A fejbőr leggyakoribb betegségei. Okok és típusok

A fejbőr leggyakoribb betegségei. Okok és típusok

A kellemetlen fejbőrviszketés és a hajhullás gyakran fejbőrbetegségek által okozott problémák. Ismerd meg a leggyakoribb betegségeket, melyek veled is előfordulhatnak, és tanuld meg, hogyan kezelheted őket hatékonyan, hogy egészséges és szép hajban gyönyörködhess.

A fejbőrbetegségek sajnos gyakori egészségügyi problémává váltak. Minden korosztályt érintenek, és nemtől függetlenek. Megjelenésük oka az, hogy a fejbőr meglehetősen szokatlan és határozottan különbözik a többi bőrrészünktől. Könnyen érzékennyé válik, kiváló környezet a különféle fertőzések kialakulására.

Miért fertőződik meg a fejbőr?

Egyik jellegzetes tulajdonsága a fejbőrnek az, hogy a többi testrészhez képest nagyszámú receptorral és még nagyobb mennyiségű faggyútermeléssel rendelkezik. A hajas fejbőr meglehetősen meleg környezet - a gombák és mikroorganizmusok fejlődésének ideális helye.

Ráadásul határozottan nagyobb a fejbőr érzékenysége - amely veleszületett vagy a káros külső faktorok hatására alakul ki. Ez a jellemző teszi igen könnyűvé a fejbőr irritációját és nehezen gyógyíthatóvá a gyulladást.

Ha hozzáadjuk az erős tisztító és kiszárító samponok rendszeres használata által kiváltott rossz hidratációt, illetve a megfelelő táplálkozás hiányát és az allergiákat ... akkor kiderül, hogy a fejbőr a bőrünk azon része, amely a legérzékenyebb a különféle betegségekre.

Milyen fejbőrbetegségek diagnosztizálhatók?

Már tudjuk, hogy a fejbőr sokféle betegségnek lehet kitéve. De mik is ezek konkrétan? A leggyakoribb fejbőrbetegségeket érdemes megtanulni, így a jövőben könnyebb lesz meghatározni a lehetséges gondot, és bevezetni a megfelelő kezelést.

A fejbőr leggyakoribb betegségei a következők: gombás fertőzés, seborrheás dermatitis, fejbőr pikkelysömör, korpásodás, pedikulózis és a változatos lefolyású alopecia.

Hogyan kezeljük a fejbőr betegségeit?

A gyógymódok a kezelendő betegségtől függnek. Néhány termék segítségével leküzdhető a korpásodás, míg mások a tetvektől való szabadulást segítik. Valamennyi esetnél érdemes trichológussal vagy bőrgyógyásszal konzultálni a megfelelő kezelési módszerek kiválasztása céljából.

Ugyanakkor számos olyan szabályt különböztethetünk meg, amelyeket érdemes minden esetben beépíteni a mindennapi ápolásba. A betegségektől a fejbőr jelentősen legyengül és irritálódik. Éppen ezért jó megoldás, ha enyhítjük ezeket az irritációkat és biztosítjuk a bőr számára mindent, amire szüksége van - vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, nedvesítőszereket. Hogy hogyan kell ezt csinálni?

  1. Ügyelj arra, hogy a fejbőrt optimálisan hidratáld, nem lehet túl száraz.
  2. Haj- és fejbőrmosáshoz csak gyengéd sampont használjon.
  3. Kerülje az irritáló dolgokat, például az alkoholos kozmetikumokat, a hajformázó kozmetikumokat.
  4. Csökkentse a hajszárítást, az egyenesítést és a forró hajformázást.
  5. Cserélje le a szintetikus kozmetikumokat természetes olajokkal.

Ha olajokról van szó, nem szabad elfelejteni, hogy ésszerű és az ajánlásoknak megfelelő használat esetén segítenek a haj és a fejbőr egészségének megőrzésében. A megfelelő természetes olaj kiválasztása a napi ápolás helyes lépése, mivel támogatja a fejbőrbetegségek gyógyítását. A leginkább ajánlott fejbőrápoló olaj, amely erősíti a hajgyökereket, megelőzi a hajhullást, gyógyítja a korpásodást, csökkenti a zsíros hajat és gyorsítja annak növekedését, a ricinusolaj.

A fejbőr leggyakoribb betegségei

PEDICULOSiS CAPITIS (fejtetű fertőzés)

Ez a probléma sokakat az iskolás éveikre emlékeztet. A jelek szerint az iskolák a legkönnyebben megfertőződhetnek tetvekkel, amiért az emberi tetű - egy kis rovar, amely a fejbőrből származó vérrel táplálkozik - a felelős. A fejtetű kezelésére az első lépés sajnos ... a hajvágás. Ezután gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, pl. permetrin samponok formájában. A tetvektől való megszabadulást segítő hatékony kütyük egyike az elektronikus fésű. Ugyanakkor persze a tetvektől való megszabaduláshoz házi készítésű módszerekhez is nyúlhat (pl. illóolajok, ecet, rozmaringos öblítők), és biztosíthatja a megfelelő higiéniát.

MYCSIS (gombás fertőzés)

Túlzott hajhullás, valamint hámlás, viszketés és égő érzés a fejbőrmikózis első tünetei. Ennek oka a gombák, amelyek különösen a csökkent immunitású embereket támadják meg. Fontos, hogy a gombás elváltozások nemcsak a bőrt, de magát a hajat is befolyásolják. Ennél a fejbőrbetegségnél nagyon fontos, hogy az első tünetek felfedezése után azonnal reagáljunk, mivel így könnyebb a mikózis kezelése.

A fejbőr mikózisának számos változata van:

  • Trichophytosis - sötét foltokban és részleges hajhullásban nyilvánul meg, aminek következtében kopasz, viszkető foltok jelennek meg a fejen;
  • Microsporosis - a bőrön a fent említettekhez hasonló foltokat mutat, de sokkal gyorsabban terjed, mint a betegség más típusai;
  • Favus - a legtöbb szőr kihullásával és a bőrön megjelenő sárga hámlásban nyilvánul meg, ami nem csak viszket, de nagyon kellemetlen szaga is van.

Az első lépés a megfelelő ellátás és kezelés bevezetéséhez a helyes diagnózis felállítása. Muszáj gombaölő komponenseket tartalmazó készítményeket (általában szájon át), fertőtlenítő kenőcsöket, valamint ketokonazolos sampont használni. A fejbőr gombás fertőzése is gyakori nyírást és az összes meglévő hajkiegészítő, például kefe, fésű stb. cseréjét igényli.

KORPA

Ha a fejbőrbetegségekről beszélünk, nem lehet nem megemlíteni a korpát. Egy kellemetlen állapot, amely sajnos egyre többeket érint. Előfordul, hogy egyszeri problémáról van szó, ám lehet visszatérő jellegű is. A korpásodásnak sokfélék oka van: a genetikai adottságoktól, a stressztől és a hormonális zavaroktól kezdve a napi ápolás hibáin át a ... gombákig!

A korpásodásnak többféle típusa van:

  • Száraz bőrrel kapcsolatos korpásodás - a leggyakoribb fajta, gyulladás nélkül, amely a száraz bőr kis, fehér foltjaiban nyilvánul meg, amely lehámlik és leesik;
  • Zsíros fejbőrrel kapcsolatos korpásodás - gyakran száraz korpásodásból alakul ki, gyulladással és viszketéssel jár, a bőrön megjelenő sárga pikkelyek és zsíros haj formájában nyilvánul meg;
  • Tinea versicolor - a bőr gombás fertőzése, amely a bőr sötét vagy sárgás elszíneződésében (nem feltétlenül csak a fejen) és viszketésben nyilvánul meg;
  • Pityriasis rosea - gyakran gyermekeket és serdülőket érint, a test különböző részein megjelenő apró vörös foltok formájában nyilvánul meg, amelyek körülbelül egy hónap múlva spontán eltűnnek;
  • Seborrhoeás korpásodás - az olajos eredetű korpásodás allergiaként kezelt változata, melyhez seborrhea is társul, sárga bőrpelyhek nélkül, de fehérrel és szárazon.

A korpától való megszabadulás legegyszerűbb módszere a korpásodás elleni sampon használata, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy ezek függőséget okozhatnak. Tehát hogyan kezeld a korpát? Érdemes tudni, hogy a korpás haj ápolása korántsem egyszerű feladat. Egy jó tanácsom: a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.

SZEBORHORÁS DERMATITIS

Ez egy fejbőrbetegség, amelyet gyakran a korpa egyik fajtájaként említenek. Miért? Mert a seborrheás dermatitis egyik tünete az erős bőrhámlás. A legnagyobb probléma, ami ebből a betegségből fakad, a krónikus gyulladás, amely kiújulásra hajlamos, valamint a bőr felszínén kialakuló erythema és kéreg. Érdekes módon a seborrheás dermatitis szezonális - ősszel és télen nagyobb valószínűséggel jelenik meg. Sőt, az SD-nek nincs egyetlen oka - a betegség számos változás eredménye, beleértve a hormonális, immunológiai, valamint a külső (gombák, étrend, higiénia) változásokat.

PIKKELYSÖMÖR

Az egyik legsúlyosabb fejbőrbetegség a pikkelysömör. Autoimmun betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a szervezet más sejtjeit támadja meg. A fejbőr pikkelysömör a felhám megújulási és hámlási folyamatainak zavaraival jelentkezik. A bőrsejtek túlzottan gyorsan szaporodnak, az epidermisz megnő, majd lecsupaszodik és nagyméretű pikkelyeket képez. A pikkelysömör tüneteivel nem lehet összetéveszteni. Sajnos ennek az állapotnak a kezelése nagyon nehéz - nem használhat zsíros és sűrű hajra való készítményeket, kizárólag bőrgyógyász által előírt gyógyszereket és speciális samponokat.

ALOPECIA

Az alopecia egy újabb súlyos fejbőrbetegség. Persze itt elsősorban a hajhullásról van szó, túlságosan nagy és ellenőrizetlen mennyiségben. A hajhullás leggyakoribb okai közé tartoznak a stressz, vas- és folsavhiány, terhesség, krónikus betegségek, gyógyszerek szedése és a hormonális zavarok, pl. a pajzsmirigy alulműködés.

Az alopecia többféle formája lehet:

  • Mintás hajhullás, lehet férfi- és női- (MPHL vagy FPHL) - androgén alopecia - egyértelműen a hajhullás leggyakoribb oka (a férfiak 70%-át és a nők 40%-át érinti), ami a hajhullás változásaiból ered. dihidrotesztoszteron szint;
  • Alopecia areata - a fejbőr autoimmun betegsége, amelyben a haj egész részekben hullik ki, és szőrtelen területeket hagy maga után;
  • Telogén effluvium - leggyakrabban a szőrtüszők eltűnése okozza hormonális zavarok, mérgezés, fertőzés vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása következtében;
  • Cicatricial Alopecia - krónikus gyulladás, veleszületett rendellenesség, rák vagy mechanikai sérülések által okozott alopecia, melynek hatása visszafordíthatatlan hajhullás.

Az antibiotikum-terápia az alopecia legáltalánosabb kezelése. Használhat hajampullákat, gyógynövényes fejbőrápoló krémeket, arcmaszkokat és természetes olajokat is, amelyek a fejbőrbe masszírozva helyreállítják a hajhagymák eredeti aktivitását és serkentik a hajhagymák működését.

Nagyon fontos! Minden egyes fejbőrbetegség trichológussal vagy bőrgyógyásszal való konzultációt igényel, hiszen csak a szakember képes pontosan meghatározni a betegség típusát, okát, és a megfelelő kezelési módszert biztosítani a betegség kezelésére!

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika