Alacsony porozitású haj. Minden, amit tudnod kell

Alacsony porozitású haj. Minden, amit tudnod kell

Íme egy mítosz, amit meg kell változtatni: az alacsony porozitású haj nem mindig egészséges. Nem igaz az a meggyőződés sem, hogy az alacsony porozitású haj nem igényli, hogy megfelelő ápolást kapjon. Nyilvánvaló, hogy minden hajporozitás típusnak megvannak a problémái, amelyek olyan jellegzetes tulajdonságok, amelyek egy adott hajtípust megkülönböztetnek a többitől. Emellett egyszer és mindenkorra be kell látni, hogy a rosszul választott ápolás rontja a haj állapotát, függetlenül annak típusától. Hogyan ismerheted fel, hogy a hajad alacsony porozitású? Hogyan ápold megfelelően az alacsony porozitású hajat? Ennek a cikknek köszönhetően mindent megtudhatsz, amit az alacsony porozitású hajról tudni kell.

Alacsony porozitású haj: Profil

A hajszerkezeted kompakt, mert a kutikulák nagyon szorosan fedik egymást, és szorosan átölelik a hajszálat. A nem megfelelő ápolás vagy annak teljes hiánya egy pillanat alatt megbonthatja ezt a hidro-lipid egyensúlyt, és jelentősen meggyengítheti a hajat. Az alacsony porozitású haj másik jellemző tulajdonsága a hajformázással szembeni ellenállás, vagyis nehezen lehet kezelni a hajat. Az ilyen szálakat nehéz megfelelően ápolni, mert a tápláló anyagok nehezen tudnak behatolni a haj szerkezetébe. Ehelyett a haj felszínén rakódnak le. Ez túlterhelt hajat és túlzott faggyútermelést eredményez.

Ráadásul az alacsony porozitású haj történetesen nehéz és lapos, mert a legtöbb hajápoló termék a felesleges faggyúval kombinálva (zsíros haj) elnehezíti a hajszálakat. Ráadásul ezt a hajtípust gyakran érinti a korpásodás. A fejbőrt gyakran kezelik erős és agresszív tisztítószerekkel, ami fokozza a seborrheát, míg a hajvégek - ugyanezzel a samponnal kezelve - egyre jobban kezdenek kiszáradni. Mint minden más típusnak, az alacsony porozitású hajnak is szüksége van védelemre a külső agresszorok károsító hatása, valamint a haj belső struktúráiból elpárolgó túlzott vízveszteség ellen.

Mivel vastag, erős és meglehetősen merev, az alacsony porozitású haj nehezen formázható. Egyszóval hajlamos arra, hogy elég gyorsan visszanyerje természetes kinézetét. Ezenkívül sokáig tart, amíg az alacsony porozitású haj mosás után megszárad a levegőn. Ezt az okozza, hogy a haj több vizet képes magába szívni, ami később a zárt kutikularéteg mögött rejtve marad, ami, mint fentebb említettük, jellemző erre a hajporozitástípusra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a haj nem száradhat ki - és ez a probléma különösen a hajvégekre vonatkozik. Az alacsony porozitású hajból gyakran hiányzik a volumen, mivel könnyű túlterhelni. Emellett a faggyútöbblet miatt másnap (vagy akár még aznap) zsírosodik. Végül, de nem utolsósorban ezt a hajtípust gyakrabban érinti a korpásodás, mint más hajtípusokat.

Alacsony porozitású haj ápolása

Szerencsére az alacsony porozitású hajnak is megvannak a jó oldalai. Kétségtelen, hogy meglepően ellenálló a sérülésekkel szemben, így a különböző fodrászati eljárások nem teszik tönkre olyan gyorsan, mint más hajtípusok esetében. Mi több, az alacsony porozitású haj természeténél fogva egészséges, erős, sima, vastag és fényes. Az ilyen szálak nem igénylik az intenzív ápolást, mint például a magas porozitású haj. Ebben az esetben az alkalmazott hajápolási termékek mennyisége nem jelenti a haj minőségét. Ennek fényében elemezzük, hogyan és mivel érdemes ápolni az alacsony porozitású hajat.

Sampon alacsony porozitású hajra

Az alacsony porozitású haj mosására használt samponnak leginkább a faggyúfelesleggel és a szennyeződésekkel kell foglalkoznia, amelyek gyorsan összegyűlnek az ilyen típusú hajon. Ne feledd azonban, hogy annak ellenére, hogy erős és ellenálló, rossz ötlet az alacsony porozitású haj mosásához SLS-t és parabéneket tartalmazó, intenzíven tisztító sampont használni. Hiszen az ilyen termék irritálja és allergiás reakciókat vált ki a fejbőrben, és kiszárítja azt, ami következésképpen a túlzott faggyútermelés problémájához vezet.

Az alacsony porozitású haj mosásához olyan sampont használj, amely természetes anyagokból áll, és amely egyszerre segít szabályozni a zsíros mirigyek működését, valamint erősebbé és volumenessé teszi a hajat a hajtöveknél. Ráadásul az ilyen terméknek nem csak tisztító, hanem hidratáló hatóanyagokat is tartalmaznia kell. Ezért keress olyan samponokat, amelyek a következő összetevőket tartalmazzák: panthenol, tejsav vagy hialuronsav. A megfelelő sampon rugalmassággal, simasággal és puhasággal ajándékozza meg a kezelhetetlen hajat.

Kondicionáló alacsony porozitású hajra

Valójában az alacsony porozitású haj ápolása kihívást jelent. A legtöbb kereskedelmi balzsam hajlamos túlterhelni ezt a hajtípust. Az alacsony porozitású haj ápolása során lemondhatsz a kondicionálók és maszkok alkalmazásáról, és helyette a hajolajozásra koncentrálhatsz a gyógynövényes ápolással kombinálva. Fontos megérteni, hogy az alacsony porozitású haj nem szereti, ha túl sok fehérje éri - ez tompává és merevvé teszi a hajat, ami akadályozza a további formázást. Emellett az ilyen haj nem tolerálja a felesleges kondicionáló komponenseket, különösen azokat, amelyek a haj felszínén maradhatnak és túlterhelhetik azt (megjegyzés: a kondicionáló komponenseket a közepes és nagy porozitású hajra tervezett olajos hajkondicionálókhoz adják). A lanolin és a glicerin szintén nem ajánlott az alacsony porozitású haj kezelésére.

Az alacsony porozitású haj szereti a minimalista megoldásokat, de hidratálásra és méregtelenítésre is szüksége van. Ezért érdemes az erőteljes Nanoil maszkokat használni. Hetente egyszer aktív szenet és fehér agyagot tartalmazó maszkkal megtisztíthatod a hajat a termék- és faggyúlerakódásoktól, vagy intenzíven hidratálhatod a hajat az erősen hidratáló tengeri algás maszkkal.

Olajok alacsony porozitású hajhoz

Az alacsony porozitású haj olyan olajokat és vajakat kedvel, amelyek az úgynevezett nem szárító csoportba tartoznak, ami azt jelenti, hogy molekuláik viszonylag aprók és telített zsírsavakból állnak. A nagy molekulák nem képesek áthatolni az alacsony porozitású hajnak ezen a rétegén, ezért nem tudnak mást tenni, mint csak túlterhelni a hajat. A könnyű olajok nemcsak a faggyútermelést egyenlítik ki, és tisztává teszik a fejbőrt, hanem a hajszálakat is könnyebbé teszik, így azok a töveknél könnyebben felemelkednek. Az eredmény? Fényes és könnyű haj, tiszta fejbőr, korpásodás vagy seborrea nyoma nélkül. Tökéletes eszköz a Nanoil kis porozitású hajra való  terméke - jól megválogatott összetevőkkel (köztük néhány kismolekulájú olajjal) létrehozva, amelyek megfelelő ápolást és lenyűgöző megjelenést biztosítanak a hajnak.

Alacsony porozitású hajra ajánlott olajok és kozmetikai vajak

  • Kókuszolaj - molekulái kicsik, így nem nehezíti el az alacsony porozitású hajat. Az olaj fokozza a rugalmasságot, táplálja és kisimítja a hajat. A kókuszolaj szerkezete hasonló a fehérjékhez, amelyekből az emberi test felépül. Ez az anyag táplálja és védi a hajszálakat azáltal, hogy vitalitást, rugalmasságot és fényt biztosít a hajnak. Továbbá ez az olaj természetes fényvédővel rendelkezik - SPF 10. A kókuszolajból és tahiti gardénia virágból készült makréla a Monoi nevet viseli - ez a keverék elismert arról, hogy jól feltölti a hajat vízzel, rugalmas és puha lesz tőle.
  • Babassu olaj - egy könnyű olaj a nem szárító csoportból, amely tökéletesen illik az alacsony porozitású hajhoz. Fokozza a haj rugalmasságát, puhává és fényessé teszi a szálakat. Könnyen eljut a haj belső rétegeibe, ahol regenerálja és védi a szálakat. A Babassu kisimítja a hajat, megkönnyíti a kibontást és a formázást anélkül, hogy túlterhelné. Végül ez az olaj harcol a töredezett hajvégek ellen.
  • Argánolaj - az egyik legértékesebb olaj világszerte. Kivételes összetételének köszönhetően minden hajporozitás típusnak megfelel. Az argánolaj elismert, hatékony hajolajozó szer, mivel védi a hajat mind a mechanikai, mind a termikus károsodástól. Antioxidáns tulajdonságokat mutat, fokozva a haj vitalitását és fényét.
  • Ricinusolaj - az egyik leggyakrabban használt szépségápolási olaj. A Ricinus communis babból kivont, alacsony porozitású hajra felel meg igazán. Ez az olaj szokatlan tulajdonságokkal rendelkezik: serkenti a haj növekedését, megakadályozza a hajhullást és regenerálja a hajhagymákat. A ricinusolaj fényessé teszi a hajat, és segít, hogy a természetes hajszín sokáig megmaradjon.
  • Sheavaj - az afrikai shea fa diójából préselve. Rendkívül tápláló tulajdonságokkal rendelkezik. A sheavaj védőréteget képez a haj hosszán, amely leküzdi a nedvességvesztés problémáját. Ugyanez a tulajdonsága megvédi a hajat a szennyeződésektől, a szmogtól, a füsttől és a városi szennyezéstől. A sheavaj fényessé, rugalmassá és simává teszi a hajat. Végül, de nem utolsósorban ez a természetes anyag arról híres, hogy az egyik legerősebb antioxidáns.
  • A cupuacu vaj - amelyet az amazóniai fa magjaiból nyernek, képes hosszan hidratáltá tenni a hajat. Továbbá a cupuacu vaj enyhülést hoz az irritált fejbőrnek, és a hajat élettel telivé és rugalmassá teszi. Végül, ez a vaj fényessé teszi a hajat és megakadályozza a göndörödést.

Milyen termékeket használhatunk még az alacsony porozitású hajra?

A jól illeszkedő olajokon kívül, amelyeket ebben az esetben a hajápolás egyik fő anyagaként kell felfogni, érdemes a fejbőrradírokat, gyógynövénypárlatokat és fejbőrkondicionálókat használni. Ezek a termékek egy sor olyan növényi eredetű anyagot tartalmaznak, amelyek a faggyú túltermelésével foglalkoznak. Emellett a nagyon természetes anyagok megfelelő ápolást biztosítanak a nehéz és lapos, alacsony porozitású hajnak. Hogyan használjunk gyógynövényeket az alacsony porozitású haj megfelelő ápolásához?

  • A zsurló - a növényi szterinek, szerves savak, ásványi vegyületek és szilícium-dioxid felbecsülhetetlen értékű forrása. Csökkenti a haj törékenységét, ellensúlyozza a korpásodást, növeli a haj ellenálló képességét, és véd a fejbőrfertőzések és a gombásodás ellen. A zsurlófű megelőzi a seborrheát is.
  • Csalán - ismert arról, hogy jelentősen javítja a haj állapotát. Mivel számos értékes ásványi anyag forrása, lassítja a hajhullást és gyorsítja a növekedést. Emellett a csalán minimalizálja a zsíros haj problémáját és hatékonyan megszünteti a korpásodást.
  • Szibériai fenyő - tisztítja a fejbőrt, megszabadítja a rajta maradt elhalt hámsejtektől és a hajápoló termékek felhalmozódásától. Ezenkívül megakadályozza a hajgyökerek keratin túlterhelését, így küzd a haj törékenységével. Magas koncentrációjú fehérjék, B-csoportú vitaminok (erősítik a hajszálakat) és E-vitamin (erős antioxidáns) jellemzi.
  • Rozmaring - fokozza a haj fényét, kisimítja a szálakat, javítja a fejbőr vérellátását és jelentősen felgyorsítja a haj növekedését. Mi több, a rozmaring védi a fejbőrt a korpásodás kialakulásáért felelős, betegséget okozó mikroorganizmusokkal szemben.
  • Eukaliptusz - küzd a korpásodás ellen, enyhíti a fejbőr viszketését, kiegyensúlyozza a faggyútermelést és felgyorsítja a fejbőr önregeneráló folyamatait. A növény további előnyei a következők: visszaszorítja a vírusokat, fokozza a fejbőr vérellátását, serkenti a hajhagymákat és frissen hagyja a hajgyökereket.
  • Bojtorján - felbecsülhetetlen értékű, ha hajápolásról van szó. Magas koncentrációban tartalmaz ként, amely az egyik alap összetevő a hajban. A bojtorján javítja a haj kinézetét és állapotát, táplálja azt, küzd a korpásodás ellen, tisztítja a fejbőrt és korlátozza a haj elvékonyodását.
  • Nyírfa - jól erősíti a hajat. Fertőtlenítő hatású, a seborrhea korlátozásával szabályozza a zsírmirigyeket, küzd a korpásodás ellen, lassítja a hajhullást és csillapítja a fejbőr gyulladásait.
  • Zsálya - a fejbőrkondicionálók hatásos összetevője. Ezt a gyógynövényt a túlzott hajhullás kezelésére ajánlják. Fokozza a fejbőr vérellátását, és aktívan részt vesz a kollagéntermelésben, ami befolyásolja a haj rugalmasságát és egészségét. A zsálya serkenti a sejtosztódást és lezárja az ereket. Emellett puhává teszi a hajat.
  • Menta - csodás gyógyír a lapos és nehéz hajra, amely gyorsan zsírosodik. A mentának köszönhetően a haj kezelhetőbbé válik és hosszabb ideig friss marad. Ez a gyógynövény megkönnyíti a tápláló anyagok felszívódását, és antibakteriális tulajdonságokat mutat.

Az alacsony porozitású haj ápolásával kapcsolatos lényeges információ a fejbőr pontos tisztítására vonatkozik, amely gyakran zsírosodik. Ezért hetente egyszer vagy kétszer érdemes fejbőrradírokat vagy hámlasztó hatóanyagokat tartalmazó speciális samponokat használni. Az ilyen típusú termékek őrölt magvakkal (főleg mandulával), fejbőrtisztító enzimekkel, vulkanikus agyaggal vagy/és méregtelenítő szénnel érkeznek. Az intenzív tisztításra szánt termékek olyan kondicionáló anyagokat is tartalmaznak, mint például a fejbőrt hidratáló karbamid, valamint egyéb olyan összetevőket, amelyek megakadályozzák a faggyúmirigy kialakulását és megnyugtatják a viszkető fejbőrt.

Az alacsony porozitású haj másik problémája a kontrollálatlan hajhullás. Meglepő lehet, hogy az erős haj könnyen hullhat, különösen, ha szeborrhea érinti. Ez az állapot akkor romolhat, ha a haj ritkán kap friss levegőt, amit a nehéz kozmetikumok alkalmazása okoz. A hajápolási termékeknek ez a tulajdonsága rontja a hajhagyma állapotát, amely ennek következtében kicsúszik a tüszőből. Ezért olyan fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk a fejbőrt, és fokozzuk a fejbőr vérellátását.

Alacsony porozitású haj - Amit el kell kerülni

Mindenekelőtt tartózkodjunk a szupererős hajformázó termékek használatától, amelyek elnehezíthetik a hajat (zselék, viaszok és hajformázó paszták), a viszonylag nagy molekulájú olajoktól, valamint az omega-3 és -6 zsírsavakat tartalmazó olajoktól - ezek használata ajánlott a magas porozitású haj ápolásában. Ráadásul az alacsony porozitású haj nem tolerálja a nehéz, fehérjékkel teli hajkondicionálókat, mert az ilyen termékek még merevebbé tehetik a hajat. A túlzott mennyiségű puhítószer sem bizonyul előnyösnek a volumenhiányos haj számára, ezért érdemes távol maradni a lanolintól és a glicerintől. Ugyanezen okból kifolyólag nem jó ötlet az alacsony porozitású hajat nehéz szilikonokkal kezelni, amelyek megmaradnak a hajon, és megfosztják azt a puhaságtól.

A haj porozitásának megvannak a maga jellegzetes tulajdonságai, amelyek sokat elárulnak a szálak állapotáról, és meghatározzák, hogy milyen típusú ápolást kell adni nekik. Ezért, ha gyönyörű és egészséges hajat szeretnél, derítsd ki milyen porozitástípusú a hajad, majd kezeld ennek megfelelően. Ha sikerül megválaszolnod az összes hajtípusra vonatkozó igényt, hihetetlenül gyors javulást fogsz észrevenni. 

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika