10 Fontos, Hajjal Kapcsolatos Kérdés és Válasz, amely Meglephet

10 Fontos, Hajjal Kapcsolatos Kérdés és Válasz, amely Meglephet

Amikor a szépségről van szó, úgy tűnik, hogy mindenre kíváncsiak vagyunk. Néha úgy viselkedünk, mint egy gyerek, aki túl sok kérdést tesz fel: mit, hogyan és miért... és ekkor kezdődik az összes lehetséges variáció özöne a táplálkozással, hajvágással, hajápolással és mindennel kapcsolatban. Nyílván előnyös ha minél többet megtudunk a hajunkról, bőrünkről és körmünkről, mert ez azt jelenti, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindent megadjunk nekik, amire szükségük van.

Bizonyára te is kíváncsi vagy és mindent szeretnél megtudni a hajápolásról. Még vannak megválaszolatlan kérdések? Tudd meg, hogy találkoztál-e már az alábbi kérdésekkel – a magyarázatok valóban meglepőek. Íme néhány nem túl nyilvánvaló válasz egészen nyilvánvaló kérdésre. Ha nem veszel tudomást róluk, olyan, mintha semmit sem tudnál a hajápolásról. Élvezd!

10 Fontos, Hajjal Kapcsolatos Kérdés és Válasz, Amely Meglephet

1. A Hajrajongók Babasampont Hajlamosak Használni. Miért és Érdemes-e a Felnőtteknek Gyerekkozmetikumokat Használni?

A babasamponok arról ismertek, hogy rendkívül gyengéd hatásúak, így gyengéden ápolják a fejbőrt, és nem tartalmaznak irritáló anyagokat (szintetikus anyagokat, parabéneket és SLS-t). Ráadásul, akkor nyúlunk a babasamponokhoz, ha véletlenül túlterheljük akár a hajunkat, akár a fejbőrünket. Igaz, hogy a gyereksamponok finom hatással vannak, gyengéden tisztítanak, és határozottan jobban kezelik a különös figyelmet igénylő hajat.

Azonban ezeknek a finom, gyerekeknek szánt kozmetikumoknak megvan a sötét oldaluk, és sajnos nekik is vannak hibáik. A helyzet az, hogy összetételük nyomokban tartalmaz tápláló anyagokat, amelyek gubancolódást okozhat, ráadásul nem is tisztítják kellőképpen a hajat. Ezért, ha gyengéd hajápolásra vágysz, korlátozd a komedogén és nehéz hajformázó termékeket. Próbálj hetente egyszer egy erősebb sampont használni, amely erősen tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Egy másik jó megoldás a fejbőr peeling alkalmazása és kombinálása olajos kezeléssel. Végül is a természetes olajok tudják, hogyan kell tökéletesen megtisztítani a fejbőrt és helyreállítani annak egyensúlyát.

2. Helyrehozhatóak-e a töredezett hajvégek?

Vásárlás közben biztosan gyakran találkozol olyan termékekkel, amelyeken olyan feliratok szerepelnek, mint például a „javítja a töredezett hajvégeket”, de ez csak a marketing klasszikus példája. A töredezett hajvégeket sajnos semmivel nem lehet helyrehozni. Nincs olyan csodálatos ragasztó, amely össze tudná kötni a töredezett végeket. Ebben a helyzetben csak annyit lehet tenni, hogy a fodrász levágja a hajat, vagy természetes olajokat és speciális, a töredezett hajvégek ápolására ajánlott szérumot használsz. Ennek köszönhetően a haj alsó része védelmet kap, és kevésbé sérül. Magyarán szólva meg lehet akadályozni a hajvégek töredezését, megállítani vagy lelassítani, azonban a visszafordíthatatlant nem lehet visszafordítani. Tehát, ha a hajvégek hajlamosak a töredezre, akkor csak a vágás mentheti meg őket.

3. Igaz, hogy terhesség alatt nem szabad hajat festeni?

A leendő anyukák következetesen eluitasítanak minden lehetséges kémiai beavatkozást a hajukon, beleértve a hajfestést is. Ez azért van így, mert a legtöbb ember meg van győződve arról, hogy a hajfestékek összetevői valamilyen módon hatással lehetnek a születendő gyermekre. Ez nagyon igaz!

A pigment- és színezékfelszívódással kapcsolatos kutatások megdöntik a hajhullásról azt a széles körben elterjedt mítoszt, hogy az veszélyes vagy káros. Mielőtt fodrászhoz mennél, kérdezd meg orvosod, hogy mit gondol a terhesség alatti hajfestésről. Egy másik ötlet minden leendő anyukának, hogy természetes színezőanyagokkal is lehet befesteni a hajat, mint például hennával.

4. Az Úszómedencék Fertőtlenítésére Használt Klórtól... Zöld Lesz a Hajam?

Meglepő, de valójában igaz. Nem kell Anne Shirley-nek lenned ahhoz, hogy zöld hajad legyen. Ha gyakran látogatod az uszodát, és ha a hajad szőke (nagyon világostól közepesig), akkor valószínűleg már észrevetted, hogy a víz más árnyalatot ad a hajadnak. Íme az ok: mielőtt a klórt hibáztatnád, tudnod kell, hogy nem ez az elem felelős a hajszín megváltoztatásáért, hanem a fém-oxidok, amelyeket az úszómedencék tisztítására használt oldatok használnak. Gondoljunk csak a Szabadság szoborra, amely fokozatos oxigénellátáson megy keresztül, és évről évre egyre zöldebb lesz, ahelyett, hogy barna maradna.

Nyilvánvaló, hogy a fémek a hajon maradnak, és beépülnek a kutikulák közé – ez könnyen észrevehető a világos szálakon. Szerencsére ez a folyamat teljesen visszafordítható. Ilyen helyzetben a sampon lemossa a haj kutikulája között található fémeket.

5. Kölcsönkérhetem a Hajbalzsamot a Legjobb Barátomtől, és Biztos Lehetek Benne, hogy Ugyanolyan Jó Lesz?

Ebben soha nem lehetsz biztos, mert a haj egyedi. Mindannyiunknak eltérő „hajkódja”, van, amely egyedülálló, akárcsak az ujjlenyomat. Emiatt még azonos hajtípus esetén is (pl. vékony, festett, száraz stb.) ugyanaz a balzsam eltérő hatást fejthet ki két látszólag hasonló embernél.

A haj típusát és állapotát meghatározó legmegbízhatóbb kritérium a porozitás. A keratin kutikula felemelkedésének mértéke sokat elárul arról, hogy egy adott kozmetikum hogyan hat a hajra, és mire van szüksége a hajnak. Ha ismerjük a porozitás típusát könnyebb lesz táplálni a hajat, erőssé és fényessé tenni. Azonban, mint fentebb említettük, nincs két egyforma hajtípus, ezért még a legtökéletesebben összeillesztett termék, például a természetes olaj is gyorsabban hathat a hajára, mint a barátok igényesebb hajára.

6. Károsíthatja-e a Nap a Hajat?

Biztosan te is észrevetted, hogy a strandon töltött idő után a hajad árnyalatot vált. Az egyértelműség kedvéért, a haj hajlamos világosabbá válni, ha napfénynek van kitéve. A legtöbb esetben csak egyes tincsek válnak világosabbá, de néha előfordul, hogy az egész haj színe láthatóan megváltozik. Ez a természetes fehérítő a nap, pontosabban az UV sugárzás, amely sajnálatos módon tönkreteszi a haj pigmentjét, és megfosztja a haj külső rétegét a fehérjéktől és nedvességtől.

Ez a napfényes balayage jelentősen károsítja a hajat, mert kiszáradást okoz töredezettséget és megváltoztatja a haj szerkezetét. Hogyan lehet megvédeni a hajat az ilyen típusú károsodásoktól?

Ha hosszú órákat tervezel a napon tölteni, vegyél magaddal egy kalapot, amely megvédi fejbőrt és a haj tövét. Vigyél fel UV-védelemmel rendelkező hajtermékeket, amelyeket természetes olajok is kínálnak. Nyáron rendszeresen alkalmazz olajos kezelést, és naponta néhányszor kend be olajjal a tincseket. Nemcsak a napfénytől, hanem a sós víztől is védik a haját. Permetező balzsamot is használhatsz, különösen azt, amely könnyen felvihető. Ezek között biztosan találsz kétfázisú, szilícium- és olajfázisú kondicionálókat.

7. Működnek-e a hajtabletták?

Kétségtelen, hogy a haj állandó táplálást igényel. A megfelelő működéshez egész szervezetünknek folyamatos esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok kellenek. Ami a hajat illeti, meg kellett kedvelni a biotint, más néven B7-vitamint, valamint az aminosavakat (alanin, cisztein, lizin, glutaminsav, metionin, arginin). Ahhoz, hogy egészségesebb és erősebb hajat élvezzünk tanácsos kívülről és belülről táplálni. Ezért a hajtablettáknak van értelme, de speciális hajtermékekkel kell kiegészíteni, amelyek megerősítik és védik a hajat kívülről. Csak így tud professzionális és hatékony hajápolást biztosítani.

8. Diéta és Haj. Hogyan Befolyásolja a Vegetarianizmus és a Veganizmus a Haj Állapotát és Megjelenését?

A kiegyensúlyozott étrend nyilvánvalóan az egészséges szervezet magja. A vegánok és vegetáriánusok esetében gyakran észrevehető a haj állapotának romlása. Még a hajnövekedés is jelentősen lelassul annak ellenére, hogy ez az embercsoport zöldség- és gyümölcsfogyasztással látja el szervezetét vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A vegán és vegetáriánus étrendet követő embereket azonban gyakran érinti kollagénhiány (a fehérje egyik legértékesebb forrása a hal). Ennek a veszteségnek a pótlására javasolt a szilícium pótlása, ami az új keratinkötések létrehozásáért felelős, és köztudottan visszaadja a haj szép megjelenését. A kollagén másik értékes alternatívája az ájurvédikus Boswellia kivonat.

9. Miben Különböznek a Női és Férfi Hajápoló Termékek?

A férfi kozmetikumok más igények kielégítésére irányulnak, és az illatukat is beleértve, teljesen más összetételűek, amelyek megfelelnek a férfi test szükségleteinek. Tudomásul kell venni, hogy a férfiak és a nők bőre különbözik. Két fő jellegzetessége, hogy a férfiak bőre vastagabb és lassabban öregszik. Ezenkívül a férfi ápolószerek gyakran többcélúak és egyszerűen használhatók. Ugyanez vonatkozik a hajápoló termékekre is. A férfi haj általában vastagabb és merevebb, gyakran alacsony porozitású. A közelmúltban trendet képez a szakáll növesztése. Gondoskodása kétségtelenül szorosan összefügg a speciális olajok alkalmazásával. Az egyik legjobb a Nanoil alacsony porozitású hajra. Tudja, hogyan kell kényeztetni a hajat és a bőrt, amelyből szakáll és bajusz nő. Miért olyan fontos a szakállra összpontosítani? Nem csak vizuális és esztétikai szempontokról van szó. Kiderült, hogy a férfiakat gyakran érinti tüszőgyulladás és follikuláris keratosis. Sőt, az androgén hatás miatt a férfiak hajlamosak az úgynevezett androgenetikus alopeciára, valamint a seborrheás betegségekre. Ezért az uraknak azt tanácsoljuk, hogy olyan kozmetikumokat válasszanak, amelyek szigorúan a férfiápoláshoz kapcsolódó igényeiket kielégítik.

10. Hozzászokik-e a Haj a Samponhoz és Balzsamhoz? Milyen Gyakran Kell Cserélnem a Termékeket?

Világosan kell mondani, ha egy adott sampon vagy balzsam kielégíti a haj igényeit, akkor nem szükséges más kozmetikumokkal helyettesíteni. Tévhit, hogy a haj hozzászokik a kozmetikumokhoz, így már nem hat a tincsekre, mint korábban. A pontos ok, amiért a haj nem reagál a kozmetikumokra, a változó évszakok, az éghajlati viszonyok, a hormonok, a táplálékkiegészítők és az általunk fogyasztott élelmiszerek miatt van. Ennek következtében a hajnak más anyagokra lehet szüksége, mint a változások előtt.

Az is előfordul, hogy a haj precíz fejbőrtisztítást vagy erősebb táplálást igényel. Ilyen esetben jobb ellenőrizni a sampon összetevőit és hogy azok megfelelnek-e a haj igényeinek. A hajápolás ahajat szolgálja. Néha egy kis változtatás is jelentős javulást eredményezhet. Például néhány csepp természetes olaj hozzáadása a kondicionálóhoz elegendő lehet ahhoz, hogy a napi hajápolási rutint további anyagokkal gazdagítsd.

Más szóval, ha azt veszed észre, hogy egy sampon nem hozza meg a kívánt hatást, akkor figyelj oda a hajad szükségletére és aktuális állapotára. Ezután olyan hajápoló termékeket válassz, amelyek meghozzák ezt.

Ha történetesen sok hajformázó terméket használsz, válassz egy tisztító sampont. Télen érdemes egy hidratáló sampont és balzsamot használni, amelyek hidratálják a hajat. Ha gyakran fested a hajad, ne felejtsd el kezelni a tincseket vitaminbombával, tápláló hajmaszk formájában.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika