megfosztja a víztől. A hajegyenesítők által kibocsátott rendkívül magas hőmérséklet visszafordíthatatlanul megégeti a hajat, és felbontja a belső diszulfid kötéseket - ez olyan károsodást okoz, amelyet nem lehet helyrehozni. A megégett haj nem kapja vissza a megfelelő nedvességtartalmát, ezért amennyire csak lehet, kerüld a hajvasalókat és a hajgöndörítőket. Ha nem tudsz nélkülük meglenni, mindig használj hővédőt - természetes olajat vagy kész spray-ket, amelyek megvédik a hőtől.

2. Néhány hajformázó kezelés és kémiai feldolgozás

A tápláló és revitalizáló kezelések mellett gyakran kezeljük a hajunkat elméletileg hajerősítő kezelésekkel, amelyek hosszú távon az ellenkezőjét eredményezik: a haj rendkívül száraz lesz, rontja rugalmasságát, fényét és általános megjelenését. A kémiai kezelés által közismerten károsodott haj nem valószínű, hogy visszakapja az állapotát. A szalon kezelések listáján szerepel a szőkítés, a színezés, a tartós hullám, a színtelenítés, a hajhosszabbítás.

3. Időjárási körülmények

Sajnos ezek ellen keveset tehetünk. Nem kerülhetjük el a fagyos hideget, a kemény szelet és az intenzív napsütést, amelyek gyorsan tönkreteszik a hajunkat. A nap és a fagy nem csak a külső hajszerkezetet gyengíti, hanem a hajhagymát is belülről. Ennek következtében a haj kihullik, és növekedése gátolva lehet. A gyengébb gumó már nem képez elég erős és vastag hajat. Ezért a haj védelme a napfény, a káros UV-sugárzás és az alacsony hőmérséklet ellen elengedhetetlen. Napjainkban a pusztító időjárási körülmények mellett a haj olyan új veszélyeknek van kitéve, mint a szmog, a szennyezés, a mérgek, amelyek mind a külsejére, mind az egészségére veszélyesek.

Télen és nyáron ne feledkezz meg a kalapról, és használd a speciálisan a szennyeződések ellen kifejlesztett hajspray-ket és olajokat - fújd be velük a frizurádat, amikor csak kimész a szabadba.

4. Dörzsölés és rángatás (fizikai károsodás)

Ezek a tevékenységek ártatlannak tűnnek, de ha minden egyes nap ismétled őket, tönkreteszik a szálakat - a haj dörzsölése a gallérhoz, fülbevalókhoz, nyakláncokhoz, kabátokhoz, párnákhoz.... és a túl szoros kalapok viselése rendkívül károsítja a külső struktúrákat. A legrosszabb bűn, amit a hajad ellen elkövethetsz, ha hajmosás után a hajszárító rutin nélkül alszol - ez egy hatalmas hiba, ami gyorsan ahhoz vezet, hogy a sérült haj katasztrofálisan néz ki. A durva törölközőszárítás ugyanezt teszi, és fizikai károkat okoz a haj szerkezetén, mivel a nedves kutikula pikkelyei törékenyebbek és érzékenyebbek, így gyengébbek, és a törölközővel való dörzsölés tönkreteszi az állapotát, tönkretéve a természetes textúrát. Mosás után a legjobb, ha a hajat gyengéden betekerjük egy (lehetőleg mikroszálas) törölközőbe, és megvárjuk, amíg az felszívja a felesleges vizet.

5. Víz

Olyan ártatlan, mégis jelentősen károsíthatja a hajadat: a túl kemény folyóvíz és az ásványi anyagok, amelyek felhalmozódnak a hajban. Az ilyen víz mikroszemcséi merevséget okoznak, és megakadályozzák, hogy hidratáld a hajat. A medencevízben lévő klorid vagy a sós tengervíz hasonlóan negatív hatással bír. Ha meg akarod védeni a hajat az ilyen károsodástól - használj speciális spray-t vagy habszivacsos kondicionálót, ha medencében vagy tengerben tervezel úszni. Ha a házi víz nem elég lágy, használj almaecet és forralt víz keverékét az utolsó öblítéshez. Ez lágyítja a hajat, növeli a fényt és biztosítja a fejbőr pH-egyensúlyát.

6. Stressz és rossz étrend

A haj a tápanyagok nagy részét az ételekből kapja, amelyeket megeszünk, ezért ha valóban megfelelően akarod táplálni és fokozni a növekedést, valamint a hajad megjelenését és állapotát, ne feledkezz meg a megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendről. A haj leginkább az aminosavakat (taurin, arginin, metionin, cisztein, tirozin) szereti - ezek felelősek leginkább a növekedésért és a hajhullás megelőzéséért. Nézd meg a legjobb forrásaikat, és próbáld meg naponta az étkezéssel szállítani őket.

Ne feledd, hogy nincs rosszabb a bőr, a haj és a körmök számára, mint az erős stressz. A krónikus szomorúság és az apátia a fiatalos külső ellenségei - tisztában kell lenned azzal, hogy az intenzív, állandó stressz miatt jobban hullik a haj. Ezért próbálj meg találni valamit, amivel legalább egy pillanatra ellazulhatsz, és minden nap örülhetsz. Aludj és mosolyogj sokat, ez a legjobb elixír a világon. Ingyenesen és azonnal elérhető!

7. A hajszerkezetedhez és állapotodhoz nem megfelelő termékek

Bizonyára észrevetted, hogy a haj minden kozmetikum után másképp viselkedik. Ne feledd azt sem, hogy a hajad bizonyos szempontból egyedi, és soha nem lesz ugyanolyan, mint a barátnőd vagy a nővéred haja, így ha valami jó neki, az nem feltétlenül jó neked. Válassz termékeket kizárólag a saját hajad jólétét figyelembe véve. Vedd figyelembe a porozitás típusát, a megjelenését, a hajad kinézetét a hajtöveknél és a hajvégeknél, és válaszd ki a hajtípusodnak megfelelő termékeket. Ha ez problémát jelent, használj egy online hajporozitás-tesztet vagy egy fodrász vagy trichológus profi tippjét.

Csak ne feledd, hogy mindig tartsd meg az egyensúlyt, és soha terheld a hajat túl sok termékkel. A hajhabok, zselék, spray-k és egyéb hajformázó termékek alkohol alapúak, így hozzájárulnak a haj rosszabb állapotához, a tompa árnyalathoz, a töredezéshez, a kiszáradáshoz.

8. Nedves hajjal aludni 

Néha nincs időnk arra, hogy a hajat teljesen hagyjuk megszáradni a levegőn. Előfordul, hogy későn mosunk hajat, és egy hosszú, fárasztó nap után a lehető leghamarabb el akarunk aludni. A vizes hajjal való alvás - mint már említettük - az egyik legerősebb hajkárosító tényező. Sokan nem is tudják, hogy ez mennyire romboló hatással van a frizurájukra. Nem csak  a töredezésre és a szöszös, rakoncátlan szálakra gondolok. A nedves haj hajlamosabb a károsodásra, és a párnához dörzsölődés mikrokárosodást okoz a teljes hajszerkezetben, ami komoly, hosszú távú problémákhoz vezet. Éppen ezért a hajszárító hűvös légáramlata és egy kusza konty, copf vagy lófarok kevésbé lesz invazív.

Azt sem szabad elfelejtened, hogy a nedves szálak nem szeretik a durva mozdulatokat. Még a kibontás során is mutass egy kis odafigyelést a hajadnak, és ahelyett, hogy húznád és rángatnád, inkább gyengéden, egy fából készült széles fogú fésűvel bontogasd.

9. Rossz fésülködési rutin és frizurák

A hajkefélés rendkívül fontos tevékenység, amely - ha megfelelően végezzük - hidratál (a védő faggyú szétterítésével), masszírozza a fejbőrt és fokozza a véráramlást, oxigént juttat a sejtekhez, serkenti a hajhagymákat és beindítja a növekedést. Mégis, ahhoz, hogy a fésülködés ne káros, hanem kondicionáló kezelés legyen, meg kell tanulni, hogyan kell helyesen fésülni a hajat, és a megfelelő kiegészítőket kell kiválasztani. Ne feledd, hogy nem szabad rángatni a hajat - függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz.

Legyél gyengéd, és a hajvégekkel kezd, hogy elkerüld a csomókat és a gubancolódást. A fodrászok általában természetes vaddisznósörtés keféket ajánlanak: kefélés közben a sörték megérintik a fejbőrt, masszírozva azt, felszabadítva és szétterítve a faggyút a hajban. A fodrászok szerint a faggyú a legjobb hajkondicionáló, amit csak el lehet képzelni. Mi több, a fejbőrmasszázs fokozza a fejbőr vérellátását, ami fokozza a tápanyagok felszívódását, és ennek következtében felgyorsítja az új haj növekedését és megerősíti a meglévő hajat.

10. A fejbőr elhanyagolása

Kevesen tudják, hogy a fejbőr a haj legmeghatározóbb eleme. Az egészséges fejbőr olyan, mint a növények számára a termékeny talaj. Hiszen ez a hajhagymák "otthona" - az a hajrész, amely a megfelelő, egészséges növekedésért felelős. A hajhagyma a parancsnoki központ, más néven a "hajgyár". Ha a fejbőr elhanyagolt, száraz vagy rosszul tisztított - a hagymák nem képesek megfelelően működni. Ront a helyzeten, hogy vannak olyan termékek, amelyek felhalmozódnak a hajhagymákon, megakadályozva a megfelelő növekedést. Ha gyönyörű hajat szeretnél, először az alapvető dolgokra gondolj: tisztítsd meg a fejbőrt akár egy profi fejbőrradírral, akár rendszeres otthoni hajolajos kezeléssel.

Hogyan javíthatod gyorsan a haj állapotát és fényét?

Nem mindenki dönt a trichológushoz való bejelentkezés vagy a hajklinikán végzett drága eljárások mellett. Van rá mód, hogy otthon is professzionálisan helyrehozzuk a hajunkat? Szerencsére van! Ez az otthoni hajolajos kezelés - biztonságos és hasznos minden hajproblémára, revitalizálja és helyreállítja a hajszálat, tisztítja és nyugtatja a fejbőrt, táplálja a hajgyökereket, elősegíti az erős, csodálatos haj (újra)növekedését és megelőzi a hajhullást. A hajolajos kezelés ideális terápiaként is a nyári vagy téli szezon után, amikor szezonális hajhullásnak vagyunk kitéve.

A professzionális hajmaszkok (ideális esetben keratinban és argánolajban gazdagok) vagy a revitalizáló ampullák szintén hatékony megoldást jelentenek. Vásárlás előtt azonban győződj meg róla, hogy a fejbőrödre is felviheted őket, és hogy parabén- és szilikonmentesek.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika