A legnépszerűbb hajmítoszok. Hogyan NEM kell ápolni a hajat?

A legnépszerűbb hajmítoszok. Hogyan NEM kell ápolni a hajat?

Van olyan nő, aki nemet mondana a szép, egészséges, erős hajra? A szépségre való törekvés során különböző gyógymódokat tesztelünk, de még mindig nagyon sok mítoszban hiszünk. Nézd meg a legnépszerűbb hazugságokon alapuló hajápolási tippeket. Vajon van-e egy szemernyi igazság valamelyikben?

Rengeteget tehetünk azért, hogy frizuránk fényességgel, hosszal és rugalmassággal ámulatba ejtsen. Kár, hogy gyakran ártunk vele a megbízhatatlan forrásokból származó tanácsokat követve.

Ha a vizes hajjal való alvás működik a barátnődnek, az nem jelenti azt, hogy a te hajad nem fog ennek következtében tönkremenni. Jobb, ha találsz egy jobb módszert arra, hogy csökkentsd a hajszárítást. Elvégre a nedves haj sokkal hajlamosabb a károsodásra.

Mindent egybevetve, mely népszerű hajápolási tippeket érdemes végleg elfelejtened?

15 HAJÁPOLÁSI MÍTOSZ

1.MÍTOSZ 

A gyakori hajmosástól gyorsan kihullik a haj.

Amikor a haj túlzottan hullani kezd, sok szenvedő a legegyszerűbb tevékenységeket, például a hajmosást okolja. A gyakori hajmosás, amely állítólag hajhullást vált ki, szárazságot okoz és rontja az általános állapotot, egy széles körben elterjedt és tartós mítosz.

Ez egyáltalán nem igaz! Valójában a megfelelő hajmosási rutin gyengéd fejbőrmasszázzsal és megfelelő hajmosószerrel kombinálva javíthat a haj kinézetén. A napi hajmosással elősegíted a véráramlást, megtisztítod a hajadat és a fejbőrt, megerősíted a hajhagymákat, és ennek következtében (és a mítosszal ellentétben) felgyorsítod a haj növekedését.

A mítoszban azonban van egy szemernyi igazság. Ha gyakran használsz nem megfelelő, durva mosószereket tartalmazó termékeket, az valójában túl sok hajszál kihullását okozhatja.

2. MÍTOSZ 

A haj hozzászokik a kozmetikumokhoz.

Az a hiedelem, hogy a haj hozzászokik a termékekhez, az egyik leggyakoribb mítosz. Hogy több kozmetikum megvásárlására ösztönözzenek minket, a márkák elhitetik velünk, hogy valóban szükségünk van egy új samponra, mivel az általunk használt már nem működik, igaz?

Tudnod kell, hogy sem a haj, sem a fejbőr nem szokik hozzá a kozmetikumokhoz. Az anyagok mindig ugyanúgy működnek, táplálnak, hidratálnak, javítanak. Az a benyomás, hogy egy kozmetikum már nem működik, nem a hozzászokás következménye - hanem a haj állapotának javulása. Más szóval, egy adott kondicionáló vagy sampon már nem tölti be a szerepét, mert már betöltötte azt a hajad rögzítésével. Mindent egybevetve, itt az ideje, hogy változtass a hajápolásodon!

3. MÍTOSZ

Minél több kondicionálót használsz, annál jobb.

Ez a népszerű hajápolási mítosz szinte minden típusú kozmetikumra vonatkozik: kondicionálókra, maszkokra, samponokra, olajokra. Tévesen azt hisszük, hogy minél nagyobb mennyiségben használunk egy terméket, annál jobb hatást érünk el - azt hisszük, hogy így több tápanyagot juttatunk a hajunkba. Sajnos ez nem igaz.

Bármilyen termék alkalmazása során be kell tartani a használati utasításokat! Ha a gyártó azt méri, hogy egy csepp elég a középhosszú hajra, ne öntsünk egy csészényi kondicionálót a fejünkre. Ha a betegtájékoztatóban feltüntetettnél több terméket alkalmazol, az nem fogja feljavítani a hatást, és nem fogja intenzívebben kifejteni a hatását. Ez vonatkozik egy másik hibára is, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, nevezetesen, hogy a fejbőrre kenjük a kondicionálót, amikor egyértelműen fel van tüntetve, hogy a terméket hajra tervezték.

Ezzel sem a hatást nem gyorsítjuk fel, sem pénzt nem spórolunk - ehelyett rengeteg terméket pazarolunk el, és - ami a legfontosabb - elnehezítjük a hajat, eltömítjük a hajhagymák kivezető nyílásait.

4. MÍTOSZ

A hajvégek vágásától gyorsabban nő a haj.

A haj növekedését a hajhagymák sejtjeinek megfelelő osztódása okozza - a tápláló anyagok bejutnak a hajhagymába, és keratinná szintetizálódnak. Nem számít, hogy levágod-e a hajvégeket vagy sem - nincs hatása a haj növekedésére. Minden lényeges folyamat a fejbőrben történik.

Mindenekelőtt van egy szemernyi igazság a mítoszban - ha rendszeresen vágod a hajvégeket, a hajad hosszabbnak tűnhet, és ez nem azért van, mert gyorsabban nő. Hanem azért, mert a haj nem törik a végeinél, és egyszerűen egészségesebb.

5. MÍTOSZ 

Az ősz hajszálak kitépése zseniális módja annak, hogy megszabadulj tőle.

Az egyik mítosz szerint a kihúzott ősz hajszál helyébe egy új, normális színű hajszál nő. Mások viszont azt mondják, hogy két szőrszál nő a kitépett helyett. Mit higgyünk hát?

Az igazság az, hogy az ősz hajszál kihúzásának nincs hatása: az ősz hajszál sem eltűnik, sem nagyobb számban nem nő vissza. Egy gumó csak egy hajszálat hordoz, tehát csak egy hajszál nő vissza, és az is szürke lesz - az őszülés a haj növekedését okozó sejtek pigmentképző képességének elvesztésének következménye. Egy gumó, amelyik ősz hajszálat képez, soha nem fogja visszanyerni a korábbi színét.

6. MÍTOSZ

A gyakori fésülködés fényessé teszi a hajat.

A hajkefe gyorsabban növeszti a hajat és növeli a fényt, vagy éppen fordítva működik? Ez attól függ, hogy tudod-e hogyan kell helyesen fésülni a hajad. Az igazság az, hogy a túl energikus vagy gyakori fésülködés rossz kiegészítőkkel károsodást okozhat. Ha el szeretnéd kerülni a hajtöredezést, a nyitott kutikulákat és a töredezett hajvégeket, válassz olyan fésűt vagy kefét, amely megfelel a hajtípusodnak és a hajad állapotának.

Bizonyos esetekben a kefe valóban fokozhatja a fejbőr véráramlását, ami jótékonyan hat a haj állapotára és megjelenésére, de ne feledd, hogy fésülés közben gyengéd legyél.

7. MÍTOSZ 

A töredezett hajvégeket szérummal lehet rendbe hozni.

Ez határozottan mítosz - a sérült hajvégek levágása az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk tőlük.

Az igazság az, hogy nincsenek olyan kozmetikumok, amelyek képesek visszaragasztani a töredezett hajvégeket. Nincs olyan maszk, kondicionáló, szérum vagy olaj, ami ezt megtenné. Néhány termék csak egy ragacsos réteget hagy pl. szilikonokból, amitől a hajvégek simábbnak és egészségesebbnek tűnnek. De ez csak a látszat.

Egyáltalán lehetséges a töredezett hajvégeket rendbe hozni? Általában nem. Bár léteznek olyan eljárások, mint például az Olaplex, amelyek újraépítik a hajban a diszulfidkötéseket és létfontosságú keratint juttatnak a hajba, a hatás attól függ, hogy mennyire rongyosak a hajvégek.

8. MÍTOSZ 

A hajfestés terhesség alatt veszélyes.

Biztosan sok terhes nő hallotta, hogy nem szabad hajat festetni, mert árt a babának. Ez egy igazán népszerű mítosz. Rengeteg vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják a pigment felszívódását és a hajfesték hatását a fejlődő babára. Bebizonyosodott, hogy ártalmatlan. A várandós nők szabadon festethetik a hajukat, különösen, ha természetes, ammóniamentes, növényi pigmentet tartalmazó festékek mellett döntenek.

9. MÍTOSZ 

A természetes, hidegen sajtolt olajok zsírosítják a hajat, míg az ásványi olajok kondicionáló hatásúak.

Hogyan működnek valójában, mi az eredménye a természetes olajok vs. ásványi olajok] használatának?

Először is, a természetes olajok nem zsírosítják a hajat, ha megfelelő mennyiségben és alkalmazási móddal használod őket. A hajad állapotával és típusával együtt járó olaj nem zsírosítja és nem nehezíti el a hajat, hanem kisimítja, védi, nedvességgel zárja, megszelídíti a hajszálakat, fényt ad és rugalmassá teszi a hajat.

Ezzel szemben az ásványi olajnak nincs kondicionáló ereje. Ehelyett valószínűleg fejbőrirritációt és dehidratált vagy elnehezített hajat hagy maga után. Az ásványi olajnak van egy nagy hátránya - nem természetes kozmetikum, hanem a kőolaj lepárlásának mellékterméke. Felületes hatást, átmeneti fényt és sima kinézetű hajat ad. Ezek a hatások csak a következő hajmosásig tartanak.

10. MÍTOSZ 

A hajat akkor kell kifésülni, amikor még nedves.

Egy másik hajápolási tévhit, hogy a nedves hajat nem szabad kifésülni, mert sokkal hajlamosabb a sérülésre. A fürtök kivételt képeznek. Ha a nedves haj kifésülése mellett döntesz, akkor minőségi széles fogú fésűre van szükséged. Ha finoman csinálod, elkerülheted a sérüléseket. Azonban a legjobb szárazon fésülni a hajat.

11. MÍTOSZ 

Lehetetlen felgyorsítani a haj növekedését.

Az a tény, hogy a hajvégek levágása nem serkenti a növekedést, nem jelenti azt, hogy a haj nem tud gyorsabban nőni! Az az állítás, hogy a hajnövekedés tempója ellen semmit sem lehet tenni, egy másik mítosz.

Valójában rengeteg módja van a gyorsabb hajnövekedés serkentésének. A rendszeresen végzett hajolajos kezelés, a hajradírok és a fejbőrmasszázs hasznosak, valamint a zsírsavakban gazdag ételek, vitaminok (különösen a biotin), réz és cink fogyasztása.

Mégis, nem szabad elfelejteni, hogy a növekedés sebességének a génjeink által meghatározott korlátai vannak. Nem nőhet varázsütésre 5 centit egy hét alatt.

12. MÍTOSZ

A hajszalon termékek győznek a drogériás kozmetikumokkal szemben.

Egyesek azt hiszik, hogy a hajszalonos termékek a legjobbak.

A valóságban a professzionális hajszalon termékek nem jobbak, mint a boltokban kaphatóak. Nem a hely a fontos, hanem az összetevők. Sok bolti termék valóban értékes tápanyagokat tartalmaz, amely természetes, mélyreható és hosszan tartó hatást biztosít. Ugyanakkor sok profi termékben szilikonok találhatók, ami azonnali, de nem tartós hatást ad. Tartsd ezt szem előtt!

13. MÍTOSZ

A haj túlzottan hullik, mert túl hosszú és nehéz.

Az egyik legfurcsább elmélet szerint minél hosszabb és nehezebb a haj, annál több hullik belőle. Ez nem igaz!

Nyilvánvaló, hogy a hajhullásnak különböző okai vannak (a helytelen hajápoláson át a hormonális egyensúlyhiányig vagy a genetikáig), de a súly és a hosszúság nem befolyásolja a hajhullás mennyiségét. A haj állapota sokkal fontosabb - a hosszú hajról kiderülhet, hogy kevésbé hullik ki, mint a rövid, sérült haj. Csak nem szabad elfelejtened, hogy megfelelően kell ápolnod a hosszú hajadat.

14. MÍTOSZ 

Ha egy sampon nem habzik, akkor nem működik.

Honnan ismerheted fel a minőségi sampont? Sokan úgy gondolják, hogy az a sampon, amelyik hatékonyan habzik, kimossa és eltávolítja a szennyeződéseket. Ez egy másik széles körben elterjedt mítosz, amit el kell felejteni.

Valójában a legjobban működő tisztító samponnak nem kell habzani. Fontos, hogy megfelelő anyagokat tartalmazzon (ne legyen túl durva, hogy elkerüld a haj kiszáradását), amelyek szabályozzák a faggyúmirigyek működését, kondicionálják a fejbőrt és újra egyensúlyba hozzák annak pH-értékét. Érdekes módon gyakran a szulfátmentes samponokról derül ki, hogy a legjobb hatást nyújtják, nagyon jól tisztítanak.

15. MÍTOSZ 

A samponnak illeszkednie kell a hajtípusodhoz.

A kozmetikai cégek mindig is arra kényszerítettek minket, hogy a hajtípushoz illő samponokat vásároljunk: sérült, ritkuló, göndörödő, színezett hajra stb. Miért van ez így? Hiszen a sampon a fejbőr tisztítására való.

A sampon elnevezés kissé félrevezető. Nem a hajtípushoz kell sampont választani - a fejbőrrel kapcsolatos problémák sokkal inkább számítanak. Ha a haj zsíros, azt bizonyára a fejbőr faggyúmirigyeinek zavart működése okozza. Ha korpásodás zavar, bizonyára gombák jelentek meg a fejbőrödön. Fontos, hogy ellenőrizd, milyen tisztításra van szüksége a bőrödnek, mivel a haj állapota és kinézete tulajdonképpen a fejbőrtől függ.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika