A fehérjék rendkívül fontos összetevők. Ők a haj alapja, a fehérjék aminosavak sorozata. A fehérjék erősítik a haj ellenálló képességét és megóvják a hajat a károsodástól. Hadd használjak egy hasonlatot; a fehérjék olyanok, mint egy felújító csapat, és fő feladatuk a haj belsejében lévő hibák kijavítása.
A fehérjék csapata két funkciót lát el. A részecskék méretétől függően a fehérjék:
Nagyszerűen működnek a nagy porozitású haj esetében, ahol a kutikularétegben nagy hézagok vannak. A vastag, alacsony porozitású hajat elnehezítheti ez a fajta fehérje. A makromolekuláris fehérjék egy védő, okkluzív réteget hoznak létre a haj felszínén, ami simaságot és fényt biztosít. A makromolekuláris fehérjék csoportjába tartoznak:
A nagy fehérjéket hidrolízissel lehet szétválasztani. Ezáltal apró részecskék keletkeznek, amelyek képesek behatolni a hajszerkezetbe és helyreállítani a károsodásokat (helyrehozni a hajszerkezetet). A hidrolizált fehérjék rugalmasságot, vitalitást, ruganyosságot és ellenállást kölcsönöznek a hajnak. Az ilyen fehérjék kis részecskéi minden hajtípushoz alkalmasak - az alacsony porozitástól a magas porozitásig. Hidrolizált fehérjék:
A "haj építőelemének" hiánya jól látható. A haj vékony, rakoncátlan, élettelen és rendkívül nehezen kezelhető. Hiányzik belőle az energia és a rugalmasság. A fehérje elengedhetetlen a sérült, színezett és túlkezelt haj számára. Minél több károsító tényezőnek van kitéve a hajad, annál több fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a hajszerkezet érintetlen maradjon.
A megfelelő hajápoláshoz egyensúlyra van szükség az összetevőkben. Egy adott anyag hiánya és feleslege egyaránt káros lehet a hajnak. A haj túlságosan védve van, ha túl sok fehérjét kapott. A puhítószerek, a nedvesítőszerek és a fehérjék egyensúlya megbomlik. A fehérjék kihasználják vízfelvevő képességüket, és elkezdik a haj belsejéből is felszívni a vizet. Ennek eredményeképpen a haj merev, száraz, érdes és göndör lesz. Ahelyett, hogy rugalmasságot nyerne, törékeny lesz.
A jó hír, hogy a fehérjét gyorsan kiöblítheted a hajadból. Csak használj egy erősebb sampont, lehetőleg tisztítót, hogy eltávolítsd a fehérjetúlsúlyt. Ezután végezz hajolajos kezelést - az olaj részecskéi gyengítik a fehérjék hatását. A fehérjetúlterhelés elkerülésére a rendszeres hajolajozás remek megoldás.
Ha már a fehérjékről beszélünk, meg kell említenünk az apró aminosavak szerepét a hajápolásban. Olyanok, mint a fehérjét felépítő apró téglák. Az aminosavszerkezetek serkentik a haj gyorsabb növekedését és akadályozzák a ritkulást. Hat esszenciális aminosav van, amelyet be kell juttatni ahhoz, hogy erős, vastag és szép hajunk legyen:
Hozzászólások: #0