A VILÁG HAJ TÍPUSAI. 6. RÉSZ: Óceániai és ausztrál stílusú hajápolás

A VILÁG HAJ TÍPUSAI. 6. RÉSZ: Óceániai és ausztrál stílusú hajápolás

Arról álmodsz, hogy gyönyörűen kinéző hajad legyen? Menj Ausztráliába! Itt remek termékeket találhatsz, amelyek sehol máshol a világon nem gyakoriak. Ausztrália és az óceániai országok különleges "növényországok", ahol a világon a legtöbb endemikus növény található.

Kiderül, hogy a világ legkisebb kontinense nemcsak a szörfösök, a legnagyobb korallzátonyban való búvárkodás fanatikusai, a megalománok (opera Sydneyben) és ... struccok úgynevezett paradicsoma... Az ausztrálok nagyra értékelik az őshonos termékeket, amelyek minőségüket tekintve a világ egyik legjobbjai közé tartoznak. Hogyan néz ki az ausztrál hajápolás ezen információk fényében?

HAJ A VILÁG KÜLÖNBÖZŐ SARKAIBAN 6. RÉSZ - ÓCEÁNIA ÉS AUSZTRÁLIA

Mit tanulhatunk az Óceániában és Ausztráliában élő nőktől?

AUSZTRÁLIA - HAJÁPOLÁS

A világ legszokatlanabb és legkisebb kontinense az őshonos növények és eredeti, sehol máshol nem található olajok bőségével lep meg. Az ausztrál nők büszkék lehetnek a szépségük ápolása iránti szenvedélyükre. Mivel a csodálatos összetevők sokfélesége áll rendelkezésükre, nem akarnak véletlenszerű termékeket használni, mivel értékelik a minőségi és organikus, lehetőleg őshonos alapanyagokat. Ausztrália a természetes szépségápolási termékek széles választékával nyűgöz le, melyeket a helyi növényvilágnak köszönhet. Választékuk olyan széles, hogy az összes növény, alga, olaj, agyag és tengeri ásványi anyag leírása felérne egy enciklopédiával. Ma az Ausztráliában használt legnépszerűbb sajátosságokat tárgyaljuk a hajápolás szempontjából.

kakadu szilva Ausztrália északi területein terem; ez a gyümölcs több C-vitamint tartalmaz, mint a floridai narancs. Az UV-sugárzás által károsodott bőr üdvöskéje, kiváló antioxidáns, amely ragyogóvá teszi és megvédi a bőrt és a hajat a szennyeződéstől és a káros időjárási körülményektől. A kakadu szilva "gyógyítja" a fejbőrt és tökéletesen regenerálja a hajat. Emellett megakadályozza annak öregedését és lassítja a haj őszülését.

Kenguru mancs (anigozanthos) - honnan származik a neve? A virág csöves formáját bársonyos szőr borítja, és hegyes lebenyei kenguru mancsra emlékeztetnek, innen a neve. Az anigozanthosnak gyönyörű illata van, és a hajbalzsamok nagyszerű összetevője. A kenguru mancs puhítja a hajat, javítva annak vitalitását és rugalmasságát.

Ausztrál tengeri moszatok - mivel erősen tápláló és regeneráló tápanyagokat tartalmaznak, akár "tengeri zöldségeknek" is nevezhetnénk őket. Niacin, tiamin, riboflavin, fehérjék, A-, C-, E-, K-vitamin, PP, vas, kálcium, jód, réz, fluorid, foszfor, cink ez mindaz, amire a hajnak szüksége van ahhoz, hogy megőrizze hihetetlen ragyogását, egészségét és megakadályozza a haj elvékonyodását. A tengeri moszat nem csak a haj, hanem az egész test ápolásának állandó eleme. Szívesen beillesztik az étrendbe is, és szuperélelmiszernek tekintik, amely kiegészíti a vitamin- és ásványi anyaghiányt. Érdemes a hajon használni hiszen kiváló kezelés, amely táplálja és fokozza a haj lenyűgöző megjelenését.

Az ausztrál vadcseresznye kérge - a kondicionálók és samponok pótolhatatlan összetevője. Rendkívüli rugalmasságot és erőt kölcsönöz a hajnak, fényessé és táplálttá teszi, ugyanakkor számos mikrotápanyaggal és vitaminnal látja el (vas, réz, kobalt, cink, magnézium és mangán, valamint C- és E-vitamin). Az ausztrál vadcseresznye kérge nemcsak a haj állapotát javítja, hanem csodálatos, intenzíven virágos illatot is hagy maga után.

Ausztrál vadbarack - Az aboriginek a vadbarackot "quandong"-ként emlegetik, ezzel a megkülönböztető elnevezéssel kívánják hangsúlyozni egyediségét és megismételhetetlenségét. A vadbarack kivonata értékes anyag, amely mélyen táplálja és hidratálja a hajat, javítva annak fényét és fokozza a hajszínt. Az ausztrál vadbarack gyakran a színezett és rakoncátlan hajra szánt kondicionálók és samponok kulcsfontosságú összetevője.  

Gyöngypor - Az ausztrál nők a gyöngyök szakértőinek számítanak: évtizedek óta országuk a világ legnagyobb termelője és exportálója a csillogó tengeri ékszereknek. A gyöngyport már több mint 4000 éve ismerik, és eddig még nem fedeztek fel semmit, ami ilyen finom ragyogást adna, tökéletesen javítja a haj és a bőr kinézetét. A gyöngypor több mint 20 aminosavat tartalmaz, amelyek testünk sejtjeinek részét képezik, emellett értékes forrása a konchiolin nevű anyagnak, amely az emberi keratin (a hajat alkotó legfontosabb szerkezeti anyag) megfelelője. A gyöngypor továbbá serkenti a melanin szintjét (késlelteti az őszülést), kiegyensúlyozza a faggyúkiválasztást, megelőzve a fejbőr túlzott zsírosodását, enyhíti az égési sérüléseket, véd a környezetszennyezés káros hatásaitól, valamint regenerálja és hidratálja a hajat, tökéletesen kifényesítve azt.

Ausztrál jojobaolaj - Az ausztrálok előszeretettel végeznek olajos hajkezeléseket. A természetes és illóolajok állandó elemei a hajápolási rutinjuknak. Szívesen használják az olajokon alapuló késztermékekhez, és úgy tűnik, a jojobaolaj a legnépszerűbb olaj a kontinensen. A tiszta, sivatagi éghajlaton termő őshonos bozótból nyert jojoba kiváló olaj: könnyű, gyorsan felszívódik, nem terheli túl a hajat, a faggyúmirigyek munkájának szabályozásáért felelős szkvalént tartalmaz, javítja a haj erősségét, rugalmasságát és ragyogását. A jojobaolaj az egyik legcsodálatosabb ápoló anyag. Nemcsak a hajápolásban használható, hanem az egész test és az arc is profitálhat belőle, mivel élénkíti a bőrt és enyhíti a pattanásokat.

Piliolaj (canarium ovatum) - a pili dióból hidegen sajtolt olajat a kontinens lakói nagyra értékelik, és értékesebbnek és egészségesebbnek tartják, mint az olívaolajat. Ezt a finomítatlan olajat az ausztrálok elsősorban hajolajos kezelésre használják. Bővelkedik omega-zsírsavakban, számos értékes ásványi anyagban (vas, magnézium, fehérjék és E-, A- és mind a 8 esszenciális aminosavban. A Piliolaj önmagában, vagy más természetes olajokkal kombinálva is használható. Ezenkívül gyakran használják ásványi agyagokkal együtt, és ebben a formában hajregeneráló működik.

Ausztrál komló - évtizedek óta nemcsak a sörgyártásban értékelik, hanem kiváló hajerősítő összetevőként is. Az ausztrál komló kiváló eszköz a hajhagymák megerősítésére, a haj növekedésének fokozására, hidratálására és a hajszálak szerkezetének javítására. Emellett az ausztrál komló megszünteti a korpásodás problémáját, antibakteriális tulajdonságokat tartalmaz, szabályozza a seborrheát, és tökéletesen fényesít. Nem csoda, hogy az ausztrálok nagyra értékelik a komlót a mindennapi hajápolásban. Használhatod komlótobozokból készült főzet formájában, vagy kereshetsz olyan hajápolási termékeket, amelyek természetes komlókivonatot tartalmaznak.

Ausztrál ginzeng - rendkívül értékes összetevő a vékony, legyengült, energiát, vitalitást és rugalmasságot nélkülöző hajra. A ginzenget fiatalító tulajdonságai miatt értékelik, ezért gyakran megtalálható az érett haj ápolására szánt termékekben. Ezenkívül kiváló összetevője a különböző tápláló és regeneráló szérumoknak a hajvégek számára. A ginzenget kivonatként is használják, hogy egyedülálló természetes olajat hozzanak létre. Leggyakrabban az ausztrál ginzeng gyökerét kókuszolajban vagy jojobaolajban áztatják. A ginzeng macerátummal történő hajolajozás serkenti a hajhagyma működését, gátolja a hajhullást és serkenti a haj növekedését.

Ausztráliában szenvedélyesen használják az illóolajokat - nemcsak aromaterápiás célokra. Gyakran adják őket kozmetikumokhoz, hogy növeljék ápoló tulajdonságaikat. Mely ausztrál illóolajok a legnépszerűbbek a hajápolásban?

Fragóniaolaj (agonis fragrans) - egy népszerű illóolaj, amelyet hajmaszkokhoz és hajkondicionálókhoz adhatunk. Természetes olajokkal is kombinálják, hogy fokozzák antibakteriális és fertőtlenítő hatásukat. A fejbőrre felvitt hígított illóolaj szabályozza a faggyúkiválasztás szintjét, gyógyítja a korpásodást és a bőr gyulladását. Gyakori összetevője a hajnövekedést serkentő olajkeverékeknek, amelyek szintén enyhülést hoznak a fejbőrnek.

Az ausztrál szantálfa olaj - a világ egyik legrégebbi olaja, Kleopátra idejéből származik, az ősi indiai orvosi könyvekben is szerepel. A szantálfa egy különleges fajtája, a santalum spicatum Ausztrália hatalmas területein nő. Antimikrobiális tulajdonságai erősebbek, mint a világszerte népszerű teafaolajé. A szantálfaolajat gyakran adják tisztító és faggyúszabályozó samponokhoz. Nyugtatja a bőrgyulladást és támogatja a fejbőr tisztulását.

A Niaouli illóolaj az azonos nevű növény leveleiből és gallyaiból nyert natív olaj hasonlóan működik. Erős antiszeptikus tulajdonságokat mutat, elpusztítja a gombákat, gyulladáscsökkentő, tonizáló és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Samponokhoz és arcápoló emulziókhoz adva megtalálható. A niaouli olyan olajként ismert, amely tökéletesen erősíti az immunrendszert és enyhíti az allergiás tüneteket - ezért "hálás" kiegészítője az érzékeny hajápoló termékeknek.

Egy másik fertőtlenítő, gyógyító és gyulladáscsökkentő olaj az eukaliptuszfából nyert olaj. Az eukaliptuszolaj támogatja a fejbőr tisztítását, küzd a korpásodás és a pattanások ellen, fényesíti a hajat, és puhává, rugalmassá teszi azt.

Ylang Ylang illóolaj (az Ylang Ylang fából származó olaj) - ez egy másik illóolaj, amely rendkívül népszerű az egész világon. Illata nagyszerű afrodiziákum, de erős szépítő és kondicionáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Az Ylang Ylang olaj ellensúlyozza a kopaszodást, serkenti a hajhagymák növekedését, gyorsítja a sebgyógyulást és az irritációt, valamint szabályozza a fejbőr szeborreáját. Az ausztrálok néhány cseppet adnak ebből az értékes anyagból a hajmaszkjaikhoz és kondicionálóikhoz, vagy gazdagítják az agyagalapú kozmetikumokat és hajhidratálókat.

Ánizs mirtusz illóolaj - az egyik legnépszerűbb olaj Ausztráliában. A nők szívesen használják a hajápolásban, mert fokozza annak növekedését, tökéletesen tisztítja a fejbőrt és erősíti a bőr alatti vérkeringést. Serkenti és élénkíti az izzókat, ezért gyakran adják mindenféle ampullához, amely gátolja a haj elvékonyodását és erősíti a hajhagymákat. Az ánizsos mirtuszolajnak van még egy tulajdonsága, amelyet a nők nagyon dicsérnek: ha a kefére vagy fésűre kenjük, megkönnyíti a kócos szálak kibontását és megszelídítését.

OCEANIA - HAJÁPOLÁS

Ausztráliát 13 másik szigetország veszi körül, amelyek trópusi éghajlattal büszkélkedhetnek, és teljesen tiszta, szmogtól és szennyezett levegőtől mentes. Óceánia országai ritka, egzotikus növényfajokat tartalmaznak, amelyeket gyakran használnak a kozmetikumokban és a gyógyászatban.

A trópusi szigeteken termesztett legnépszerűbb növény a világ sok más meleg régiójában is ismert - a kókuszpálma. A kókuszolajat széles körben használják konyhai célokra és a kozmetikumokban (a kókuszolaj a samponok, kondicionálók és hajmaszkok leggyakoribb összetevője). Mindazonáltal vannak olyan növények is, amelyek szokatlanok más kontinenseken. Új-Zéland (valamint Ausztrália egyes területei) egy rendkívüli gyümölccsel büszkélkedhet: a tamarillo - más néven paradicsomfa, valójában nem is zöldség. Ezt a trópusi, ausztráliai gyümölcsöt szokatlan íze miatt, valamint öregedésgátló tulajdonságai miatt értékelik. A tamarillo lassítja a haj és a bőr öregedési folyamatait, értékes A-vitaminforrás - véd a szabad gyökök ellen, míg a C-vitamin támogatja a kollagéntermelést és erősíti az erek szerkezetét. A tamarillo, akárcsak az "őshonos" hagyományos paradicsom, magas káliumkoncentrációt tartalmaz, ami gátolja a hajhullást és erősíti a meggyengült hajhagymákat. A gyümölcsöt sűrű pép formájában a hajra, arcra és fejbőrre lehet felvinni, gyakran néhány csepp természetes olajjal átitatva.

A világszerte ismert, Új-Zélandon tömegesen termesztett, nyugtató és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkező, az érett bőr és haj ápolására ajánlott, népszerű olaj az úgynevezett borágó magolaj. Erős antioxidáns, a színezett és szőkített haj ápolásához is ajánlott.

A tengeri algák jótékony erejét minden szigetország értékeli és használja - a világnak ezen a táján tucatnyi különböző fajtájával találkozhatunk, amelyek az étrendben szerepelnek, és kozmetikumként használják, erősen regeneráló, a bőr és a haj számára értékes tulajdonságokkal.

Egy másik népszerű kozmetikum Új-Zéland térségéből a harakeke-kivonat - gyakran adják samponokhoz vagy hajöblítőkhöz, amely gyógyító és tonizáló tulajdonságairól híres. Fő feladata, hogy enyhülést hozzon az irritált vagy érzékeny bőrre, csillapítsa az égési sérüléseket, és tökéletesen ápolja a nehéz, sűrű és volumen nélküli hajat.

Nyugtató tulajdonságai, az olívaolajból és a kawakawa növényből készült macerátum miatt az érzékeny fejbőrre ajánlott samponokban is használják. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, védi a fejbőrt az erős napsütéstől és a magas hőmérséklettől.

Szinte egész Óceánia és Ausztrália legtöbb területe trópusi erdőkkel és eukaliptuszfajták széles választékával rendelkezik - ezek nagyra értékelt kozmetikai és aromaterápiás szerek. A már említett eukaliptuszolaj az egyik legnépszerűbb összetevő, amelyet a nehéz és zsíros haj ápolására használnak.

Egy másik, az új-zélandi régióra jellemző növény az új-zélandi len (gyakran új-zélandi kender). e növény magjából préselt olajat különösen nagyra értékelik a hajápolásban. Harakeke magolajnak nevezik, és az omega-6 linolsav magas koncentrációja miatt népszerű. A harakeke magolaj értékes forrása a fitoszteroloknak, amelyek serkentik a kollagénszintézist, megakadályozzák a hajhullást és erősítik a haj teljes hosszát a hajhagymáktól a hajvégekig.

Megcsodálhatjuk az Új-Kaledónia növényvilágának elképesztő gazdagságát is (a sziget 2551 endemikus növény "otthona"). Különösen figyelemre méltóak a szokatlan és egyedülálló tűlevelű fák - számos fajuk védett ott. A magokból illóolajokat állítanak elő, amelyeket gyakran kombinálnak a népszerű kókuszolajjal vagy jojobaolajjal.

A hajápolásban szintén kedvelt anyag az ébenfa és a már említett szantálfa. Ezeket főként a Salamon-szigetek térségében termesztik. Az ébenfát nemcsak bútorgyártásra és szobrászathoz használják. Kiderült, hogy az ébenfa kivonat kiváló narancsbőrellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és serkenti a bőr alatti vérkeringést is. Ezenkívül, ha rendszeresen használják fejbőrápoló formájában - hozzájárul a jobb hajnövekedéshez és megvédi az hajszálakat a kihullástól. Emellett öregedésgátló hatással is rendelkezik, és véd a szabad gyökök ellen.

Szamoa büszkélkedhet a colocasia esculenta nevű növény, közismert nevén a taro tömeges termesztésével. Különböző részeit széles körben használják a gyógyászatban: a taro tökéletes gyógyír az irritált fejbőrre, minden fekélyre és a hámgyulladásra. Kozmetikai tulajdonságai lenyűgözőek: a taro gazdag cukrokban, oligopeptidekben és flavonoidokban. Hatóanyagai erősen serkentik a sejtek anyagcseréjét: ezért a növény kivonatait a legyengült és elvékonyodott hajjal kapcsolatos problémák kezelésére használják. A taro regeneráló krémek és arcmaszkok összetevőjeként is kiváló.

Az Óceánia régióiból származó egzotikus gyümölcsöket - a csodálatos ízük mellett - gyakran a vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban való gazdagságuk miatt értékelik. Természetes maszkok összetevőivé válnak, és természetes olajokkal kombinálva táplálják a hajat és a bőrt. A Kiribatin leggyakrabban termesztett gyümölcsök közé tartozik a banán, a jackfruit és a dinnye. Ezek nemcsak tápláló élelmiszerek, hanem a test és a haj számára előnyös természetes kozmetikumok is.

Trópusi és egzotikus összetevők a hajápoláshoz? Ha innovációra vágysz, és szeretnél valami újat kipróbálni - használd az Ausztráliából származó őshonos, természetes olajokhoz és az ottani egyedülálló növényi kivonatokhoz - hatásuk pozitívan meg fog lepni. Tekintettel arra, hogy a hajolajozás világszerte népszerű rituálé, ilyen sok nő nem tévedhet: a természetes olajok a legjobbak a haj számára!

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika