Hajtudomány 3. rész - fehérjék és aminosavak a haj számára

Hajtudomány 3. rész - fehérjék és aminosavak a haj számára

A fehérjék rendkívül fontos összetevők. Ők a haj alapja, a fehérjék aminosavak sorozata. A fehérjék erősítik a haj ellenálló képességét és megóvják a hajat a károsodástól. Hadd használjak egy hasonlatot; a fehérjék olyanok, mint egy felújító csapat, és fő feladatuk a haj belsejében lévő hibák kijavítása.

A fehérjék csapata két funkciót lát el. A részecskék méretétől függően a fehérjék:

  • kisimítják a hajat azáltal, hogy mikroszkopikus védőréteget hoznak létre a felszínén (nagyobb fehérjék).
  • kijavítják a haj belsejében és a felszínén keletkezett sérüléseket (kis fehérjék, ún. hidrolizált fehérjék).

Makromolekuláris fehérjék (nagy részecskék)

Nagyszerűen működnek a nagy porozitású haj esetében, ahol a kutikularétegben nagy hézagok vannak. A vastag, alacsony porozitású hajat elnehezítheti ez a fajta fehérje. A makromolekuláris fehérjék egy védő, okkluzív réteget hoznak létre a haj felszínén, ami simaságot és fényt biztosít. A makromolekuláris fehérjék csoportjába tartoznak:

  • tejfehérjék
  • Selyemfehérjék
  • Búzafehérjék
  • Zabfehérjék
  • Kukoricafehérjék
  • Rizsfehérjék
  • szójafehérjék
  • Kollagén
  • Elasztin
  • Keratin

Hidrolizált fehérjék

A nagy fehérjéket hidrolízissel lehet szétválasztani. Ezáltal apró részecskék keletkeznek, amelyek képesek behatolni a hajszerkezetbe és helyreállítani a károsodásokat (helyrehozni a hajszerkezetet). A hidrolizált fehérjék rugalmasságot, vitalitást, ruganyosságot és ellenállást kölcsönöznek a hajnak. Az ilyen fehérjék kis részecskéi minden hajtípushoz alkalmasak - az alacsony porozitástól a magas porozitásig. Hidrolizált fehérjék:

  • hidrolizált keratin
  • hidrolizált selyem
  • hidrolizált elasztin
  • hidrolizált tejfehérje
  • hidrolizált búzafehérje

Honnan tudod, hogy a hajadból hiányoznak a fehérjék?

A "haj építőelemének" hiánya jól látható. A haj vékony, rakoncátlan, élettelen és rendkívül nehezen kezelhető. Hiányzik belőle az energia és a rugalmasság. A fehérje elengedhetetlen a sérült, színezett és túlkezelt haj számára. Minél több károsító tényezőnek van kitéve a hajad, annál több fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a hajszerkezet érintetlen maradjon.
 

Protein túlterhelés - mi ez?

A megfelelő hajápoláshoz egyensúlyra van szükség az összetevőkben. Egy adott anyag hiánya és feleslege egyaránt káros lehet a hajnak. A haj túlságosan védve van, ha túl sok fehérjét kapott. A puhítószerek, a nedvesítőszerek és a fehérjék egyensúlya megbomlik. A fehérjék kihasználják vízfelvevő képességüket, és elkezdik a haj belsejéből is felszívni a vizet. Ennek eredményeképpen a haj merev, száraz, érdes és göndör lesz. Ahelyett, hogy rugalmasságot nyerne, törékeny lesz.

A jó hír, hogy a fehérjét gyorsan kiöblítheted a hajadból. Csak használj egy erősebb sampont, lehetőleg tisztítót, hogy eltávolítsd a fehérjetúlsúlyt. Ezután végezz hajolajos kezelést - az olaj részecskéi gyengítik a fehérjék hatását. A fehérjetúlterhelés elkerülésére a rendszeres hajolajozás remek megoldás.

Még a fehérjéknél is kisebbek... - Aminosavak

Ha már a fehérjékről beszélünk, meg kell említenünk az apró aminosavak szerepét a hajápolásban. Olyanok, mint a fehérjét felépítő apró téglák. Az aminosavszerkezetek serkentik a haj gyorsabb növekedését és akadályozzák a ritkulást. Hat esszenciális aminosav van, amelyet be kell juttatni ahhoz, hogy erős, vastag és szép hajunk legyen:

  • Az arginin (és aktív formája - L-arginin) - fokozza a haj növekedését, mert serkenti a nitrogén-oxid szintézisét - ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajhagymák hajszálat tudjanak termelni.
  • Metionin - kénes aminosav, amely a haj szerkezetét alkotja, befolyásolja a haj növekedését és általános állapotát. A metionin egy exogén aminosav - a szervezet nem tudja előállítani, ezért a savat táplálékkal kell bevinni.
  • Cisztein - endogén aminosav - a szervezet által termelt. Képes jelentősen felgyorsítani a haj növekedését.
  • Cisztin - nagymértékben javítja a haj rugalmasságát; a hajszálakat szilárdan gyökerezővé teszi a tüszőkben.
  • Tyrozin - a szervezet a melanin (hajpigment) előállításához használja fel. Hiánya megállítja a haj növekedését, és a haj őszülését és elvékonyodását okozza.
  • Taurin - a hajhagymákban tárolt aminosav. Taurin nélkül a haj elvékonyodik és nem rendelkezik elegendő volumennel. A taurin gátolja a hajhullást

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika