Nagy porozitású haj. Minden, amit tudnod kell

Nagy porozitású haj. Minden, amit tudnod kell

Szivacsként szívja magába a vizet és a tápláló anyagokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű feladat ápolni. Ezt megfigyelhetjük, ha megnézzük a magas porozitású hajat, amely a rendkívül sérült hajszálak csoportját jelenti. A magas porozitású haj hihetetlenül gyenge, törékeny és száraz, sőt merev. Hajlamos a göndörödésre, és könnyen feltöltődik. Ha a hajad rossz állapotban van, ebben a cikkben megtudhatod, hogyan regenerálhatod és milyen termékektől kell távol tartanod magad.

Nagy porozitású haj: Profil

A haj magas porozitása egyenlő a haj romlásának utolsó stádiumával. Ez a hajtípus törékeny, durva, töredezett végű, matt, fülmagasságtól lefelé dehidratált, gyakran nagyon merev, és vagy a nap miatt fakó, vagy azért, mert a pigmentek gyorsan kopnak. Ezenkívül a nagy porozitású haj gyakran érzékeny. Ez azt jelenti, hogy fokozottan hajlamos a romlásra. Gyakran elég egyetlen hajvasaló vagy hajszárító használata ahhoz, hogy a haj belső szerkezetében kárt tegyünk. Ennek következtében a haj hihetetlenül száraz (nem képes megkötni a nedvességet), érdes, törékeny és könnyen törik.

Hogyan néz ki az erősen porózus haj? Sérült állapotát mikroszkóp alatt kell elemezni, hogy ezt jobban megértsük. Ekkor észrevehető, hogy a hajfelület nem sima. A kutikula megemelkedett és szélesre nyitott, ezért nincs semmi, ami megvédhetné a belső hajszerkezeteket a toxinoktól, a hőmérséklettől és a rosszul illeszkedő hajápoló termékekkel szállított agresszív anyagoktól.

Mitől nő a haj porozitási szintje?

Természetesen az emberek nem születnek porózus hajjal. A legtöbb esetben a haj porozitásának növekedéséhez időre van szükség, ami a károsító fodrászati eljárásoknak, pl. szőkítésnek vagy dauerolásnak való gyakori kitettségnek köszönhető. Emellett a haj a helytelen ápolás következményeként is porózusabbá válik. A rosszul illeszkedő kozmetikumok, a légkondicionált helyiségekben töltött hosszú órák, a nedves hajjal való alvás, a túl szoros frizurák viselése és mindenféle védelem (okklúzió) hiánya közvetlen okai a haj állapotromlásának.

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a haj porozitásának növekedéséhez hozzájáruló egyik tényező a fejbőrbetegségek és a szisztémás betegségek (pl. vitaminhiány), betegségek és erős gyógyszerek, amelyek gyengítik a hajhagymákat. Természetesen a hajszáradásra való hajlam öröklődhet. Ez főként a göndör hajat érinti, mivel annak szerkezete akadályozza a faggyú egyenletes eloszlását a hajszálak mentén. Ennek eredményeképpen a haj megfosztódik a természetes védőrétegtől, amely megakadályozza a vízveszteséget. Ezért a nem megfelelő hajápolás tönkreteszi a keratin kutikulából álló felszíni hajbevonatot, majd negatívan befolyásolja a belső hajszerkezeteket, azaz a kéregállományt.

Nagy porozitású hajápolás: Hogyan ápoljuk a sérült hajat?

Ami a magas porozitású haj ápolását valóban problémássá teszi, az a külső tényezőkkel szembeni túlérzékenység. Pontosítva ez azt jelenti, hogy nem kell sok ahhoz, hogy a szálak állapota gyengüljön, például gyakori hajszárítással. Milyen lépéseket kell tehát tenni a magas porozitású haj megfelelő ápolásához?

Mindenekelőtt a nagy porozitású hajat kíméletes készítményekkel kell kezelni, amelyek mentesek a roncsoló hatású mosószerektől és olyan anyagoktól, amelyek ronthatják a haj szerkezetét. A "kíméletesség" a kulcsszó a nagy porozitású hajápolásban.

A legfontosabb, hogy olyan hajápolási termékeket válasszunk, amelyek gyengédek, megfosztva a nehéz és irritáló szilikonoktól és más komedogén anyagoktól. A monohidroxi alkoholok, amelyek a legnehezebbek és számos hajápoló termékben könnyen megtalálhatók, a leggyorsabban dehidratálják a nagy porozitású és törékeny szálakat. Ezért mielőtt beszereznél egy hajápoló terméket, vizsgáld át az összetevők listáját, hogy kizárd a következő anyagokat: alcohol denat, benzil-alkohol, gabonaszesz vagy izopropil-IPA.

Tartózkodj attól, hogy a tincseket olyan kémiai kezeléseknek tedd ki, amelyek megzavarják a haj állapotát: a szőkítés és a festés negatívan befolyásolja a haj állapotát. Ezért mindenképpen jobb, ha kerülöd a szintetikus festéket vagy szőkítőt, és a természetes növényi színezékek, például a henna mellett döntesz.

A fent említett fodrászati eljárások helyett mindenképpen jobb, ha hajolajos kezelést végzel. Hiszen sok természetes olaj nemcsak a haj belső szerkezetét képes rögzíteni és a hajhagymákat megerősíteni, hanem a hajszínt is intenzívebbé teszi, és fokozza a fényét. Emellett napi szinten próbáld meg használni a magas porozitású hajra szánt védő hajködöket és spray-ket - könnyű, ugyanakkor tele van hatóanyagokkal, amelyek erősebbé teszik a hajat, és megvédik az agresszív külső tényezőkkel szemben. Egy olajos hajköd is megteszi a hatását.

A nagy porozitású haj ápolásakor oda kell figyelni hogy a haj ne veszítsen vizet és mélyen kell táplálni. Ezért minden alkalommal, amikor szépségápolási eljárást végzel, tegyél meg mindent, hogy egy védőbevonatot hozz létre (a legjobb, ha lágyítószerekből készül), amely segít, hogy a tápanyagok megmaradjanak a haj belső struktúráiban.

A nagy porozitású haj mindenféle keratinos kezeléssel jól kijön, függetlenül attól, hogy fodrásznál végzett professzionális, vagy otthoni kezelésekről és magas keratintartalmú kozmetikumokról van szó. Ez a fehérje a haj természetes alkotóeleme, és hatékonyan kitölti a hajszerkezetekben véletlenül keletkezett hézagokat. Tekintettel arra, hogy a nagy porozitású hajvégek súlyosan sérülnek, ne feledkezz meg arról, hogy ezeket a hajrészeket vagy zsíros és védő lanolinnal, vagy a megfelelő hajvég szérummal védd.

Ha lehetséges, csökkentsük a hajszárító használatát, és hagyjuk a hajat levegőn száradni. Ha azonban mégis szükség van a hajszárításra, mindig alkalmazz hővédő balzsamot vagy testápolót. Emellett ügyelj arra, hogy a hajformázó eszköz által keltett légáram alacsony legyen, a legjobb, ha hűvös légáramot használsz, mivel az képes lezárni a haj kutikulát, kisimítja a hajat és fényessé teszi azt.

Mi több, jó ötlet a nedves hajat befonni vagy laza lófarokba rendezni. Ennek köszönhetően megelőzheted a további sérüléseket és a göndörödést. Tápláló anyagokban gazdag hajpakolásokat használj, hetente egyszer pedig végezhetsz ecetes haj- és fejbőröblítést ez helyreállítja a fejbőr pH-értékét, és segít a kutikula természetes lezárásában. Egy másik tanácsos módszer a helyes hajmosás: CSC vagy SCSC. Röviden, mindkét módszer lényege, hogy a hajmosás során dupla adag kondicionálót használunk, vagy dupla hajmosást kombinálunk intenzív tápláló kezeléssel, amelyet gazdag, mélyen regeneráló tulajdonságokat mutató kondicionálóval végzünk.

Az is kiderül, hogy hasznos a haj "belülről" történő támogatása, ami a tápanyaghiány megelőzését és a minőségi táplálékkiegészítőkhöz való hozzáférést jelenti. A nagy porozitású hajnak hatalmas adag fehérjére, vitaminokra (elsősorban A-, E- és B5-vitaminokra), ásványi anyagokra (cink, réz, szilícium) és aminosavakra van szüksége.

A túlzott hajromlás elleni küzdelem érdekében rendszeresen (évente legalább 4-6 alkalommal) vágasd le a hajadat.

Sampon nagy porozitású hajra

Tudtad, hogy a nagy porozitású haj ápolása szempontjából a hajmosás gyakorisága kulcsfontosságú? Ezért csak akkor moss hajat, amikor a szükséged van rá, de ne tedd ezt túl gyakran, mert ez további kiszáradásra ösztönözheti a hajadat. Időnként fordulhatsz kíméletes gyermeksamponhoz. Ez nem táplálja és nem tisztítja olyan jól a hajat, mint a hagyományos samponok, viszont finom ápolást nyújt, amire a nagy porozitású haj vágyik.

Javasolt arra is figyelni, hogy milyen módon mossuk a hajat. Ennek az eljárásnak a finom fejbőrmasszírozáson kell alapulnia, kerülve a rángatást vagy az energikus hajdörzsölést. Továbbá nem szabad a sampont az egész hajra szétteríteni. Ehelyett csak a fejbőrre vidd fel, miközben a hajvégeket kondicionálóval rögzíted. Csak langyos vizet használj az öblítéshez, amely a nagy porozitású haj hámrétegeit lezárja. Végül ez a hajtípus hálás lesz, ha tejes, sűrű és lágyító anyagokkal teli samponokkal mosod meg, amelyek tele vannak újjáépítő anyagokkal.

Kondicionáló a nagy porozitású hajhoz

A magas porozitású hajra való kondicionálóknak a haj újjáépítésére és javítására kell törekedniük. Ezek a hajtípusok súlyosan sérültek, így még a gyengéd szilikonos készítmények is betöltik a céljukat - elsősorban a töredezett hajvégek ápolásában. A fehérjés kondicionálókat és a nedvesítőszereket takarékosan kell használni, mivel a túlzott mennyiség gyengítheti a haj szerkezetét. Legjobb, ha zsíros ápolószerekkel kombináljuk őket, amelyek képesek megőrizni a haj védőrétegét. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túl sok gyógynövényes hajmosás vagy a túl gyakori hajmosás károsíthatja a hajszerkezetet, különösen, ha a termék túl kevés kondicionálót vagy kíméletes szilikont tartalmaz.

Hetente egyszer vagy kétszer (ha a hajad rendkívül sérült) szánj időt egy intenzív javító kezelésre. A Nanoil hajmaszkok pontosan erre a célra készültek - ezek professzionális erősítők, amelyek otthon is könnyen alkalmazhatók. A magas porozitású haj biztosan imádni fogja a Nanoil argánmaszkot és a legkelendőbb keratin alapú maszkot sérült hajra.

Olaj a nagy porozitású hajra

A nagy porozitású haj határozottan gyakrabban igényli az olajokkal való kezelést, mint más hajtípusok. Ezért akár 2-3 naponta végezz hajolajos kezelést, amíg nem észlelsz javulást a haj kinézetében és állapotában. A sérült hajat kiszolgáló, kiegyensúlyozott olajok legfinomabb keveréke a Nanoil for High Porosity Hair.

A hajvégeket egyes szépítő olajokkal is lehet kezelni. A legfontosabb azonban, hogy csak finomítatlan és hidegen sajtolt olajokat használjunk.

Magas telítetlen zsírsavtartalmú (omega-3 vagy omega-6) növényi olajokat kell használni a nagy porozitású haj kezelésére. Az ilyen típusú olajok olyan molekulákból állnak, amelyek mérete elég nagy ahhoz, hogy igazodjanak a nagy porozitású hajhoz.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kis molekulájú telített zsírsavak, mint például a kókuszolaj vagy a sheavaj, nem szolgálják jól a nagy porozitású hajat. Ennek oka az, hogy az ilyen olajok nem képesek hidratálni a hajat.

A nagy porozitású hajra ajánlott olajok és kozmetikai vajak

  • Gyapotmagolaj - védi a hajvégeket, lágyító és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, tökéletes a száraz, rendkívül sérült hajvégek kezelésére.
  • Lenmagolaj - a lenmagolaj értékes B- és E-vitaminokat tartalmaz. Serkenti a haj és a hajhagyma önregenerációs folyamatait, és a haj növekedésének felgyorsításával védi a hajat a ritkulás, a töredezés ellen.
  • Szőlőmagolaj - tökéletes a nyárra, megvédi a hajat és a fejbőrt a napsugárzástól, a kémiai és mechanikai károsodástól, valamint a gyakori fodrászati eljárások (festés, hajszárítás, egyenesítés) káros hatásaitól.
  • Búzacsíraolaj - regeneráló tulajdonságokat mutat, rögzíti a haj belső szerkezetét, helyreállítja a haj természetes védőrétegét, kisimítja a felszínét és lezárja a kutikulát.
  • Maracuja olaj - erős antioxidáns, amely fiatalító tulajdonságokat mutat. Táplálttá teszi a hajat és fokozza annak rugalmasságát. Az olaj fényessé teszi a szálakat és védelmet nyújt a városi szennyeződésekkel  szemben. Emellett megszelídíti a rakoncátlan szálakat, és megkönnyíti a fésülést. A maracujaolaj ellensúlyozza a sima hajszálak göndörödését, puhává téve a hajat.
  • Esti primulaolaj - javítja a fejbőr állapotát, pozitívan hat a bőrre és a hajhagyma sejtjeire. Ezenkívül megakadályozza a vízveszteséget, eltávolítja a méreganyagokat, enyhíti az irritációkat és segít a különböző bőrbetegségek gyógyításában.

Miket szeret még a nagy porozitású haj?

A legtöbb esetben az ilyen hajnak szüksége van arra, hogy regeneráló fehérjék és anyagok sokaságának legyen kitéve, amelyek nem csak védik, hanem újraépítik a hajat, valamint fenntartják a hidratáltságot. A jótékony anyagok, amelyekkel a magas porozitású hajat kezelhetjük, a következők:

  • Keratin - a haj természetes alkotóeleme, amely a sérült hajszerkezetek hézagainak kitöltéséért felelős. A kénben gazdag keratin javítja a rugalmasságot és a haj ellenálló képességét az agresszív külső tényezőkkel szemben. Emellett a keratin sima és fényes szálakat hagy.
  • Egyéb fehérjék és aminosavak - kisimítják és védik a hajat. A legnépszerűbb a haj kezelésére szolgáló fehérjék a tej, a selyem, a búza, a szója és a kollagén.
  • Almaecet - hetente egyszer végső öblítésként használható. Az ilyen hajöblítő lezárja a nagy porozitású haj felemelkedett kutikuláit, kisimítja a haj szerkezetét és kiegyensúlyozza a fejbőr pH-értékét. Ne feledd, hogy az almaecetet vízzel kell hígítani.
  • A nedvesítőszerekre (pl. glicerin, méz, karbamid, nátrium-laktát, fruktóz, aloe, hialuronsav) - a nagy porozitású hajnak is szüksége van, azonban ezeket is csak mértékkel szabad használni. Ami azonban fontos, hogy a humektánsok elpárolgását a felvitel után meg kell akadályozni, és ezt követően emolliensekkel (olajokkal és viaszokkal, például lanolinnal) kell követni.
  • Könnyű szilikonok - ezek is a lágyítószerek csoportjába tartoznak. Filmképző polimerekként ismertek, amelyeket a sérült haj ápolásában kell használni. Röviden, kondicionálják a sérült szálakat, valamint szépítik a kiszáradt hajat.

Nagy porozitású haj - Amit kerülni kell


Kétségtelen, hogy a nagy porozitású haj kezelése során folyamatosan figyelni kell arra, hogy a hajat ne tegyük ki olyan tényezőknek, amelyek károsíthatják a már meggyengült hajszerkezetet. Ezért távol kell tartanod magad a következőketől:

  • hajfestéstől, szőkítéstől, daueroltatástól
  • magas hőmérséklet
  • sós és klóros víz
  • közvetlen és hosszú ideig tartó napozás, szél és hideg időjárás.
  • durva törülközők, vékony hajgumik és fém hajcsatok (mechanikai károsodás)
  • intenzív fésülködés (a haj rángatása, a fejbőr állapotának gyengülése)
  • a rétegezés szintén nem javasolt, helyette jobb, ha rendszeresen vágjuk a hajat
  • magas savas pH-érték (pl. ecetes hajöblítés magas ecetkoncentrációval)
  • magas bázikus pH (pl. szőkítés)
  • túl sok gyógynövény, alkohol és nedvesítőszer
  • túlzott mennyiségű paraffin - puhítószer, amely fényessé teheti a hajat, ugyanakkor nagyon dehidratált és szöszös lesz tőle.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika