Hajtudomány 5. rész - NEDVESÍTŐ SZEREK a hajra

Hajtudomány 5. rész - NEDVESÍTŐ SZEREK a hajra

A víz az élet forrása, víz nélkül minden hajápolási rutin kudarcba fullad.

Elegendő hidratálás nélkül a haj törékeny és száraz, különösen a hajvégeken. Nyáron a haj kétszer olyan gyorsan veszít vizet a napfény miatt, ami károsítja és kiszárítja azt. Ezért olyan fontosak a hajápolásban a humektánsok - a sejtekben a vizet megkötő higroszkópos molekulák. Egy adag humektáns (nedvesítő szer) olyan a hajnak, mint nekünk egy pohár víz a forró napokon.

Nem szabad elfelejtened, hogy hidratáld a hajad, de nem szabad eltúlozni. Ezeknek a higroszkópos anyagoknak a túlságos használata ugyanis káros hatást válthat ki; ez gyakran előfordul, amikor megnő a levegő páratartalma. A haj túl gyorsan és intenzíven szívja fel az apró molekulákat, így göndör és fénytelen lesz.

Az úgynevezett harmatpont nagyon fontos a haj számára - a vízgőz megváltoztatja az állapotát (folyékony vizet képez - harmat). A hőmérséklet és az időjárási viszonyok miatt a haj kutikula pikkelyei megnyílnak és felszívják a nedves molekulákat, ami szöszös hajat és tompaságot okoz. Az emolliensek hatékonyan védik a hajat a nedvességtöbblettől, beleértve a természetes olajokat is - verhetetlen a hajápolásban. Az olajoknak köszönhetően meg tudjuk tartani a hajunkba juttatott nedvesítőanyagok, fehérjék és lágyítószerek egyensúlyát. A rendszeres hajolajos kezelés mikroszkopikus réteget hoz létre a haj felszínén - ez nemcsak a humektánsok megfelelő szintjét tartja meg, hanem a hajszálakat is megvédi attól, hogy túl sok nedvesség kerüljön belsejükbe.

Humektánsok a hajápolási termékekben

A hajadat humektánsokkal ápolhatod, alkalmazhatod őket külön-külön, keverheted olajokkal, vagy beszerezhetsz kész termékeket (balzsamokat, maszkokat), amelyek megfelelő mennyiségű humektánst tartalmaznak. Leggyakoribb hidratáló anyagok a hajkozmetikumokban:

  • Glicerin - három hidrát származékú alkohol, úgynevezett jó alkohol, amely hidratáló és simító tulajdonságokkal rendelkezik. A glicerin gyakori a hajápoló kondicionálókban és maszkokban, mert intenzíven hidratálja a rendkívül száraz hajat, azonnal javítva annak kinézetét.
  • Méz - hidratáló és regeneráló hatásáról egyaránt híres. A mézet leginkább a törékeny és sérült hajra ajánlják, puhaságot és simaságot biztosít. Rendszeresen használva megakadályozza a haj töredezését. Magas ásványi anyag koncentrációjának köszönhetően a méz táplálja a túlhajszolt hajat. A világos hajra is hat, gondozza annak színét.
  • Panthenol - más néven B5-provitamin. Hidratálja és kisimítja a hajat, valamint növeli a fényt és megkönnyíti a fésülést, növeli a haj volumenét. Kondicionáló tulajdonságainak köszönhetően a panthenol az egyik legértékesebb, hajápoló termékekben szereplő nedvesítőszer. Még egy dolog, amit érdemes megjegyezni - a panthenol felgyorsítja a haj helyreállítását és fokozza a keratin (a haj természetes építőköve) termelését.
  • Lecitin - a sejtmembrán fő összetevője. Csodálatos hidratáló anyag, amely megkönnyíti a haj belsejébe juttatható egyéb hatóanyagok felszívódását (ezért olyan népszerű a lecitin a hajmaszkok és hajkondicionálók esetében). A lecitin ráadásul puhává és rugalmassá teszi a hajat. Remekül használható szőkített vagy dauerolt hajra.
  • Aloe - egyszerre nedvesítőszer és ásványi anyagok kincsesbányája: kálcium, nátrium, magnézium, vas, kálium, króm és cink. Az aloe leve nagyszerű összetevője a hajbalzsamoknak és maszkoknak, mert A-, C-, E-vitamint tartalmaz. Természetes olajokkal együtt alkalmazva megajándékozhatod a hajat a megfelelő hidratálással és fényességgel.
  • Karbamid - apró kristályai úgy néznek ki, mint a hópelyhek. Nyilvánvalóan hidratáló ereje van, de a karbamid puhaságot és hajápolást is biztosít. Kevesen tudják, hogy a karbamid remek fejbőrápoló - nemcsak hidratál, hanem segít a korpásodás, a pikkelysömör és az ekcéma elleni küzdelemben is. A karbamid szép fényt kölcsönöz, és gyakori a színezett hajra való maszkokban.
  • Agávé nektár - gyakori cukorhelyettesítő. Ez az édes nektár  a mézhez hasonlóan erős nedvesítőszerként használható. Emellett segít a haj kibontásában és intenzív hajápolásban, fokozza a fényt és a rugalmasságot.
  • Szorbit - színtelen és higroszkópos folyadék, amely sűrű sziruphoz hasonlít. Az összes humektánshoz hasonlóan nedvességgel ajándékozza meg a hajat. A szorbit emellett "csúszóssá" tesz minden olyan anyagot, amelyben benne van. Ennek eredményeképpen a hajmaszkok vagy kondicionálók könnyen eloszlanak a haj felületén. Ha szorbittal táplálod a hajat, hihetetlenül sima lesz. Ez a nedvesítőszer feloldódik a vízben, ami megkönnyíti a felvitelt, és megakadályozza, hogy túl sokat vigyél fel belőle. A szorbit azért népszerű a hajkozmetikumokban, mert megvédi a hajat, a fejbőrt és a termékeket (amelyekben benne van) a kiszáradástól.
  • Hialuronsav - nemcsak hidratálja a hajat, hanem fiatalítja, lassítja az öregedést, kisimítja a felszínét és megvédi a mechanikai sérülésektől. A haj - hialuronsavval táplálva - selymesen sima és fényes. A hialuronsav segít kijavítani a hajszerkezet sérüléseit, kondicionálja a fejbőrt, öregedésgátló kezelést biztosít, enyhíti az irritációkat és táplálja a hajhagymákat.
  • Fruktóz - az élelmiszeriparban elterjedt gyümölcscukor. A gyümölcsökben és a mézben is megtalálható. A fruktóz hidratálja a hajat, erősíti és védi a károsodástól. A túl sok gyümölcscukor tompává teszi a hajat. Tudni kell, hogy az édes anyag könnyen és gyorsan kötődik a keratinhoz (a haj építőköve). Ennek eredményeképpen a haj fényes és erős lesz, míg a külső rétege - újjáépül. A hatékony hajápoláshoz a gyümölcscukrot természetes olajokkal és rendszeres, úgynevezett hajolajozással kell támogatni.

A szép, egészséges és erős hajra való törekvésben a kiegyensúlyozott ápolás kulcsfontosságú. A humektánsok és a fehérjék rendkívül fontosak, mivel táplálnak, hidratálnak és javítanak, azonban a lágyítószerek - pl. olajok - nélkül nem elégítik ki a haj minden igényét.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika