Milyen a legmegfelelőbb téli hajápolás? A legjobb fortélyok & orvoslatok

Milyen a legmegfelelőbb téli hajápolás? A legjobb fortélyok & orvoslatok

A fényes, erős és egészséges haj mindig fontos, bármilyen évszakról is legyen szó. Télen, mikor a kinti hőmérséklet nulla fok alá megy, a frizuránk kinézete sok kívánnivalót hagy maga után. Szúrós szél, száraz benti levegő, kalap alá rejtett haj – nem tűnik túl hajbarátnak. Mindannyiunknak ismerős a szálló haj, a fejbőr zsírosodása, volumen hiánya, kiszáradás, sérült haj(végek), rakoncátlan tincsek. Milyen legyen a téli hajápolása?

Mi veszélyezteti a hajat, amikor csípős hideg van?

A tél (egyáltalán!) nem az év hajbarát évszaka. A nem megfelelő hajápolás feltűnően gyengíti a haj mind külső, mind belső szerkezetét, beleértve a hajhagymákat is. Ez azért történik, mert a haj hirtelen és eléggé drasztikus hőmérsékletváltozásnak van kitéve: fagyos kinti levegő és száraz meleg benti levegő – ez nem a legjobb páros a frizurájának.

Sapka vagy sál viselése, vagy egy garbó alá rejtett tincsek, nem érik el a kívánt hatást a hajápolásban. A haj elnehezül és elveszíti volumenét, a fejbőrt megvonjuk a megfelelő véráramlástól, a haj zsírosodik, és a sál megtöri a hajvégeket. Következésképpen, a frizurája már nem élettel teli és nem csodás kinézetű. Hogyan állítható vissza a haj fénye, ruganyossága és ereje, elkerülve a károsodást a kemény téli időben?

Téli hajápolás egy tökéletes frizuráért!

1. Hogyan ápolja télen a haját – friss haj még sapkával is

A hűvös napok zsírosabb hajat jelentenek, ami a meleg sapka viselésének az eredménye. Nem marad friss a haj, míg a faggyúfelesleg zavarja a fejbőrt, mert a faggyúmirigyek fokozottabban működnek. Annak érdekében, hogy megtartsa a haj volumenét, nyugodtan mossa haját minden nap: válasszon egy enyhe kiegyensúlyozó természetes sampont.

Megmenekül a „sapka hajtól”, ha a haj tövére egy kis száraz sampont fúj, például egy fontos randevú előtt. A termék megemeli a töveket, fokozza a tömeget és visszatartja a túlzott faggyúkiválasztást. Fontos viszont, hogy ne váljon ez szokássá. Száraz sampon használata esetén ajánlott másnap hajat mosni.

2. Hogyan ápolja télen a haját – a legjobb hidratálók

Annak érdekében, hogy megóvja a hajat a száraz levegőtől, lássa el megfelelő nedvességgel. A szabály a hajhosszra és a fejbőrre is egyaránt vonatkozik, mely hajlamos nedvességéből veszíteni a fűtőtestekből és hajszárítókból kibocsátott túlmelegedett levegő által. A téli időszakban a haj gyorsan veszít vizet és megemelkedik a kutikulája. Ennek következménye, hogy hajlamosabb a sérülésre.

A hidratálás a hajápolás alapja, ezért egy kiegyensúlyozó terméken kívül, használjon hidratáló sampont is (számos zsíros hajra való sampon tartalmaz olyan összetevőket is, melyek hidratáltan tartják a hajat és a fejbőrt).

A micellás hajtermékek innovatívak, és kiválóan alkalmasak a télre. Legtöbbjük gyengéden tisztítja a fejbőrt, nem kiszárítva azt. Hidratáló hajmaszkok/balzsamok és gyógynövényes fejbőrkezelések nagyszerű választás, mert nyugtatja az irritált fejbőrt és bezárják a nedvességet.

Ha a haja nedvességre szomjas, menjen fodrászhoz és kezeltesse a haját hajgőzölő kezeléssel, ami a táplálás egy gyors módja. Mindent meg kellene tennie, hogy a hatás minél tovább tartson. Az otthoni hajolajos kezelés a legerősebb fokozóként működik. Legalább heti egyszer csinálja meg.

3. Hogyan ápolja télen a haját – nincs több zsíros tincs, csak tiszta fejbőr

A rendszeres kiegyensúlyozó sampon használata mellett, a hajolajos kezelés biztosítja a fejbőr zavartalan egyensúlyát. A természetes olajok (különösen a jojoba olaj) egyedülálló tulajdonsága, hogy a fejbőrt tisztán és felesleges faggyútól mentesen tartja.

Mikor rendkívül zsíros hajról beszélünk, intenzíven működő termékekre van szükség. Egy kiegyensúlyozó sampon nem elég, hogy megszabaduljon a túlzott faggyútól. Amennyiben ezzel a problémával küzd, végezzen fejbőr radírozást heti egy alkalommal (vegyen egy kész bőrradírt vagy készítse el saját maga természetes olajokat használva). A bőrradír nemcsak eltávolítja a felesleges faggyút, de megszabadít a termék felhalmozástól, különböző méreganyagoktól és szennyeződésektől. A hámlasztás fokozza a véráramlást, oxigént szállít a bőrsejtekbe és serkenti a hajhagymákat a gyorsabb hajnövekedésre. Sőt mi több, egy bőrradír tökéletes gyógymód a lelapult, elnehezedett hajra, és egy gyengéd fejbőr masszázs megemeli a gyökereket, és szép volumennövekedést eredményez.

4. Hogyan ápolja télen a haját – védett hajvégek

A hajvégek sérülnek a leggyorsabban. Ez a hajrész az, ami leghosszabb ideig marad velünk. Következésképpen van idejük megsérülni a kedvezőtlen időjárási feltételeknek, nem megfelelő hajápolásnak és a rendszertelen vágásnak köszönhetően. Ez a hajtöredék, mely leggyorsabban kiszárad, elveszti színét és szétválik. A hajvégek gyakran rendkívül göndörödnek, és ez az a haj rész, ahol a belső szerkezetének károsodása elkezdődik.

A legjobb, amit tehet, hogy rendszeresen vágja a haját és speciális szérumot használ a száraz levegőtől és zord hőmérséklettől való védelmükre. A szilikon lapú termékek mellett, a természetes olajok teljesednek ki ebben a szerepben. Nem csak kívülről védik a hajat (egy mikroszkopikus pajzsot hagyva, mely megvédi a károsodástól), hanem meg is erősíti a haj belső szerkezetét és megóvja a hajvéget a szétválástól.

5. Hogyan ápolja télen a haját – megerősített hajhagymák és belső hajszerkezet

A hajhagyma a haj legfontosabb része. Ha az állapota gyengül, a haj könnyen kihullik a tüszőből, és a haj növekedése akadályozott. A hajszálak gyengébben nőhetnek ki és hajlamosabbak lehetnek a károsodásra. Amikor egy sapka, a fagy és a forró levegő megnehezíti a frizura helyzetét, a hajápolásnak többnyire hajolaj alapú kezelésnek kellene lennie. A természetes olajokat úgy a hajvégekbe, mint a fejbőrbe egyaránt be kell dörzsölni, hogy jól hassanak, táplálják a haj mátrixát és számos értékes vitamint, fitoszterolt, flavonoidot és jó omega zsírsavakat szállítsanak. Hajolajos kezelés a legjobb és leghatékonyabb házi terápia, amit a frizurájának adhat.

6. Hogyan ápolja télen a haját – szálló haj ellenőrzés alatt

A rakoncátlan tincsek olyan téli veszély, melyet sok nő próbál leküzdeni. Általában a gyenge, vékony szálú hajat érinti, de előfordul, hogy a vastag, nehéz haj is csatát veszít a száraz levegő, sapkák vagy mosószerek ellen, ami nagymértékben fokozza a haj statikusságát.

Ha a hajszálai hírhedten minden irányba szállnak, és a hajkefés rutin csak ront a kinézetén, próbáljon ki egy természetes olajokkal gazdagított sampont (vegyen egy kész terméket vagy adjon egy-két csepp természetes olajat a hagyományos samponhoz).

Egy speciálisan tervezett antisztatikus hajlakk is egy másik jó választás. Akkor van a legjobb hatása, ha a sapka belsejébe és a sálra fújja, és óvatosan benedvesíti a hajkefét fésülködés előtt. Ha a hajkefékről beszélünk, ezek is szálló hajat eredményezhetnek. Cserélje ki a kefét egy ritka fogú fa fésűre, mely távol tartja a statikusságot és ápolja a haját, valamint masszírozza a fejbőrt.

7. Hogyan ápolja télen a haját – irigylésre méltó hajtömeg

A volumen (vagyis pontosabban annak a hiánya) a legnagyobb probléma, amivel valószínű szembe kell néznie a tél folyamán. Annak érdekében, hogy a haja volumenét megtartsa, használjon néhány kipróbált és bevált trükköt. Kétségkívül a fejmasszás elsődleges, például a hajolajos kezelés közben végzett masszázs. Nem csak táplálja a hajhagymákat, de megemeli a haj gyökereit is és testet és volument kölcsönöz a hajnak.

Egy másik jó módszer a haj fejjel lefelé történő szárítása. Amikor a hajszálak még kicsit nedvesek, használjon egy enyhe formázó krémet, mely természetes, és szintetikus összetevőktől mentes.

A haja jó kinézetű is lesz, ha házi készítésű lenmag zselét használ. Hogy elkerülje a haj elnehezedését télen, használjon könnyű sampont és balzsamot. Így biztos lehet benne, hogy a haja megfelelő ápolást kap, és a termékek nem zavarják meg a fejbőr egyensúlyát.

8. Hogyan ápolja télen a haját – védje a külső tényezőktől

Ha a haj zord időjárásnak van kitéve, gyorsabban elvékonyodik és sérültebb lesz. Sajnálatos módon, télen, még ha egy meleg helyre is tér haza, a hajnak nincs lehetősége pihenésre, mert a száraz, túlmelegített levegő szintén rossz hatással van rá.

A téli hajápolás legfontosabb eleme a haj védelme a károsodás ellen. Kiderült, hogy a természetes olajok és a házi készítésű hajolajos kezelések nyújtanak legjobb eredményt, többféle módon hatva: nem csak kívülről védik a hajat, hanem javítják a belső szerkezetet és megerősítik a hajhagymákat.

Az a legjobb, ha a megfelelő olajat választja a haj porozitásának és állapotának igénye alapján. Próbáljon ki egy online haj porozitás tesztet és válassza a megfelelő olajok keverékét. Egy, a három Nanoil hajolajok közül kiválóan alkalmas a téli hajápolásra, különféle porozitású, típusú és állapotú hajra tervezett.

Mit nem szeret a haja? Vigyázzon a következőkkel…

1. Alkohol alapú hajtermékek

A termékekben található alkohol elősegíti a felszívódást. A hosszú-láncú alkoholok nem ártanak hosszú távon sem. Sajnálatos módon a legtöbb termék tartalmaz legalább egy erősen dehidratáló rövid-láncú alkoholt, amely a haj kiszáradásához vezet, és rendszeres használat esetén komedogén hatása van a fejbőrre. A nem hajbarát csoportba tartozik az alkohol-denat, benzil-alkohol, etanol-alkohol, izopropil-alkohol (IPA).

2. Az erősen ható szilikonok elnehezítik a hajat

A termékekben található nehéz szilikonok úgy hatnak, mint a „rossz” alkoholok: kiszárítják és irritálják a fejbőrt. Amikor téli hajápoló termékeket vásárol, kerülje a szilikonokat, mint például a szimetikon, trimetikon vagy trimetil-sziloxi-szilikátok.

3. Hajvasaló és forró formázás

A forró hajvasaló, hajszárító légáramlása, valamint a száraz és fagyos levegő..., ezt a haj már nem bírja. Amennyiben valóban mindent meg szeretne tenni annak érdekében, hogy a haja életteli és sérülésmentes maradjon, csak alkalmanként használjon hajvasalót vagy mondjon le róla. Megmenti a haját a szerkezetében végbemenő visszafordíthatatlan változásoktól. Hajszárításkor használjon hideg levegőt, így a haja nem veszít nedvességet és vizet. Ezen felül, a kutikulák bezáródnak egy mesés, fényes hajért.

4. Törölközős szárítás

Természetesen ez a tevékenység tilos, függetlenül az időszaktól. Ne feledje, hogy az invazív törölközős szárítás és néhány kedvezőtlen hónap (úgy belül, mint kívül) kétszer gyorsabban károsítja a hajat. A durva törölközős szárítás vagy a vizes hajjal történő alvás, a haj töredezését és a külső keratin (melynek a célja a haj sérüléstől és szárazságtól való védelme) sérülését eredményezheti.

5. Túl sok hajformázó termék

Határozottan érdemes természetes, növényi alapú hajformázó termékeket választani. Lehetővé teszi egy időben a haj formázását, ápolását és védelmét. Másrészről, ha túl sok szintetikus habot és hajlakkot használ, vegyszerekkel vonja be és nehezíti el a hajat, ami kiszáradáshoz vezethet. A hajhab, hajlakk, zselé vagy paszta rontja a fejbőre állapotát és zavarja a természetes keringést.

6. Gondatlan hajszárítási rutin

Nedves vagy nyirkos hajjal aludni (vagy még rosszabb, kimenni), könnyen megfázáshoz vezet, és a haj is szenved. A nedves haj érzékenyebb és hajlamosabb a sérülésre; szerkezete gyorsan tönkremegy. A hajszálakat rendkívül nehéz újraépíteni.

7. Műanyag hajkefék és fésűk

Fokozhatják a haj statikusságát, összehúzhatják és kihúzhatják a tincseket. Ha komolyan veszi a hajápolást, szerezzen be egy megfelelő hajkefét és fésűt. Egy széles fogú fa fésű a legjobb megoldás, mert kifésüli a hajat, masszírozza a fejbőrt és tökéletesíti a véráramlást, így oxigént szállítva a hajhagymákhoz.

8. Nem megfelelő ruhamosás

Annak ellenére, hogy a túl sok mosószer és öblítőszer kellemes aromát és puhaságot kölcsönöz a sapkáknak, sálaknak, nem fogják frissíteni a haját. A legtöbb mosópor, öblítő vagy mosótabletta ugyanolyan elektromos töltéssel bír, mint a haj. Így tehát, ha túl sok erőt fektet a sapkák, sálak vagy pulóverek mosásába, haja biztosan statikus lesz. Ennek csökkentése érdekében válasszon antisztatikus öblítőt, és használjon kevesebb mosószert a mosáshoz.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika