A világ haj típusai 4. rész: Dél-amerikai stílusú hajápolás

A világ haj típusai 4. rész: Dél-amerikai stílusú hajápolás

Dél-Amerika egy olyan kontinens, ahol a modern kozmetológia és az esztétikai orvoslás találkozik az évszázados hagyományokkal és a nagyhatalmú ősi növényekkel. Az ősi inkák felfedezték a gyógynövények, gyümölcskivonatok, magvak, rizómák szépítő és egészségmegőrző tulajdonságait. A brazil nők az esztétikai orvoslás és a fejlett kozmetológia minden vívmányával javítják szépségüket. Ez az a kontinens, ahonnan a széles körű szépségérzék ered - az ősi, nagy erejű olajoktól a keratinos kezelésekig. Szerencsére a hajápolásról is sokat tanulhatunk.

HAJ A VILÁG KÜLÖNBÖZŐ SARKAIBAN 4. RÉSZ - DÉL-AMERIKA

Mit tanulhatunk a brazil, chilei vagy argentin nőktől?

Dél-Amerika: Argentína - Hajápolás

Az argentin nők arról híresek, hogy kiválóan ápolják a hajukat, pontosabban arról, hogy az esztétikai orvoslás és a fejlett kozmetológia minden lehetséges eszközével javítanak a kinézetükön. A forró éghajlat és a magas hőmérséklet miatt némileg kénytelenek intenzívebben ápolni hajukat, fejbőrüket és bőrüket. Az egyik népszerű és nagyra becsült, erős védő és szépítő tulajdonságokkal rendelkező anyag a kamalduli, más néven tepezcohuite vagy mimosa tenuiflora. Ez egy mimózakéreg-kivonat - erős antioxidáns, Argentínában a fiatalság elixírjének tartják.

Elsősorban a bőr öregedési folyamatainak késleltetéséről ismert, és szívesen használják az érett bőr és haj ápolására szánt különböző termékekben. A hajmaszkokban és hajkondicionálókban további hidratáló funkciót tölt be, ami rendkívül fontos az ilyen forró és a hajnak nem kedvező éghajlatot figyelembe véve. A mimózakéreg-kivonat erősíti az ereket és intenzívebb működésre serkenti az izzókat. A Camaldolese még az érzékeny fejbőrre is alkalmazható, mivel enyhülést hoz minden irritációra, gyulladásra és védelmet nyújt a tűző nap ellen. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, valamint véd a fertőzések ellen, csökkenti a bőr duzzanatát és bőrpírját, serkenti a gyökereket és erősíti a hajhagymákat. Ennek következtében a mimózakéreg-kivonat megakadályozza a hajhullást és jelentősen javítja annak állapotát.

Egész Dél-Amerika beleszeretett a kamalduliba. A mimózakéreg olyannyira megbecsült, hogy nemes helyet kapott a Salma Hayek által bevezetett hajkozmetikai termékcsaládban.

Egy másik dicsért és jól ismert természetes kozmetikum a kakaóvaj. Egész Dél-Amerikában terem, de a legjobb fajták a kontinens déli régióiban találhatók. A kakaóvaj barna színű, a csokoládé péphez hasonlít, és csodálatos illata van. Az argentin nők arc-, test- és hajápolásra használják - különösen népszerű a száraz, göndör, rakoncátlan, fénytelen és haj tulajdonosai körében. A kakaóvaj tökéletesen ápolja a fejbőrt - enyhíti az irritációkat, véd az erős, trópusi naptól és javítja a haj rugalmasságát. A hajvégekre is felvihető, hogy megvédje őket a károsodástól.

Dél-Amerika: Brazília - Hajápolás

Brazíliát elsősorban Amazónia vad, szennyezetlen területeivel hozzák összefüggésbe. Innen származik az összes legértékesebb, nemzetközileg is ismert, erős szépítő és ápoló tulajdonságokkal rendelkező anyag. Amazónia bővelkedik természetes, trópusi olajokban és vajakban, amelyeket a brazil nők szívesen használnak olajos hajápolásra, arc- és testápolásra, valamint kisebb betegségek és bőrbetegségek kezelésére szánt gyógynövényes főzetekkel való kombinálásra.

Mit használnak a brazilok a hajápolásban?

  • Cupuacu vaj - a kakaóvajnak egy bizonyos fajtája (a Cupuasu fa) magjából préselik. Hogyan hat a hajra? Először is, könnyen felszívódik, és nem terheli túl a szálakat. A cupuacu vaj kíméletes a fejbőrhöz, megújítja a bőr hidrolipidrétegét, biztosítva a haj és a fejbőr megfelelő hidratáltsági szintjét. Tökéletesen regenerál, mivel magas koncentrációban tartalmaz fitoszterolokat - ezek viszont képesek serkenteni a kollagénszintézist. A fitoszterolok továbbá csökkentik az elasztin lebomlását, miközben erősítik a hajgyökereket. Ezek a bőrünk sejtközi cementjének részét képezik. Emellett a cupuacu vaj rengeteg vitamint szállít: C, E és A, ezek erős antioxidánsok. A telítetlen és telített zsírsavak jelenléte biztosítja a haj intenzív regenerálódását, és lehetővé teszi, hogy a Cupuacu vaj alkalmazkodjon az alacsony és közepes porozitású hajhoz.
  • Babassu olaj - a brazil Cohune pálmából szedett dióból nyerik. Akár 90%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek tökéletesen táplálják a brazilok sűrű és nehéz haját. A Babassu-olaj sok növényi szterolt és E-vitamint tartalmaz - feladata a haj könnyedségének fokozása, a fejbőr táplálása és alapos tisztítása a méreganyagok és a faggyú eltávolítása érdekében. Mi több, az olaj javítja a haj állapotát, puhaságot biztosít és növeli a volument, miközben kisimítja a szerkezetet. A Babassu olajnak köszönhetően a haj védelmet nyer a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben, és emellett - támogatja a korpásodás elleni küzdelmet (fertőtlenítő hatású is).
  • Pequi olaj - egy másik egzotikus és kevésbé ismert olaj, amelyet a Caryocar brasiliense magjából préselnek ki. Különösen nagyra értékelik a túlhajszolt, forró hajformázástól, festéstől vagy szőkítéstől meggyengült haj ápolásában. A pequi olaj segít megőrizni a nedvességet és erősíti a haj szerkezetét, aminek köszönhetően jó állapotban tartja: erős, fényes, miközben nem száraz és nem göndör. A Pequi olaj gondoskodik a sérült és kiszáradt hajvégekről is.
  • Roucou olaj - egy költséges, de értékes olaj, amely a haj öregedésének első jeleivel foglalkozik - rendszeres használata esetén gátolja az őszülést és a hajhullást. Emellett antibakteriális és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. A Roucou-olaj az achiote fa (Bixa orellana) magjából származik - egy bokor vagy kis fa, amely az Amazonas esőerdőben nő. Ha hajolajos kezelésben használják, a hajszálak ragyogását és puhaságát fokozza, és regeneráló összetevők egész sorát szállítja, többek között magnéziumot, kálciumot, szelént vagy szalicilsavat. A Roucou-olaj emellett az úgynevezett fiatalság vitaminjaiban, azaz az A- és E-vitaminban is bővelkedik.
  • Brazil dióolaj - egy másik olaj, amelyet erőteljes öregedésgátló tulajdonságai miatt értékelnek. Összetételét a zsírsavak sokfélesége jellemzi (több mint 75% palmitoleinsav, olajsav és linolénsav). Magas koncentrációjuk miatt a brazil dióolaj felelős a bőrsejtek és a hajmátrix megfelelő működéséért. Ezenkívül segít a különböző bőrproblémák leküzdésében, valamint táplálja a fejbőrt és megelőzi az irritációt, támogatva a sejtek közötti rétegek újjáépítését és regenerálódását. Ezenkívül szabályozza a haj hidratáltsági szintjét és véd a külső tényezők káros hatásaival szemben. A brazil dióolaj E- és A-vitamint, valamint a haj számára rendkívül értékes fitoszterolokat (köztük szisztoszterolt) tartalmaz. Emellett jótékony magnéziumforrás, amely részt vesz a fehérjék - a keratin - előállításában, amely a hajat alkotó legfontosabb természetes szerkezeti anyag.

Nem csak az egzotikus olajokkal és a vajjal büszkélkedhetnek a brazilok. Mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy nekik köszönhetjük a világhírű keratinos hajkiegyenesítő kezelést.

A hajsimító keratinos kezelés - más néven brazil keratinos kezelés a haj kinézetének feljavítására végzett eljárás. A legtöbb nő azért dönt a kezelés mellett, hogy kiegyenesítse a haját, mégis a fő előnye a haj belső szerkezetének keratinhiányának pótlásán alapul. Ez az intenzíven regeneráló terápia újjáépíti az egyes szálakat, így vastagabbá, hidratáltabbá, valamint védetté válik a sérülések és a kiszáradás ellen. A haj ragyogóvá, egészségessé és gyönyörű kinézetűvé válik. Keratinos hajkezelés lezárja a hajpikkelyeket, aminek köszönhetően a haj felszíne kisimul. A kezelésnek köszönhetően dús, rugalmas és élettel teli hajjal büszkélkedhet, akárcsak a dél-amerikai nők. Érdemes megemlíteni, hogy a legjobb típusú keratin egyenesen Brazíliából származik, mert onnan meríti gyökereit és hagyományait - biztos lehetsz benne, hogy a keratint megfelelően feldolgozzák és magas minőségű ápoló összetevőkkel egészítik ki.

Dél-Amerika: Keratin: Chile - Hajápolás

A chilei nők is büszkélkedhetnek egy kiváló minőségű természetes olajjal. Az egyik legfontosabb olaj a maqui bogyó (Aristotelia chilensis), amelyet az azonos nevű cserjéről szedett gyümölcs magjából hidegen sajtolnak. A maqui bogyócserje vadon nő, a gyümölcsöt pedig a Mapuche indiánok szedik kézzel, akik a növényt termesztik és az értékes olajat már évszázadok óta préselik, a hagyományt generációról generációra továbbadva. Mesterségesen elsajátították azt a művészetet, hogy ne csak a magokat és a maqui bogyó gyümölcsét, hanem a leveleit, gyökereit és szárát is felhasználják.

A bogyószerű termésből kinyert olaj értékes antioxidánsforrás. Ezért kellő tisztelettel és kezelik, és a fiatalság elixírjének tekintik. Elsősorban omega-6 és omega-9, valamint rendkívül magas koncentrációban tartalmaz E-vitamint és növényi szterolokat, amelyek tökéletesen regenerálják és szépítik a hajat. A maqui bogyóolaj javítja a haj rugalmasságát, szilárdan tartja a hajhagymákat a hajhagymákban (ennek következtében gátolja a hajhullást), serkenti a haj növekedését és a bőr regenerálódását. Emellett erősíti a felhám hidrolipid gátját, kiegészíti a bőr és a haj zsírhiányát, valamint javítja a tápanyagok behatolását a bőrbe és a hajmátrixba.

Dél-Amerika: Ecuador - Hajápolás

A talán legegzotikusabb trópusi gyümölcs - a cukoralma - egyenesen Ecuadorból származik. A gyümölcs egy nagy, zöld-lila málnára hasonlít, amely vastag héja alól édes és aromás pépet tár fel. Számos ásványi anyagban bővelkedik: (foszfor, kálcium, vas) és egy sor vitamint szállít: A, E, C, PP. A különböző hajápoló kozmetikumok jótékony összetevőjeként a cukoralma erősen tápláló, regeneráló és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Így felgyorsítja a fejbőr irritált területeinek gyógyulását. Nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít, hanem tökéletesen kisöpri a méreganyagokat a citrom- és almasavtartalomnak köszönhetően, amely hámlasztó, fertőtlenítő, ugyanakkor a faggyú normalizálásával megfelelően savasítja a fejbőrt ( a savak fényességfokozó tulajdonságokkal is rendelkeznek). Az ecuadori régiókban élő nők büszkén használják a cukoralmát a haj-, fejbőr- és arcápolásra szánt maszkként.

Dél-Amerika: Kolumbia - Hajápolás

Minthostachys mollis (muña) - gyógynövény, amely elsősorban Kolumbiában és Venezuelában fordul elő, de megtalálható Brazília északi részén, Ecuadorban és Peruban is. A növény fő összetevője a borsmentaolaj, amely mentolt, izomentont és számos terpént (köztük geraniolt, pulegont, linaloolt és izoamilalkoholt) tartalmaz. A muña föld feletti részéből nyert kivonatot különböző szépségápolási termékek előállításához használják. Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik: fertőtlenít, leküzdi és gyógyítja a bőr gombás és bakteriális fertőzéseit, elriasztja a rovarokat és véd a mérgekkel szemben. A muña segít megszabadulni a parazitáktól, küzd a rüh, a korpásodás ellen, támogatja az atópiás dermatitisz elleni küzdelmet, fokozza a vérellátást, így a fejbőrbe dörzsölve serkenti az izzókat, és ennek következtében felgyorsítja a haj növekedését. A muñának köszönhetően a tápanyagok könnyebben eljutnak a bőrbe. A kolumbiaiak gyógynövényes főzetet isznak, a nők pedig a muñát használják a bőrükre és a hajukra, hogy táplálják, regenerálják és tisztítsák a fejbőrt. Kolumbiában elterjedt az a hiedelem, hogy a muña gyógynövény képes a HIV-vírus elleni küzdelemre, és széles körben használják még az AIDS előrehaladott stádiumában is.

Dél-Amerika: Peru- Hajápolás

A test-, haj- és arcápolás tekintetében a peruiaknak van mivel dicsekedniük. A természetes, tökéletesen működő termékek nagyságrendje elsősorban az inkák érdeme - ősi receptjeik és felfedezett növényi eredetű hatóanyagaik ma is nagyon népszerűek - nem csak a helyi lakosság körében. Az inka tea, az inka inchi olaj vagy az amarant világhírű termékek. Mi a feladatuk a hajápolásban? Mit használnak még Peru lakói hajuk szépségének javítására?

  • A perui szappan - a peruiak büszkesége - természetes (több mint 92%-ban növényi eredetű összetevőket tartalmaz), finom és kiválóan alkalmas a mosásra, mert az emberi bőrrel kompatibilis reakciót mutat. A perui szappan gyönyörű, smaragdzöld színű, és alkalmas az arc, a test és a haj mosására. A termék tökéletesen eltávolítja az olajokat a hajolajos kezelés után, regenerálja a száraz hajat, biztosítja a megfelelő nedvességtartalmat, táplálja és tisztítja a fejbőrt, visszaadja a ragyogást és puhává, kellemes tapintásúvá teszi a hajat. A perui szappan félig folyékony, azúrkék pasztára emlékeztető, kellemes illatú. Tökéletesen eltávolítja a sminket, feszesíti a bőrt és jól lemosható, nem hagy zsíros maradványokat. További előnye, hogy a perui szappan nagyon hatékony: egy multifunkcionális, természetes tápanyagokban gazdag, kellemes állagú, kellemes összetételű, természetes kozmetikum.
  • Perui ginzengként is emlegetett maca, egészségügyi tulajdonságai felbecsülhetetlenek. A maca elsősorban gyógyszerként és az egészséges étrendet gazdagító összetevőként használatos, mivel erősíti a csontokat, energiát ad, számos vitamint biztosít, javítja a termékenységet. A kozmetikumok összetevője is, beleértve a hajmosásra és hajápolásra szolgáló termékeket is - a hajpakolásokban való jelenléte teljesen indokolt: a maca igazi vitaminerősítő mind a haj, mind a bőr számára. A maca emellett erősíti a haj erősségét és védi azt a károsodástól. Érdemes megemlíteni, hogy már az inkák is imádták a macát a múltban, és vallási szertartások során használták. Az ilyen rituálékkal akarták jelezni egyediségét és erős gyógyító hatását.
  • Quinoa - a bőr- és hajápolási termékekben való felhasználása a világ egyes régióiban még mindig meglehetősen egzotikusnak tűnik. Peruban azonban a quinoa kozmetikumként senkit sem lep meg; gyakran más természetes olajokkal, például sheavajjal együtt használják. Kozmetikumként a quinoa tökéletesen táplálja a bőrt és a hajat, mivel gazdag omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal (köztük a riboflavin néven is ismert B2-vel, amely a bőrnek és a hajnak vitalitást és rugalmasságot biztosít), fehérjékkel és antioxidánsokkal látja el őket. Emellett a termék támogatja a kollagéntermelést és véd a nedvességvesztés ellen. Számos aminosav forrása, és javítja a sérült szövetek helyreállítását. A peruiak szívesen használják a haj regenerálására és védelmére a károsodástól. A quinoa gondoskodik a haj megfelelő szintű hidratálásáról és megvédi a kiszáradástól - a gyökerektől a hajvégekig.
  • Physalis peruviana - az inkák "aranybogyónak" nevezték. Bizonyára minden perui nő biztosan aranyérmet adna neki tápanyagtartalma miatt (A-, C-vitamin, a legfontosabb a B-csoportból: B1, B2, B3, valamint foszfor, vas és kálcium). A hajápolásban a fokföldi egres a maszkok és kondicionálók értékes összetevője, mert tökéletesen regenerál, javítja a sejtek anyagcseréjét, fényesít, véd és megakadályozza a hajhullást. A Physalis peruviana kiváló, enyhén édes csemege is.
  • Inca Inchi magolaj - egy apró, zöld cserjéből származik, amely ízletes diót hordoz, szokatlan alakú termésbe rejtve. A mai napig a leghatékonyabb módszer ennek az olajnak (más néven Sacha inchi) a kinyerésére az, hogy a magokat kézzel, speciális présekben préselik. Így az olaj nem veszíti el értékes tulajdonságait - hidegen sajtolt és finomítatlan. A Sacha inchi olaj szokatlan - a zsírsavak aránya alapján "Inka Omega olajnak" nevezhetjük. Hogy miért? Úgy tűnik, hogy körülbelül 48% omega-3 zsírsavat, 36% omega-6 zsírsavat, 8% omega-9 zsírsavat tartalmaz. A zsírsavaknak ez az ideális egyensúlya az olaj kiváló egészségvédő és szépítő tulajdonságait jelenti. Az inka inchi magolaj erős regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, gyorsan és hatékonyan hatol be a bőrbe és a hajba, erősíti a gyökereket és megakadályozza a hajhullást. Mi több, javítja a haj szerkezetét, serkenti a sejtek működését és fokozza azok megújulását. Ezenkívül feszesíti a testet, csökkenti a hegeket és a finom ráncokat, késlelteti a haj öregedési folyamatait (beleértve az őszülést is). Az inka inchi olaj emellett erős antioxidáns, magas A-vitamin tartalommal - felelős a haj megfelelő növekedéséért, biztosítja annak jó állapotát, véd a kiszáradástól. Az inka inchi rendkívül finom olaj, amely gyógyítja a sérüléseket és a bőrirritációkat, védi még az atópiás bőrt is.
  • Amarant olaj - más néven amaranthus cruentus. Az amarantolaj értékes forrása a jó zsírsavaknak (főként a linolsavnak), valamint a szkvalénnek és a tokotrienoloknak. A hajápolásban használt amarant regenerálja, védi és megszépíti a hajszálakat. A linolsav felelős a bőr és a hajhagymák megfelelő működéséért. Mi több, nagyszerű hidratáló és a sejtek közötti rétegek összetevője. Ennek köszönhetően az amarant a haj és a bőr számára értékes 1. típusú ceramidok forrása. A szkvalán kiegyensúlyozza a faggyúszintet és gátolja a faggyúmirigy kialakulását. Amikor a kiszáradt bőr és haj esetében a feladata, hogy enyhülést és a megfelelő adag hidratálást biztosítsa. Az amarantolaj alkalmas hajolajozásra, mert tökéletesen megvédi a szálakat az időjárási körülmények káros hatásaitól. Nemcsak minden gyulladást csillapít, hanem kisimítja a hajszerkezetet, megszelídíti a rakoncátlan szálakat és fényesíti a hajat. Az amarantolajat gyakran adják hajmaszkokhoz és balzsamokhoz, a hajszálak rugalmasabbak lesznek tőle.
  • Uncaria tomentosa - más néven macskakarom, gyakran Vilcacora (Uncaria tomentosa) néven is ismert. Az egész világon ismert kúszónövény. Legnagyobb elismertsége és legjobb fajtái Peruban fordulnak elő. A macskakarom ideális a legyengült, kihullásra hajlamos, érzékeny haj ápolására. A peruiak szívesen használják a tartalmát tartalmazó sampont. A Vilcacora gyönyörűvé, simává, puhává teszi a hajat, valamint fokozza a csillogást és a bájt. A macskakarom enyhíti a fejbőr irritációját. A világ más részein főként tabletta formájában, számos betegség elleni küzdelmet támogató kiegészítőként kerül forgalomba. Európában a legelterjedtebb neve a macskakarom.

A temperamentumos, egzotikus, vad, érintetlen, szennyezetlen területeken bővelkedő kontinens a tökéletes, hatalmas erejű természetes kozmetikai anyagok kimeríthetetlen kincsestára. Érdemes megemlékezni róluk, és bevezetni őket a haj- és bőrápolási rutinokba. Hiszen a Dél-Amerikában élő nők híresek telt, gyönyörű, dús és egészséges hajukról, amely hosszúra és erősre nő, és minden muchacho szívét meglágyítja.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika