A világ hajtípusai. 3. rész: Afrikai stílusú hajápolás

A világ hajtípusai. 3. rész: Afrikai stílusú hajápolás

Mit tanulhatunk a Marokkóban, Egyiptomban vagy Kenyában élő nőktől?

Afrika szokatlan kontinens. A jellegzetes éghajlat fokozott szépségápolás szükségességét jelenti. A hajnak nincs könnyű élete a zord afrikai éghajlatot tekintve. A mindennapos trópusi szárazság átvált a keserű hidegbe. A forró, csapadékmentes nyarat esős tél követi. A kontinens másik részén az egész évben tartó csapadék a párás, trópusi éghajlaton lázadóvá teszi a hajat. Hogyan ápoljuk a hajat ilyen kedvezőtlen körülmények között? A jó megjelenés ápolása elengedhetetlen. A szépségápolási rituálé jellegzetességeket kap. Afrika kincsesbányának bizonyul a természetes, egyedi, világhírű növényekből, amelyek erős fegyvert jelentenek a hajnak barátságtalan klíma ellen. Hogyan ápolják a hajukat az afrikai nők?

HAJ A VILÁG KÜLÖNBÖZŐ SARKAIBAN 3. RÉSZ - AFRIKA

Hajápolás - Egyiptom

● Az egyiptomi nők mindig is arról voltak híresek, hogy nagy gondot fordítanak a jó megjelenésükre. Egyiptomból származik sok megbízható recept és bőrápoló anyag (tej, méz, raddle), valamint az első smink- és testápolási termékek (Kohl, egyiptomi föld).

Az egyiptomi fa kivonata a legnépszerűbb hajápolási termékek közé tartozik. Kondicionáló tulajdonságai és a zord, forró éghajlaton való túlélési "akarata" lenyűgöző. Az egyiptomi fa hatalmas gyökérrendszerében képes vizet és egyéb tápanyagokat tárolni, amelyek lehetővé teszik, hogy csapadék nélkül akár két évig is túléljen!

Az egyiptomi nők beleszerettek az egyiptomi fa magjainak kivonatába, mert elképesztő regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, és erősen hidratálja a rendkívül sérült hajat.

Az egyiptomi fa kivonata gazdag minden olyan anyagban, amely elengedhetetlen a haj helyreállításához és újjáépítéséhez. Megerősíti a gyenge szálakat, megakadályozza a töredezést és regenerál a gyökerektől a hajvégekig. A kivonatnak köszönhetően az egyiptomi nők egészséges és ápolt, fényes hajjal büszkélkedhetnek. A kivonat minden hajápoló termékbe - samponokba, olajokba, maszkokba, kondicionálókba és balzsamokba - beletölthető. Ez a regeneráló növényi behatol a hajszálakba, feltölti a keratint és lezárja a kutikularéteget, így a haj egészségesebb és szebb lesz.

● A hibiszkusz egy másik nagyra becsült, hajerősítő összetevő Egyiptomban. A malvafélék családjába tartozik, amelyek szépítő, egészségmegőrző és regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. A hibiszkusz nagy koncentrációban bővelkedik polifenolokban, antociánokban, flavonoidokban és C-vitaminban. Az egyiptomi nők a teljes növény kivonatát értékelik. A virágok és a levelek egyaránt gazdagok karotinokban, míg a magok telítetlen zsírsavakban. A hibiszkusz több száz évvel ezelőtt terjedt el a fáraóknak köszönhetően, akik értékelték antibakteriális és egészségvédő erejét, és a Karkade nevű főzetet fogyasztották.

A hibiszkusz teákat és kivonatokat a hajápolásban is nagyra értékelik, a hajszálak egészségének megőrzése, a hajhagymák megerősítése és a haj kinézetének feljavítása révén, a regeneráló összetevők teljes sorát szállítva a belső hajszerkezetekbe. A hibiszkusz magjából kinyert olajat is nagyra értékelik. Antioxidánsok, polifenolok, természetes AHA-savak és flavonoidok gazdag forrása.

Hajápolás - Ghána

A ghánai nők egy kézzel készített, fekete szappannal büszkélkedhetnek, amely olyan híres, mint a Dudu Osun szappan. A ghánai fekete szappan hámlasztóként működik, és ideálisan tisztítja a testet és a fejbőrt. Finomítatlan olajokból (többnyire pálmaolajból és kókuszolajból) és kakaóhüvelyekből áll.

Zsíros bőr ápolására használják. A szappan küzd a korpásodással és pikkelysömörrel kapcsolatos problémák ellen, normalizálja a faggyúmirigyek működését (zsíros, könnyen zsírosodó hajra alkalmas). A fekete afrikai szappan kiváló bőrradírként működik az egész testbőr és a fejbőr számára. A szappan használata után enyhe sampon használata ajánlott, mert a szappan erősen zsírtalanító hatású, és tompa, durva hajat hagyhat maga után.

Hajápolás - Kenya

A Kenya világhírű, mint intenzíven fiatalító, haj- és bőrápoló szer. A sheafa gyümölcseit kézzel szedik és a sheavaj előállítására használják, amely az egyik legjobb hajkondicionáló termék. Pontosabban, ez egy szilárd olaj, amely 40 fok körül folyékonnyá válik.

A kenyai nők a sheavajat a bőrre és a hajra alkalmazzák, valamint a csecsemők érzékeny bőrére is használják. A vaj az egyik legerősebb antioxidánsként ismert. Rendszeresen alkalmazva kisimítja a finom vonalakat, megakadályozza a haj elvékonyodását és őszülését. A karitifákat Afrika számos régiójában termesztik, mégis Kenya a legjobb minőségű sheavajjal vetekszik.

A karitevajnak köszönhetően a haj fényt, vitalitást és fiatalosságot nyer. Táplálja, védi és regenerálja a hajat a fitoszterolok, antioxidánsok (a shea nem kevesebb, mint 9 antioxidáns vegyületnek felel meg), allantoin és A-, E-, F-vitaminok (esszenciális zsírsavak) sokféleségének köszönhetően. A sheavaj ideálisan szabályozza a haj és a bőr hidratáltsági szintjét, rugalmassá teszi a hajat, kisimítja a szálakat, erősíti a hajhagymákat és egyúttal megakadályozza a hajhullást.

Hajápolás - Madagaszkár

Madagaszkár egy trópusi sziget - híres a legnagyobb számú baobabról. Az egzotikus szigeten élő nők leginkább egy életmódváltó bőr- és hajolajhoz kötik őket, amelyet a világ legnagyobb fájának magjából nyernek.

baobabmagolaj egy sokoldalúan felhasználható anyag, amelyet a (az afrikaiak hite szerint) hosszú életű fából nyernek. Telítetlen omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmaz A-, E- és D-vitaminnal együtt. Ez az olaj javítja és védi a haj szerkezetét. A Baobab magolaj a száraz, törékeny és sérült haj ápolására megfelelő: visszaadja a rugalmasságot és a fényt, megvédi az erős napfénytől és a széltől.

Hajápolás - Marokkó

● Marokkó folyékony aranya - argánolaj

A marokkói nők évezredek óta ismerik az argánolajat. Arra azonban senki sem számított, hogy ilyen népszerűvé válik. Ma már világszerte termesztik az argánfát. A Marokkó folyékony aranyaként is ismert argánolaj a legkelendőbb bőr- és hajápolási termékek között van.

Az argánolajat olajozásra és a haj fényének növelésére használják. A nők megszabadulhatnak vele a gyenge, száraz, durva haj problémájától, véd a kíméletlen, afrikai naptól, és megelőzi a haj károsodását. Rengeteg E-vitamint, omega-6 és omega-9 esszenciális zsírsavat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaz. Az argánolaj intenzíven erősíti a hajhagymákat és megakadályozza a szálak kihullását, regenerálja a hajhagymákat.

● Rhassoul (vagy ghassoul) agyag - marokkói agyag

Marokkó nem csak az argánolaj tömeges előállításáról híres. Az Atlasz-hegységben az egyik legértékesebb kozmetikai agyagot termelik ki - amelyet a marokkói nők imádnak.

A marokkói agyagot ghassoul vagy rassoul néven ismerik (a másik név a "rassala" - "mosni" igéből származik). Az agyag nem csak tökéletes hajmaszkként működik, de gyengéd habzó tulajdonságainak köszönhetően haj- és testmosásra is alkalmas. Jól zsírtalanítja és felfrissíti a hajat és a fejbőrt. A rassoulnak köszönhetően a haj fényes, puha és dús lesz. Minden hajtípusra tervezték, mégis a legjobban működik a nehéz, zsíros (trópusi afrikai éghajlaton gyakori) hajra, felszívja a faggyút.

A marokkói agyagmaszk eltávolítja a felesleges keratint, amely hajlamos felhalmozódni a hajon, ha túl sokat használjuk. Ez azt jelenti, hogy a ghassoul agyag rendszeres használata megakadályozza a haj töredezését és tisztán tartja a szálakat, ami egészséges növekedést eredményez.

Hajápolás - a Himba törzs asszonyai, Namíbia

A Himba törzs asszonyai néhány szokatlan, egyedi test- és hajápolással büszkélkedhetnek. Ez az etnikai csoport Namíbia régióiban él. A himba nők észbontó szépségükről híresek. A bámulatos külsejű, hosszú lábú és karcsú nők szokatlan bőr- és hajápolási módszereikről ismertek. Víz használata nélkül tartják magukat frissen és védik testüket a trópusi klímától. A himba nők sok időt szentelnek a szépségápolásra. Vaj, hamu, növények és okkersárga (egy pigment, amely téglavörös árnyalatot kölcsönöz a keveréknek) keverékét alkalmazzák bőrükre és hajukra. A keveréket otjize néven ismerik - nemcsak simává és széppé teszi a bőrt, hanem véd a rovaroktól, a baktériumoktól és a napsugarak káros hatásaitól is. Az otjize-nek ráadásul erős, gyógynövényes és füstös illata van, amely sokáig megmarad a bőrön. Hogyan mosnak himbai nők hajat? A víz túl értékes, ezért nem használják. A már említett vörös keverék tisztító és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Mi több, füstfürdőt használnak: a parazsat gyógynövényekkel és kámforral dúsítják, ami fertőtleníti a bőrt és a hajat is.

Hajápolás - Nigéria

● A nigériai nőknek is van néhány titkos összetevőjük és anyaguk, amelyek már világhírnévre tettek szert. A mangóvaj - gyönyörű illatú, mangómagból kinyert - az egyik legnépszerűbb. A mangóvajat erősen tápláló összetevői miatt értékelik. Bőrre és hajra egyaránt használható. Az erős afrikai napsütésben tökéletes anyag, amely megvédi a hajat és a bőrt a kiszáradástól és az UV-sugárzástól.

Csodálatosan puhítja a hajat, fényt ad, és véd a nap ellen. A mangóvaj enyhe és nem nehezíti el a hajat. Mikroszkopikus réteget hagy a felszínen, amely védi a hajszálakat a károsodástól. A fejbőrre kenve a vaj fertőtlenítő hatású, gyorsabban gyógyítja a sebeket és az irritációkat, és kiegyensúlyozza a fejbőr faggyúkiválasztását.

● A fekete szappan, amelyet dudu osun vagy afrikai vörösfa néven ismernek, szintén a nigériai nők büszkesége. A vörös szantálfa a fő összetevője - bőr- és hajápolásra használták. A nigériai, sötétbarna szappanrúd mélyen tisztítja a bőrt, megakadályozza a fejbőr és a haj zsírosodását, ugyanakkor nem zavarja meg a hidrolipid egyensúlyt. A Dudu osun sok természetes kivonattal van átitatva, hogy azok erejét egyesítse: Aloe, méz, shea vaj, pálmamag és kakaóhüvely hamu, amely a bőr méregtelenítését és tisztítását biztosítja. A Dudu szappan hatékonyan lemossa az olajokat a hajról a hajolajos kezelés után. Ez a fekete szappan világszerte egyre népszerűbb, mert eltávolítja a vízálló sminket, egyúttal ápolja a bőrt is.

Hajápolás - RSA

A forró kontinens alján, a Dél-afrikai Köztársaságban vannak fák, amelyek sárga, szilvaszerű gyümölcsöt teremnek. Édes illata úgy vonzza az elefántokat, mint a macskamenta a macskákat. A gyümölcs magjából kinyert marulaolajat a fiatalság erős elixírjeként kezelik.

A marulaolaj magas koncentrációban tartalmaz C- és E-vitamint - értékes antioxidánsokat, amelyek elősegítik a sejtek megújulását. Erősen javítja a hajat és megakadályozza a károsodást és a korai öregedést, elsöpörve a szabad gyököket.

A marula intenzíven regeneráló olaj, amely megvédi a hajat a kemény napsugaraktól, ami a trópusi éghajlaton biztosan számít. A fejbőrre alkalmazva a marulaolaj megerősíti a hajhagymákat, és hagyja, hogy azok szilárdan "befészkeljék" magukat a tüszőkbe: a haj visszanyeri erejét, kondícióját, egészségesen nő és nem hullik ki. Az olajat fényfokozó és kondicionáló tulajdonságai miatt is nagyra értékelik.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika