Sampon. Szokatlan módja annak, hogy a szokásos kozmetikumról beszéljünk

Sampon. Szokatlan módja annak, hogy a szokásos kozmetikumról beszéljünk

Abszolút kötelező darab, ha hajápolásról van szó! Kétségtelen, hogy senki sem nélkülözheti a sampont, különösen azok nem, akik szép (és tiszta) hajra vágynak. Egészen meglepő az a tény, hogy még mindig keveset tudunk erről a termékről, és ez a tájékozatlanság gyakran arra késztet minket, hogy a hajtípusunknak nem megfelelő kozmetikumot válasszunk. Kár, mert a hajápolás és annak jó állapota a samponnal kezdődik - ez az egyik leggyakrabban használt hajkozmetikum, így ebben az esetben nem szabad kompromisszumokat kötnünk. Tudomásul kell venni, hogy a jó sampon használata az első lépés az egészséges haj felé. Hogyan találjuk meg a számunkra megfelelő sampont? Milyen, samponokban található összetevőket kell kerülni? Mire kell összpontosítani sampon vásárlásakor?

A sampon szó sok nyelven hasonlóan hangzik. Az elődje a hindu chāmpo szó, amely fejbőrmasszázst jelent. Az igazság az, hogy majdnem több mint 100 évvel ezelőtt a hinduk már büszkélkedhettek azzal, hogy az egyik legjobb kozmetikummal rendelkeznek, amivel megmoshatják a hajukat. Nevezetesen a Shikakai és a Reetha diópor nevű porított növényről volt szó, amely nemcsak újra frissé tette a hajat, hanem kondicionálta is. Ma a Shikakai-t az összes drogériában kapható kémiai samponok alternatívájaként tartják számon". Ha masszázsról van szó, ezt a kezelést nagyra kell értékelniük azoknak, akiknek fontos, hogy erős és egészséges hajhagymáik legyenek.

Jelenleg a samponok számos különböző változata kapható, így azt választhatod, amelyik megfelel a hajad igényeinek. Éppen ezért a kozmetikai márkák kínálnak samponokat vékony, vastag (merev), fényétől megfosztott, szőke vagy sötét, színezett vagy világosított, zsíros vagy dehidratált, korpásodással érintett hajra.

A jó sampon titka azonban nem is annyira a céljában rejlik, hanem sokkal inkább az összetételében és abban, hogy milyen formában készült. A legnépszerűbb változat természetesen a folyékony sampon, azonban nem ez az egyetlen megjelenési formája ennek a terméknek. Érdemes megismerni a samponok típusait és a céljukat, valamint a hatásukat. Ez új megvilágításba helyezheti a hajápolás kérdését.

Hajsampon és típusai

● Folyékony sampon - mindenki számára ismert, ez a legnépszerűbb samponfajta. A Schwarzkopf márka hozta létre, és szinte egyik napról a másikra kiszorította korábbi versenytársát, amely egy por alakú sampon volt. A sampon folyékony változata többnyire rovarölő vagy ammóniás szappanoldatból készül - vízben teljesen feloldva. Ezek a mosószerek felelősek a habzásért. Annak érdekében, hogy a haj ne száradjon ki, a szappanok oldatát, illetve magát a készítményt savas reakció pufferoldataival, valamint kondicionáló anyagokkal dúsítják, amelyek a haj fényességgel és egészséges megjelenéssel való megajándékozásáért felelősek (fényt adó és antisztatikus termékekre oszthatók).

● Száraz sampon - A száraz samponok évszázadok óta ismertek, és az igazság az, hogy az első samponok nagyon is "száraz" formájúak voltak (pl. a Schwarzkopf kis tasakokba zárt por formájában dobta piacra első samponjait; a por vízzel keverve habzott). Az első száraz sampon, amely nem igényelt vízhasználatot, a Minipoo a 20. század '40-es éveiben jelent meg, amelynek arca Twiggy volt - az egyik leghíresebb akkori brit modell, aki a szépségtrendek meghatározásáról volt ismert. A gyártó azzal reklámozta a terméket, hogy alternatívát kínál a haj tisztítására és felfrissítésére, amikor a szokásos módon nem volt lehetőség hajmosásra. A Minipoo állítólag gyerekeknek is alkalmas volt, mert nem csípte a szemet. Ez a sampon a '40-es évekből származó talkumból készült, amelynek feladata az volt, hogy felszívja a faggyút a hajból. A mai samponokat porlasztóval ellátott flakonokba zárják, aminek köszönhetően könnyebb egyenletesen szétfújni a hajon. Ma már a finom és könnyű rise keményítőre alapozzák a hatást. A jó szárazsampon frissítő és kondicionáló tulajdonságokkal rendelkezik (a keratin, a vitaminok és az olajok miatt), és nem tartalmaz alumíniumsókat, szilikonokat és parabéneket.

● Micellás sampon - ez egy meglehetősen új termék. Mint kiderült, a rendszeres micellás testápoló tisztítószer inspirálta a gyártókat a micellás sampon megalkotására. Ezek voltak a micellás lotion tisztítószer hatékonysága és innovativitása, amelyek arra ösztönözték az alkotókat, hogy egyesítsék a tulajdonságait egy samponnal. Mint nem nehéz kitalálni, a micellás sampon micellákat tartalmaz - nagyon precíz teljesítményű molekulákat, amelyek vonzzák a méreganyagokat és a szennyeződéseket anélkül, hogy megzavarnák mind a fejbőr lipidszerkezetét, mind a haj természetes építőköveit jelentő lipideket.

● Tisztító krémsampon - a legtöbb esetben ez egy speciális, bőrgyógyászati termék, amely formájának köszönhetően kivételesen érzékeny bőrápolásra alkalmas. A krémsamponok azon termékek csoportjába tartoznak, amelyek finomak és megkönnyítik a problémás fejbőr gyógyulási folyamatait az atópiás dermatitisz, a pikkelysömör és a krónikus korpásodás tüneteivel. A tisztító krémsamponok továbbá képesek megszüntetni az állandóan viszkető fejbőr érzését, megnyugtatják a bőrt és megbirkóznak a hámréteg túlzott és ellenőrizetlen hámlásával.

A krémsamponok továbbá akkor is hasznosak, ha a "No Poo" trendről van szó, amely a kozmetikumokban található összes lehetséges vegyi anyagról (főként a habképző anyagokról) való lemondáson alapul. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a krémsampon nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátokat, szilikonokat, színezékeket vagy parabéneket. Ezenkívül ez a sampontípus tökéletesen tisztává teszi a hajat és tisztítja a fejbőrt, bár, mint már említettük, nem tartalmaz habképző anyagokat. Végül, de nem utolsósorban, alkalmazása hasonlít a hajkondicionáló használatához.

● Kiöblítés nélküli sampon - először is, az alkalmazás szempontjából ez a termék egy száraz samponhoz hasonlítható. Gyakran az öblítés nélküli samponokat spray-szerű flakonokba zárják. Összetételüket tekintve sem talkumot, sem porokat nem tartalmaznak, inkább folyós formájúak és növényi anyagokat tartalmaznak. Az öblítésmentes sampont a kórházakban is használják, mert nem irritál és nem vált ki allergiát. Mi több, az öblítés nélküli sampon nagyon kényelmesen használható. Mindössze annyit kell tenni, hogy a hajra fújjuk, belemasszírozzuk a fejbőrbe, és törölközővel megszárítjuk. Ez a fajta termék a felfrissítő tulajdonságai ellenére állítólag úgy kondicionálja a szálakat, hogy nem zavarja a természetes lipidgátat.

● Olaj alapú sampon - a samponok egy speciális, kevéssé ismert csoportja. Természetes olajokból, mint például ricinus, szója, paraffin és különböző viaszokból (pl. méhviasz) készül. Az ilyen samponokból hiányoznak a habképző anyagok. Alapvetően sérült és száraz hajra ajánlottak, és úgy kell alkalmazni őket, mint a természetes hajolajokat (az olajos sampon használata hasonlít az olajos hajkezeléshez). Tisztázzuk, hogy az olajalapú sampont a fejbőrbe kell dörzsölni, és a haj teljes hosszát 30 perc múlva meleg vízzel kell leöblíteni. Az eljárás végeztével a haj friss és puha lesz. Fontos megemlíteni, hogy az olajos sampont nem szabad túl gyakran használni, mert erősen ajakfeltöltő tulajdonságokkal rendelkezik, ami túlterhelheti a hajat.

● Kétcélú sampon - más szóval olyan sampon, amely egyesíti a hagyományos sampon és a kondicionáló tulajdonságait. Gyakran az ilyen terméket 2 az 1-ben kozmetikumnak nevezik. Ezt a fajta sampont úgy tervezték, hogy mosás közben időt takarítson meg és táplálja a hajat. A kétcélú samponok valóban kényelmesek a használatukban, mégis kissé ellentmondásosak. Először is, nem minden hajtípusra alkalmasak, és gyakori használatuk nemcsak a hajat nehezítheti el, hanem a fejbőrt is irritálhatja. Ráadásul a kettős célú samponok által kifejtett hatás az, hogy egyrészt felemeli a haj hámrétegeit (ami egy samponra jellemző), másrészt viszont lezárja a hámrétegeket, hogy a haj sima legyen (ami egy kondicionálóra jellemző). Más szóval a  2 az 1-ben sampon két teljesen különböző készítményt egyesít, amelyek kizárják egymás hatását. Jobb, ha nem használjuk őket egyszerre.

● Lúgos sampon - ez egy különálló termék. Először is egyértelműen le kell szögezni, hogy nem szabad folyamatosan használni, mivel ennek a samponnak az a feladata, hogy alaposan és valóban intenzíven tisztítsa a hajat, még a belső szerkezetét is. A lúgos sampont a fodrászok gyakran használják a speciális hajformázó kezelések előtt, hogy mélyen táplálják a szálakat. Ahhoz, hogy a tápláló és regeneráló anyagok könnyebben bejussanak a hajba, a szálakat pontosan meg kell tisztítani - és a lúgos sampon erre tökéletes, mert ez a kozmetikum ráadásul megnyitja a haj kutikulákat. Gyakran előfordul, hogy egy ilyen precíz hajmosás után a szálakat speciális lipidfeltöltő, savasító és hajhámzáró termékekkel kell kezelni. Érdemes azt is felismerni, hogy a lúgos sampon tökéletesnek tűnhet arra, hogy a szálak olajos hajkezelésnek való kitétele előtt használjuk - ez megkönnyíti az olaj molekuláinak mélyen a szálakba való behatolását. Valójában havonta egyszer javasolt egy speciális hajolajozási eljárást végezni, amelyet a nagyon lúgos kezeléssel kombinálnak.

Sampon összetétele. Mire kell figyelni?

Ugyanilyen lényeges pont, hogy megismerkedjünk az összetevők listájával, amelyet egy adott sampon alkot.

Az összetétel mely elemei határozzák meg, hogy egy adott sampon jó-e, de mely elemeket kell kerülni?

Hogyan ismerhetjük fel, hogy egy sampon jót tesz-e a hajunknak, és ami még fontosabb, hogy biztonságos-e a fejbőrünk számára?

Először is, a jó sampon legfontosabb tulajdonsága, amit meg kell említenünk, hogy nem szabad komedogén hatással bírnia a fejbőrre. Pontosítva, nem tartalmazhat szintetikus anyagokat, intenzíven irritáló szereket, sem kőolajszármazékokat. Ezért bölcs dolog olyan samponokat vásárolni, amelyek összetétele természetes és finom anyagokon alapul; olyan samponokat, amelyekből hiányoznak a parabének, szilikonok, SLS és SLES anyagok, dehidratáló rövid szénláncú alkoholok, valamint a nehéz, nem illékony szilikonok. Érdemes szem előtt tartani, hogy mely összetevőket érdemes kerülni.

Azon összetevők listája, amelyek káros hatást fejthetnek ki a hajra:

  • Nátrium-lauril-szulfát, SLS; nátrium-lauret-szulfát, SLES - erősen irritáló, a bőr pórusait eltömítő mosószerek. Emellett képesek behatolni a vérbe, és károsíthatják a haj védőrétegét, ami növeli a haj törékenységét.
  • Metil, etil-propil, butil parabének - vagy egyszerűen parabének, amelyek bőrgyulladást okoznak és behatolnak a vérbe.
  • Propilénglikol, propilénglikol, PG Xilénglikol - ez egy glikol csoport, amely erősen mérgező lehet az emberi szervezetre. Ezért ügyelni kell arra, hogy ne jusson be a szervezetbe nagy mértékben.
  • Ásványolaj, Petrolátum, Paraffinolaj - egy sor kőolajból származó anyag, amelyek hajlamosak lerakódni a szervezetben, főként a belekben halmozódva. A bőrre kenve gyengítik annak védőgátját, és elősegítik a baktériumok szaporodását.
  • Ftalátok - különösen a terhes nőkre és a szoptatósokra veszélyes. A ftalátok behatolnak az anyatejbe és bejutnak a magzat méhlepényébe. Úgy vélik, hogy jelentősen károsítják a nemzőképes sejteket.
  • Alkoholok - kiszárítják a hajat és a fejbőrt, mégsem mindegyikük káros. A legveszélyesebbek, a rövid szénláncú alkoholok többnyire: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol és Ethanol.

A szép haj a nőiesség szimbóluma, és tagadhatatlanul minden nő dicsősége. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mivel kondicionáljuk a hajunkat, valamint arra is, hogy milyen sampont teszünk a kosarunkba vásárlás közben. A szépség és a haj jó állapota már a mosással és a haj tisztításával kezdődik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű samponba fektessünk pénzt, amely fokozza a kondicionálók által kifejtett hatást, és eltávolítja a hajolajozás utáni természetes olajat.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika