Hagyd, hogy a hajad beszéljen, 7. rész. Göndör haj ápolása

Hagyd, hogy a hajad beszéljen, 7. rész. Göndör haj ápolása

Azoknak, akiknek göndör haja van, nem szabad elfelejteniük, hogy az ilyen hajtípus különleges ápolási rutint igényel. A göndör haj egyenetlen szerkezetű, hajlamos a nedvességvesztésre és a fakóvá válásra, valamint hajlamos a sérülésre. Hogyan ápoljuk a göndör hajat, hogy egészséges és rugalmas legyen?

Sok nő csak álmodozhat arról, hogy göndör és dús haja legyen. Azok, akiknek egyenes hajuk van, a hullámokat és a fürtöket lottónyereménynek tekintik. A gyakorlatban azonban a göndör haj sokkal igényesebb! Speciális ápolást igényel, és több problémát hoz magával, mint gondolnánk. Ahhoz, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogyan ápoljuk a göndör hajat, a legjobb, ha nagyobb figyelmet fordítunk rá! 

GÖNDÖR HAJ - JELLEMZŐK

Első pillantásra fürtökkel teli hajat és sok volument látunk. Egyesek számára úgy tűnhet, hogy ez az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti ezt a hajtípust a többitől. A legjelentősebb különbségek azonban kicsit mélyebben rejtőznek. Ahhoz, hogy közelebbről megnézzük őket, célszerű mikroszkópot használni. Akkor megtudhatod, hogy a keresztmetszeti megjelenés teljesen eltér az egyenes hajszálaktól. Azt, hogy a haj göndörödni kezd, a szerkezete határozza meg - a hullámos haj enyhén lapos (ellipszis), a göndör haj pedig vesére hasonlít. 

Ráadásul a göndör haj sokkal érzékenyebb a külső tényezők hatására. A természetes fürtök a göndörödés helyein vékonyabbak, ezért törékenyebbek. Ezenkívül nincs szorosan kötött kutikula rétege, amelynek fedő pikkelyei egymásra fekszenek, mint az egyenes haj esetében. A hajlatoknál a kis keratinpikkelyek önkéntelenül megemelkednek. Ezért a göndör haj természeténél fogva erősen porózus, de természetesen ez alól is vannak kivételek.

Egy másik probléma, amivel a göndör haj tulajdonosainak meg kell küzdeniük, az a nedvességvesztésre való hajlam. Az ilyen hajtípus gyakran dehidratált, ami szintén a szerkezetével függ össze. Nemcsak a nedvesség párolog el a túlzottan megemelkedett pikkelyeken keresztül, hanem a göndör hajat vékonyabb védő faggyúréteg is borítja. Hogy miért? A fürtök nem fekszenek laposan a fejhez érve, és így nincs lehetőségük összegyűjteni a fejbőrön elhelyezett mirigyek által elválasztott szükséges faggyút. Másrészt az ilyen helyzetnek megvannak az előnyei, mert az ilyen haj sokkal lassabban zsírosodik. A kiszáradás az egyik fő, de nem az egyetlen probléma, amellyel a göndör hajú embereknek szembe kell nézniük. 

A göndör haj leggyakoribb problémái:

  • nagyon gyakran száraz, durva és törékeny,
  • sokkal érzékenyebb a károsodásra,
  • hajlamosabb a gubancolódásra, és a fésülködés kihívást jelent,
  • hiányzik belőle a csillogás és a rugalmasság,
  • megfelelő támogatás nélkül hajlamos a göndörségre és a statikusságra. 
  • nem lehet könnyen kiegyenesíteni,
  • tompa, mert kevesebb fényt tör meg.

Miért nem nő a göndör haj?

A természetes fürtök tulajdonosai számára a haj kinövesztése nagyon nehézkes lehet. Minél szorosabbak a fürtök, annál nehezebb észrevenni a hossznövekedést. Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés: Miért nem nő a hajam? Persze, hogy nő! Csak nehezebb észrevenni a változást. 

GÖNDÖR HAJÁPOLÁSI RUTIN

Hogyan kell megfelelően ápolni a göndör hajat? Először is tisztában kell lenned azzal, hogy minden nap kétszer annyi időbe telik, mint az egyenes hajúaknak, mert a göndör haj nagyon igényes és "szeszélyes". A göndör haj ápolása és formázása még a tapasztalt fodrászoknak is hatalmas kihívást jelent! Íme a legfontosabb szabályok, amelyek segítenek abban, hogy a göndör haj mindennapi ápolása egy kicsit könnyebb legyen.

A professzionális göndör hajápolás három szakasza

  1. Alapos hidratálás - az első lépés olyan összetevők biztosítása, amelyek megkötik a vízmolekulákat a haj belsejében (hialuronsav, karbamid, pantenol, aloe vagy méz).
  2. Regenerálás és megerősítés - a második fázis olyan termékek használatából áll, amelyek bővelkednek olyan alapvető anyagokban, mint a selyem, a keratin, a kollagén, valamint a búza-, szója- és tejfehérjék. 
  3. A nedvességvesztés és a káros tényezők (például alacsony vagy magas hőmérséklet, napsugárzás stb.) elleni alapos védelem az olyan puhítószereknek köszönhetően, mint a hajolajok vagy a szilikonok, ez a megfelelő göndör hajápolási rutin utolsó szakasza.

Hogyan kell helyesen mosni a göndör hajat?

A legfontosabb alapelv: a göndör hajat ritkábban kell mosni. Ha nem szeretnéd, hogy göndör fürtjeid legyenek, akkor nem kell sietned. Nem győzzük hetekig zsíros hajjal járni, ez viszont hozzájárulhat a korpásodás kialakulásához. A göndör haj nem szereti a túlzásokat semmilyen irányban. A gyakori mosás gyengíti a göndörséget és fokozza a kiszáradást, mert a mosószerek kiöblítik a megfelelő nedvességtartalom fenntartásához nélkülözhetetlen kis mennyiségű faggyút. Milyen gyakran kell mosni a göndör hajat? Nem többször, mint kétnaponta. Az optimális megoldás a heti két mosás.

Ezenkívül van még néhány dolog, amit érdemes megemlíteni. A legjobb, ha a göndör hajat lehajtott fejjel mossuk - ennek a módszernek köszönhetően növeljük a volument, és könnyen átfésülhetjük. Sőt, érdemes hideg vagy langyos vízzel mosni és öblíteni a kozmetikumokat, mert a hő hatására a pikkelyek magasabbra emelkednek. Ne feledjük mindig, hogy gyengéden kell bánni a hajjal - nem szabad sem kócolni, sem húzni a szálakat. A samponnak is enyhe összetételűnek kell lennie. 

Hogyan kell fésülni a göndör hajat - szárazon? nedvesen?

Azt feltételezik, hogy a göndör és hullámos hajat csak nedvesen szabad fésülni. És jogosan, mert ebben az esetben a száraz szálak fésülése egyszerű módon  töréshez vezet. Ahelyett, hogy a száraz fürtök kifésülésével küszködnénk, jobb, ha mosás után azonnal kifésüljük őket. Később ez megkönnyíti a szárítást, és megakadályozza a göndörödést. A göndör hajat közvetlenül kondicionáló vagy olaj felvitele után ajánlott kifésülni, vagy amikor a kozmetikumot éppen leöblítettük. Így a haj sima és gördülékeny lesz, ezért csökken a sérülés veszélye.

Tudnod kell, hogyan kell helyesen fésülni a göndör hajadat. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy mit használjunk erre a célra. A göndör hajhoz a legjobb kiegészítők a legegyszerűbbek. Egy fából készült széles fogú fésű vagy a népszerű Tangle Teezer tökéletes lesz. A göndör hajnak az is jót tesz, ha sűrű és ritkás sörtékkel rendelkező kefét használsz, lehetőleg természetes anyagból vagy ionizációs funkcióval.

Hogyan kell szárítani a göndör hajat?

Ebben az esetben jó ötlet teljesen lemondani a hajszárító használatáról, amely fokozhatja a nedvességvesztés, a göndörség vagy a statikus feszültség problémáját. Az ilyen hajtípust a legjobb természetesen szárítani. Ha azonban erre nincs lehetőséged, nézzük meg, hogyan száríthatod meg anélkül, hogy további károkat okoznál. A legjobb, ha ezt lefelé döntött fejjel tesszük, ujjainkkal finoman gyúrva a hajat, ami lehetővé teszi a térfogat növelését és a göndörség hangsúlyozását. Mi több, hasznos lesz egy diffúzorral ellátott hajszárító, de ne feledd, hogy csak a hideg beállításokat használd. Mit tegyünk, hogy a göndör haj ne legyen göndör? Szárítás előtt érdemes egy kis hidratáló, hővédő olajat masszírozni a hajadba.

A göndör hajra leginkább ajánlott kozmetikumok:

  • A göndör haj samponnak gyengédnek kell lennie. A legjobb, ha a termék növényi kivonatokon alapul, és nem tartalmaz erős mosószereket (SLS, SLES). A babasampon lehet a napi használatra szánt termék. Kéthetente egyszer használhatsz egy erősebb kozmetikumot, hogy megtisztítsd a fejbőrt a termékfelhalmozódástól és a faggyútól. 
  • A göndör haj kondicionálónak megkönnyítenie kell a fésülést, simítania és alaposan hidratálnia kell. A legjobb termékek olyan puhítószereket tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a kiszáradás ellen, ugyanakkor nem terhelik túl a szálakat. Egy ilyen kozmetikumnak a hidratáló és tápláló összetételnek köszönhetően növelnie kell a fényt és javítania kell a puhaságot. 
  • A göndör hajformázó krém vagy a hajhab segít megszelídíteni a rakoncátlan szálakat, növeli a fényt és rögzíti a frizurát. Ha azon gondolkozol, hogyan fokozhatod a fürtöket, bátran válassz valamit a göndör hajformázó termékek széles választékából. Érdemes azonban észben tartani, hogy túlzott használatuk hozzájárulhat a haj gyengüléséhez és a korpásodás kialakulásához.

Ez nagyon fontos! Minden göndör hajra való kozmetikum hatékonyan helyettesíthető természetes olajokkal, amelyek mélyen táplálnak, alaposan hidratálnak, védenek és megkönnyítik a formázást. Ezek inkább a maszkok, krémek és hajbalzsamok előnyös helyettesítői. Azonban meg kell tanulnod, hogy melyik hajolaj a legjobb a göndör hajhoz. A helyes választás a siker garanciája.

Göndör haj olajozása 

A blog számos más bejegyzésében sok információ olvasható arról, hogy a hajolajozás hogyan befolyásolja a haj állapotát. A természetes hajolajok értékes vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak végtelen forrása. Különösen az utóbbiak rendkívül fontosak a göndör haj számára, mert erősítik a külső struktúrákat és a természetes hidro-lipid réteget. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a göndör haj olajozása biztosítja a megfelelő szintű hidratáltságot, puhaságot, fényt, rugalmasságot és védelmet a káros tényezők ellen. A siker kulcsa a megfelelő olaj kiválasztása.

Milyen olaj lesz a legelőnyösebb a göndör hajnak? A legajánlottabbak az omega-3 és omega-6 csoportba tartozó, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok. A göndör haj nagy porozitású, ezért olyan olajokkal kell kezelni, amelyek nagy részecskékkel rendelkeznek. Így a göndör hajra való olajok kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következőket:

  • avokádóolaj,
  • édes mandulaolaj,
  • gyapotmagolaj,
  • argánolaj, 
  • éjszakai kankalin olaj.

Azonban szem előtt kell tartanod, hogy a fürtök biztosan nem fogják szeretni a kókuszolajat, ami növelheti a selymesedést. Szintén jobb elkerülni a ricinusolajat, amely túl sűrű egy ilyen hajszerkezethez. Ha gondot okoz a természetes olaj kiválasztása, és még mindig nem tudod, milyen olaj fog működni a te esetében, akkor használhatsz egy kész terméket, mint például: Nanoil a nagy porozitású hajra való terméke. Ez egy átfogó hatású termék, amely a göndör haj számára ideális olajokat, valamint értékes kiegészítő összetevőket, többek között vitaminokat és fehérjéket tartalmaz.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika