A világ haj típusai. 5. rész: Észak-amerikai stílusú hajápolás

A világ haj típusai. 5. rész: Észak-amerikai stílusú hajápolás

A szépséget és a hajápolás eredeti módjait kereső antropológiai utazásunk Észak-Amerikába vezetett minket. Egy jellegzetes kontinens, tele sokszínűséggel és elragadó, páratlan növényekkel. Ősi receptek uralkodnak a modern termékek mellett, míg a fodrászokat a hajuk típusa és etnikai gyökereik alapján választják.

Sokan állítják, hogy Észak-Amerika magába foglalja az egész világot. A kultúrák, ősi civilizációk, nemzetek és hiedelemvilágok sokfélesége a szépségápolás tekintetében kimeríthetetlen kreativitáson keresztül jelenik meg. Kanada visszafogott, harmóniával teli régióitól kezdve az Amerikai Egyesült Államok ragyogó pompáján és sokszínűségén át a színes Mexikóig és az egész éjjel táncoló, forró Kubáig - Észak-Amerikában a hajnak hihetetlen lehetőségei vannak arra, hogy szépségével gyönyörködtessen.

HAJÁPOLÁS A VILÁG KÜLÖNBÖZŐ SARKAIBAN 5. RÉSZ - ÉSZAK-AMERIKA

Mit tanulhatunk a mexikói, kanadai és amerikai nőktől?

HAJÁPOLÁS - ÉSZAK-AMERIKA: KUBA

Kuba a táncról és az éneklésről híres ország, egy olyan ország, ahol nemcsak a zene iránti szenvedélyes szeretetről lehet tanúbizonyságot tenni. A kubai nők lenyűgöző haja a különleges ápolás érdeme, amelynek során endemikus természetű fák és cserjék kivonatait használják (ez azt jelenti, hogy ezek sehol máshol nem fordulnak elő Kubán kívül). Ez a sziget kincsesbányának bizonyul a parafapálma és a jaguey - egy babérfélék családjába tartozó fa, amely lenyűgöző, légies gyökerekkel és különféle szépítő és kondicionáló tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy másik említésre méltó növény a Moraceae családba tartozó fikusz - tejnedvet termel, amelyet gyógyászati és kozmetikai termékek - különösen hajápolásra és hajformázásra szánt termékek - előállításához használnak. Nagyszámú tannint, gyantát, viaszt, fehérjét és illóolajat tartalmaz, így kiválóan ápolja a hajat a forró, hajszegény éghajlaton.

A kubaiak imádják az olajos hajkezeléseket - gyakran használják a Roystonea regia, közismert nevén kubai királypálmából nyert "őshonos" olajat. Az olajat erős fegyvernek tartják a kedvezőtlen időjárási körülmények ellen, mivel megvédi a hajat és a fejbőrt a tűző naptól és az UV-sugárzástól. A hajolajozást sokkal gyakrabban végzik, mint Európában, mivel a magas hőmérséklet miatt fokozottabb hajápolásra van szükség.

● A korallkivonat (tengeri ostorkivonat) felbecsülhetetlen értékű a szépségápolásban - Kuba a világ azon kevés régióinak egyikeként büszkélkedhet azzal, hogy ilyen nagy mennyiségű korallt tartalmaz. Kivonata értékes a kozmetikumokban, és gyakran az öregedésgátló krémek, valamint az érett haj ápolására szánt maszkok és samponok alkotóelemei. A korall a pszeudopterozin forrása - az egyik leghatékonyabb összetevő, amely a bőr és a haj hidratálásáért és fiatalításáért egyaránt felelős. A korallkivonat erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így ideális a fejbőr ápolására.

pouteria sapota (mamey zapote) - ez egy nagy, ovális gyümölcs, amelyet kézzel szednek le az örökzöld fáról, narancsszínű hússal és nagy, fekete maggal. A kubaiak előszeretettel használják mert hasonlít az avokádóra, a banánra és a sütőtökre. Közép-Amerika-szerte népszerű.

A kubai nők beleszerettek csodálatos hatásaiba, ezért szívesen alkalmazzák a hajukra (maszk, kondicionáló vagy akár sampon formájában). A pouteria bővelkedik antioxidánsokban, köztük béta-karotinban, és egy sor vitamint szállít: C, A és B, valamint ásványi anyagokat: rezet, káliumot, kálciumot, magnéziumot és vasat.

HAJÁPOLÁS - ÉSZAK-AMERIKA: Kanada

Kanada közismert gyönyörű, érintetlen, makulátlan és változatos természetéről. A zászlót nem véletlenül díszíti juharlevél - a juharszirup Kanada büszkesége. A második legnagyobb földrajzi területtel rendelkező ország. Kanada erdőkkel borított területe 310 millió hektárra terjed ki. Vajon ez az eredmény sokat elmond Kanada természetszeretetéről és a természetápolásról? Mit használnak szépségük, hajuk és fejbőrük megfelelő ápolására? Kiderült, hogy van mivel büszkélkedniük.

● Fekete berkenye (Aronia) - a növény már világszerte ismert, de legkiválóbb fajtái Kanada szűz területein teremnek - ahonnan Európába érkezett. Kiderült, hogy nagyhatalmú növény. Az aranyvessző gyümölcsét és a belőle kinyert levét a legerősebb antioxidáns forrásnak tartják. Ez az egyik legfiatalítóbb anyag - ránctalanító, feszesítő és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Az aranyvessző gyakran az arckrémek és a hajápolásra tervezett speciális kozmetikumok összetevője. Különböző ásványi anyagok és mikrotápanyagok erejét tartalmazza, magas antioxidáns-koncentrációja pedig nemcsak a kozmetológiában, hanem a rákellenes profilaxisban is ajánlott. A nagy mennyiségű P-vitamin (bialflonoidok) megvédi a fejbőrt a baktériumoktól, gombáktól és élesztőgombáktól, és megvédi a hajat a környezetből érkező méreganyagokkal szemben. Ezzel még nem ért véget az aranyvesszőben található értékes anyagok gazdagsága. Az összes B-vitamin, valamint a K-, C- és E-vitamin magas koncentrációja miatt is értékes. Ezek kiegyensúlyozzák a test sejtjeiben zajló folyamatokat, feljavítva a hajszálak kinézetét és állapotát. Az arónia hihetetlen mennyiségű ásványi anyaggal is büszkélkedhet: vas, kalcium, réz, bór, mangán és jód, foszfor, kálium és cink. Az arónia igazi multivitamin löketet ad a hajnak és a fejbőrnek egyaránt.

● repceolaj - Kanada másik büszkesége. A repceolaj abba a családba tartozik, amely a konyhában ideális finomított olajokat és a hidegen sajtolt, természetes, szépítő és egészséges tulajdonságokkal rendelkező olajokat egyaránt magában foglalja. A repceolaj ideális a közepes és magas porozitásúnak mondható hajra - hidratálja és regenerálja a hajat, rugalmassá teszi, küzd a fejbőr túlszáradása ellen. Ezenkívül az arcra való felvitelre is alkalmas - jól felszívódik, és nem okoz gondot a lemosáskor. Kisimítja a haj hámrétegét, és (ami a kanadaiak számára nagyon fontos) véd a külső tényezők, valamint a magas és alacsony hőmérséklet káros hatása ellen.

● Kanadai lófű (erigeron canadensis) - egy egyéves növény, amely Európa szerte is nő, de nem takarítják be és nem termesztik, mert a többség szerint ... gyomnövény. Eközben a rendkívül finom virágú, apró növényből nyert kivonat ideális összetevője a zsíros fejbőrre való samponoknak és kondicionálóknak. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja a faggyútermelést, gyógyítja a sebeket és tonizáló hatással hat a bőrre.

HAJÁPOLÁS - ÉSZAK-AMERIKA: Mexikó

A mexikói nőket szerencsésnek tartják - az aztékok és a maják adták tovább a tudást, hogy ősi gyógynövények, növények és gyümölcsök ismeretét kapták tőlük, amelyek rendkívül erős gyógyító és szépítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez az ősi hagyomány a mai napig jelen van a mexikóiak életében. A nők bőven válogathatnak - számos nagy erejű növény és gyógynövény támogatja napi szinten a hajápolásukat. Íme a legértékesebbek:

● kaktusz - Mexikóban nincs hiány belőle, az biztos. A kedvezőtlen megjelenésű óriásnövények szépítő, egészségmegőrző és regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kaktusz serkenti a haj növekedését és gátolja a hajhullást, tökéletesen táplálja és revitalizálja, regenerálja a fejbőrt és megfelelő szinten tartja a haj hidratáltságát, növeli annak rugalmasságát. A mexikóiak szívesen kényeztetik a hajukat kaktuszlével, mert feljavítja a kinézetét azáltal, hogy tökéletesen tisztítja a fejbőrt, a haj gyökerektől kezdve megemeli a hajat, erősíti a szerkezetét és fokozza a ragyogását.

● avokádó - nem véletlenül tartják szuperélelmiszernek - az avokádó vitaminokban és értékes zsírsavakban bővelkedik. Mexikó egyik legfontosabb élelmiszerterméke. A konyhában széles körben használják, de a közép-amerikaiak nemcsak guacamole formájában értékelik. A zöld avokádóból kinyert illóolaj tökéletes gyógyír a sérült, regenerálódásra és megújulásra szoruló hajra. Az avokádóolaj egy könnyű, jól felszívódó olaj, amely igazi vitaminbomba a haj számára (nem kevesebb, mint hét olyan vitamint tartalmaz, amelyek a megfelelő haj- és bőrápoláshoz szükségesek). Közepes és magas porozitású hajon egyaránt használható, mivel erős hajregeneráló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

● a kandelillaviasz - (euphorbia cerifera) - az egyik legsűrűbb olaj, amelyet általában a kozmetikumokban használnak. A mexikóiak kenőcsként használják a kiszáradt és repedezett testrészekre, valamint a hajvégek gyógyítására - így maximális védelmet kapnak a károsodások ellen. A kandelillaviasz tökéletesen táplálja a hajat, és nagyon hatékony lágyítószer, számos szénhidrogént, gyantát, zsírsavat és észtert tartalmaz. A hajra felkenve azonnal kisimítja a hajat és megszelídíti a rakoncátlan szálakat. Azonban mértékkel kell használni, mert a kandelillaviaszt rendkívül nehéz kimosni.

● pitaya - más néven sárkánygyümölcs szabálytalan alakú és meglehetősen szokatlan összetételű. Mexikó lakói számára édes és finom csemege, amely egészséges és erősítő tulajdonságokkal rendelkezik. A kozmetikumokban is régóta használják - erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy lassítja az öregedési folyamatot és véd az oxidatív stressz ellen. A pitaya felbecsülhetetlen értékű, erősen fiatalító tulajdonságait a betalainoknak köszönheti - mikroszkopikus vegyületeknek, amelyek a kozmetikai tulajdonságok mellett a cukorbetegség és a rák elleni küzdelemben is támogatólag hatnak. A Pitaja, vagyis a sárkánygyümölcs bővelkedik vitaminokban is, többek között C-vitaminban, riboflavinban, B-vitaminban (ami a megfelelő hajnövekedéshez szükséges), niacinban és tiaminban. Számos ásványi anyagot is tartalmaz (kalcium, vas, foszfor). A hajápoló termékekben való jelenléte növeli azok presztízsét, és intenzívebb regenerálódást biztosít.

● papaya - Mexikóban évszázadok óta, azaz a maják idejéből ismert. Széles körben használták a sebek és fekélyek kezelésében, mert tökéletesen regenerálja a bőrt. Ma már nemcsak gyógyszerként, hanem megbízható kozmetikai szerként is használják. A papaya tökéletesen tisztítja a bőrt, enzimes hámlasztók (többek között a fejbőrre szántak) összetevője, a samponok és kondicionálók hajvarázsló összetevője. A papaya erősíti és hidratálja a hajat, újjáépíti és raktározza a kollagént, és így pozitívan befolyásolja a haj és a bőr szerkezetét. A mexikóiak a papayapépet erős fiatalító és regeneráló tulajdonságai miatt értékelik: rengeteg vitamint tartalmaz: C, A, K, E és számos B-vitamint, amelyek fontos szerepet játszanak a haj megfelelő növekedésében és megjelenésében. Ezenkívül vas, foszfor, kálium, nátrium, cink, kalcium és magnézium - a haj és a bőr számára fontos ásványi anyagok egész sora található a papayában.

● Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) - szokatlan kaktuszfajta, lapított levelekkel és egzotikus narancssárga virágokkal. A fügekaktuszból nyert lé gazdag összetételű, vitaminokban és ásványi anyagokban, flavonoidokban, szerves savakban és betalainokban bővelkedő anyagot tartalmaz. A mexikóiak szívesen használják hajpakolások összetevőjeként. A tüskés körtét samponokban is szívesen használják, és étrend-kiegészítők formájában is fogyasztják, mert bizonyítottan ... fogyókúrás tulajdonságai vannak.

A fügekaktusz nem csak pép és lé - a leveleiből nyerik a nyálkát, amely a haj- és arcmaszkok hatékony összetevője (a mexikóiak gyakran használják ugyanazt a frissen szedett fügekaktuszból származó nyálkát, a hajra és a bőrre kenve). Egy másik nagyszerű termék, amelyet ebből a szokatlan kaktuszból nyernek ki, az az olaj, amely erős, bioaktív fiatalító és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran használják arcszérum formájában és hajolajként hajolajozáshoz.

● chilipaprika - a mexikói konyha alapanyaga végtelenül felbecsülhetetlen értékű kozmetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Kiderült, hogy a chilit már az aztékok és a maják is ismerték - kakaóval kombinálva az "istenek italaként" emlegették, amely lassítja az öregedést, vitalitást ad, fokozza a vérkeringést, javítja a hangulatot és a gondolkodási folyamatokat, valamint méregtelenítő szerként működik. A mexikóiak számára a chilipaprika titkos összetevő, amely felgyorsítja a haj növekedését és munkára serkenti a hajhagymákat. A chili olajokkal kombinálva és a fejbőrbe dörzsölve javítja a mikrokeringést, oxigénnel látja el a bőrt, és erősíti a sejtek anyagcseréjét. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a haj erősebbé válik, nem hullik ki és gyorsabban nő.

● guava - savanykás, mint az eper, krémes, mint a banán, lédús, mint az alma, enyhén édes, datolyagyümölcsre emlékeztető utóízzel - Mexikóban ízletes és erős antioxidánsként tartják számon, amely regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik. A tinédzserek a guava levét a pattanások tüneteinek enyhítésére használják, emellett tökéletesen táplálja a zsíros hajat, és enyhülést hoz a fejbőr irritációjára. A guava nemcsak a faggyúszintet szabályozza, hanem biztosítja a haj és a fejbőr megfelelő mértékű hidratáltságát, és gátolja azok öregedését, ugyanakkor megakadályozza a vitalitásvesztést.

HAJÁPOLÁS - ÉSZAK-AMERIKA: USA

Az Amerikai Egyesült Államok - egy olyan ország, ahol az emberek megvalósítják az egyenlőségről, szabadságról, gazdagságról, hírnévről szóló álmaikat. Ez azt jelenti, hogy a lenyűgöző hajról szőtt álmok is esélyesek a megvalósulásra? Kiderül, hogy az etnikailag gazdag ország rendkívül szakszerűen közelíti meg a hajápolás kérdését: Az afro hajnak saját szakemberei és megfelelően tájékozott fodrászszalonjai vannak, míg az ázsiai lakosok vastag, alacsony pórusú haja szintén különleges ápolásban részesül. Pontosabban: itt minden haj megtalálja a maga helyét.

Az amerikaiaknak is van egy gyenge pontja: ez az európai hajápolás - vannak speciális szalonok, amelyek kizárólag az öreg kontinens népszerű sajátosságait felhasználó kezeléseket kínálnak.

Az amerikai női lakosok is szívesen nyúlnak a hagyományos receptekhez, amelyeket az amerikai őslakosok ismernek és a mai napig használnak. Az alábbi lista a hajápolásban legnépszerűbb, ragyogó hatású természetes anyagokat mutatja be.

● gyapot (gyapotmagolaj) - az Egyesült Államokban évtizedek óta ismert és termesztett, kozmetikai tulajdonságai miatt is értékes gyapot. A legerősebb hajerősítő anyag a magjából kinyert gyapotmagolaj (ahogy a neve is mutatja). Ideális a száraz és sérült, rugalmasságot és vitalitást nélkülöző haj ápolására. Regenerálja a törékeny hajat és tökéletesen védi a hajvégeket. A gyapotmagolaj híres lágyító tulajdonságairól és a fejbőr hidro-lipid gátjának kiegyensúlyozásáról, megelőzve a túlzott kiszáradást és a fejbőr irritációját.

● kukorica - egy másik értékes kozmetikai olaj a kukoricacsírából nyert olaj. Az Egyesült Államok a kukorica és a belőle nyert termékek vezető szállítója. A kukoricaolaj gazdag vitaminokban (C, A, K, D, E és a B csoportba tartozók), valamint ásványi anyagokban (kálium, nátrium, kalcium, vas, magnézium és cink) és értékes zsírsavakban (olajsav és linolsav). Mivel az E-vitamin koncentrációja a labirintus olajban kétszer olyan magas, mint az olívaolajban, ez a legjobb orvosság a haj kinézetének feljavítására. 

● szója - az USA-ban termesztett egyik fő növény. A szóját széles körben használják az élelmiszeriparban, és a belőle kinyert olajat az egyik legjobbnak tartották. Tökéletesen működik a konyhában, míg a hidegen sajtolt és finomítatlan a kozmetikumokban értékelik. A szójaolaj az öregedésgátló profilaxis kulcsfontosságú összetevője; sok vitamint és mikroelemet tartalmaz, és bővelkedik fehérjében is - ami elengedhetetlen a haj regenerálódásának folyamatában. A szójaolaj megakadályozza a nedvességvesztést, védi a hajat a magas hőmérséklettől (erős napsütés, a hajszárító által kibocsátott hő). Az amerikai állampolgárok gyakran találnak szójacsíra kivonatokat a haj- és szempillaápolási termékekben - nagymértékben erősíti az izzókat és javítja a haj növekedési folyamatát.

● A réti gyöngyvirágnak (Limnanthes alba) van még egy szép neve: prérigyöngy. Ebből a növényből nyert olaj rendkívül erős antioxidáns. Az amerikaiak a haj- és arcápolásra szánt kozmetikumok összetevőjeként értékelik. Virágait a tengeri habhoz hasonlítják. A prérigyöngy számos hosszú láncú zsírsavat és magas triglicerid koncentrációt tartalmaz. Így tökéletesen hidratálja a bőrt és a hajat, regenerál és táplál, csökkenti a ráncokat, jól felszívódik és nem terheli túl a hajat.

● A boszorkánymogyoró (hammer virginiana) egy olyan anyag, amelyet összehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt dicsérnek. A boszorkánymogyoró természetes élőhelye Észak-Amerika. A kérgéből nyert kivonat számos ápoló tulajdonsággal rendelkezik. A legfontosabbak közé tartozik a fertőtlenítő, összehúzó, antioxidáns. A boszorkánymogyorót széles körben használják a zsíros vagy pattanásos bőr ápolására, valamint a fejbőrbe és a hajba masszírozva hidrolátumként, hogy kiegyensúlyozza a faggyúkiválasztás szintjét és gátolja a faggyútermelést. A varázsmogyoró tökéletesen kezel minden gyulladást, irritációt és fekélyt. Az izzadásgátlók gyakori összetevője, mivel gátolja a bőr izzadását.

● a fekete fűzfakéreg-kivonat (salix nigra) a legjobb gyógyír a zsíros hajra, korpásodásra vagy túlzott faggyúra. A fekete fűzfa Észak-Amerika keleti területein a táj jellegzetes eleme. Antibakteriális hatású és fokozza a bőrsejtek megújulását. Gyakran használják bőr-, arc- és testradírokban. Hatását gyakran hasonlítják a szalicilsavhoz, de a fekete fűz hatékonyabb és finomabb: a szalicilátok jelenléte ellenére nem irritálja a bőrt.

● serenoa repens, közismert nevén fűrészpálma - ezt a növényt már az amerikai őslakosok is ismerték. A nők különösen nagyra értékelték, mert gátolja a haj őszülését és megakadályozza a korai hajhullást. Ideálisan alkalmas az érett, sérült, fáradt és érzékeny haj ápolására. A fűrészpálma gazdag zsírsavakat (kaprin-, kapron- és kapril-, laurin-, mirisztin-, olaj- és palmitinsav), valamint fitoszterolokat tartalmaz, amelyek biztosítják a bőr és a haj megfelelő hidratáltságát, és képesek serkenteni a kollagénszintézist, így nagyban támogatják a szövetek regenerálódását. A fűrészpálmában található karnitin és liponsav gátolja a fejbőr gyulladását és ellensúlyozza a kopaszodást.

● jojobaolaj - a jojobacserjék Arizona, Kalifornia és Mexikó néhány területének jellegzetes látványa. A jojobaolaj valójában egy folyékony viasz, amely a haj és a bőr ápolásának egyik legértékesebb összetevőjét - a szkvalánt - tartalmazza. Ez az anyag az emberi faggyúban is jelen van - felelős a bőr megfelelő hidratáltsági szintjéért, elnyomja a faggyútermelést, és nyugtatja a túlságosan száraz bőrt.

A jojobaolaj az egyik legértékesebb kozmetikai anyag - jelenléte a hajápolási termékekben emeli az adott kozmetikum presztízsét - a jojoba az egyik legtökéletesebb bőrpuhító, észterei pedig a bőrbarát anyagok. A jojobaolaj könnyen felszívódik, növeli a haj fényét és tökéletesen javítja annak állapotát. Mi több, nem terheli túl a hajat.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika