A világ hajszálai. 1. rész: Ázsiai stílusú hajápolás

A világ hajszálai. 1. rész: Ázsiai stílusú hajápolás

A szép haj a világ minden nőjének egyfajta gyenge pontja - függetlenül attól, hogy milyen hosszúsági vagy szélességi fokon él. A legtöbb nő számára ez csupán puszta hajápolásra való hajlam és önkifejezési mód, míg mások számára a hajápolás egy rituálé, vagy egyszerűen csak segít meghatározni a törzsi identitást. Az is előfordul, hogy egyes hajkondicionálási technikákat sajátos vallási követelmények határoznak meg. Az okoktól függetlenül - mindig a haj van a középpontban: a kinézete és az egészsége. Igazán csodálatos, hogy mennyi mindent megtudhatunk a hajápolási kultúráról. Szeretnéd megtudni, hogyan néznek ki a hajápolási rutinok az egyes kontinenseken? 

Hajápolás a világ különböző sarkaiban - 1. rész - Ázsia

Mit tanulhatunk a hindu, japán vagy orosz nőktől?

Hajápolás ázsiai stílusban - Kína

Hogyan ápolják a kínai nők a hajukat - Yin Yang, gyönyörűen illatozó jerikói lonc és a rendkívüli ginzeng

A kínai nők arról híresek, hogy elképesztő hajak tulajdonosai, és magát a hajápolás kérdését is nagyon komolyan kezelik. A gyönyörű szálak titka a hatalmas mennyiségű gyógynövény használata, kombinálva a két ellentétes erő, a jin és a jang által inspirált hajápolással. Az első erő szerint a hajnak támogatásra van szüksége, amit kívülről kell eljuttatni hozzá. Röviden, a haj táplálásán múlik, hogy a haj a gumókkal együtt nő ki belőle. A második erő, az ellentétes modell a "mérgező melegséggel" foglalkozik, amely az egész testünkben elterjed. Maga a melegség a gyulladást jelenti, amelyet például a kiegyensúlyozatlan táplálkozás követése okozhat. Ha bármelyik erő, függetlenül attól, hogy yin vagy yang, zavart szenved, azonnali és megfelelő ellátást igényelnek, amit a legjobb, ha régóta ismert anyagok miatt biztosítanak.

  • Hijiki - egyfajta barna alga (leggyakrabban porított formában kapható, amelyet vagy vízzel vagy főzött gyógynövényekkel kell összekeverni; gyakran adják természetes összetevőként számos kozmetikumhoz). A hijiki rostokban, vasban, magnéziumban és kalciumban gazdag. Alapvetően a száraz algát vízbe lehet áztatni, lecsöpögtetni és botmixerrel összekeverni, hogy pasztát kapjunk, amit utána a hajra kenhetünk (egyfajta hajmaszk).
  • Búzafű - hihetetlen mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkezik. A kínaiak nemcsak szépítő célokra használják a búzafüvet, hanem a kiegyensúlyozott étrend részeként is. Hogy bemutassuk, a búzafű akár 30-szor több B1-vitamint és kálciumot is tartalmaz, mint a tej, valamint több C-vitamint és karotint, mint a spenót. Általában a kínai nők a búzafüvet kozmetikumként és a vitaminként is használják. Sőt, a búzafűből kivont lé samponként vagy fejbőrkondicionálóként is használható. Gyakran keverik más értékes növényi anyagokkal, például porított hijiki algával kombinálva. Végül, de nem utolsósorban a búzafüvet gyakran használják a haj és a fejbőr méregtelenítésére.
  • Vadszilva - az olajfák közé tartozó növény; kivonata ösztönzi a haj növekedését. Emellett ez az anyag serkenti a jin-t, így energiát ad, erősíti a hajhagymákat és serkenti a fejbőr vérkeringését.
  • Lonc - ez a virágos, gyönyörű illatú kúszónövény rendkívül népszerű Kínában. Kondicionálók és hajmosók formájában kapható. Ezt az anyagot gyakran adják a természetes hajápoló termékekhez, mert a lonc nem csak azért felelős, hogy a hajat gyönyörű illattal ajándékozza meg. Ez a növény képes arra is, hogy könnyedséget, simaságot és fényt adjon a hajnak.
  • Ginzeng - a ginzeng gyökere nemcsak a szépségápolás, hanem főként a jó közérzet széles területén igazán népszerű. A kínaiak tisztelettel bánnak ezzel a növénnyel, mert ez az egyik olyan anyag, amely erőteljes fiatalító tulajdonságokat tartalmaz és harcol a rákos sejtek ellen. Ráadásul a ginzeng kivonat támogatja a fehérjeszintézist, ami a haj regenerálódásához is elengedhetetlen (serkenti a fejbőr vérkeringését, erősíti a hajmátrixot). Emellett a legerősebb antioxidánsok csoportjába tartozik. Érdemes megemlíteni, hogy a ginzeng szaponinokat, más néven ginzenozidokat, glikozidokat, vitaminokat (B1, B2, C), proteoglikánokat - panaxánokat és aminosavakat tartalmaz. Végül pedig közvetlenül hozzájárul a haj önmegújító folyamataihoz és lassítja a rugalmasságot nélkülöző fejbőr öregedését.
  • Borsos keserűfű  - Kínában ezt a növényt Fo Ti (He Shou Wu) néven ismerik. A kínai orvoslás a borsos keserűfű gyökeret az erős tonizáló és fiatalító tulajdonságokkal rendelkező anyagok közé sorolják. Ezenkívül a hajra alkalmazva az borsos keserűfű javítja a hajhagymák vitalitását és fenntartja a fejbőr pH-értékét (kiegyensúlyozza a faggyútermelést és csökkenti azt). Emellett ez a növény jól tisztítja a fejbőrt és erősíti a természetes hidro-lipid gátat.

Ázsiai stílusú hajápolás - India

Hogyan ápolják a hindu nők a hajukat - olajozás, henna és az Ayurveda titkai

A hindu nők hajápolásukat és önszeretetüket az ősi, hagyományos orvoslásra, az Ayurvédára alapozzák. Ennek a gyógymódnak a titkait a Szent Könyvben írták le, amely ősi tippeket és recepteket tartalmaz mind gyógyászati, mind kozmetikai célokra. A hindu nők éppen ebből a könyvből merítenek ihletet- az Ayurvédát egyfajta szépségorákulumként kezelik. Minden recept, amit ez a gyógymód nyújt, csodásan működik - gondoljunk csak az Indiában élő nők gyönyörű, fényes hajára.

  • Kókuszolaj - Indiában ez az olaj a megfelelő hajápolás központi eleme. A kókuszolajat alapanyagként kezelik, és ritkán használják önmagában. A hindu nők úgy vélik, hogy a kókuszolaj jobban működik, ha gyógynövény- vagy virágkivonatokkal kombinálják, amelyek képesek fokozni az olaj hatását. Sőt, növényi kivonatokkal keverve a kókuszolaj egyfajta áthatolhatatlan keveréket hoz létre, amely nemcsak szépíti, erősíti és védi a hajat, hanem gyorsítja a növekedését és javítja a haj belső szerkezetét (eléri a hajmátrixot). Emiatt a kókuszolaj gyakran kivonatként jelenik meg, ahol más értékes növényi kivonatokkal keverik. Ennek az eljárásnak köszönhetően minden értékes anyag a kókuszolajban marad.
  • Amla - más néven indiai egres. Az Amla fák magasak, termésük valamivel nagyobb, mint az európai egres, de mindkét növény színe és szerkezete nyalábszerű. Különböznek azonban a két növény tulajdonságai. Az amlát például csodálatos gyógyírnak tartják a ritkuló és gyenge, növekedni nem akaró hajra. Sőt, az amla erősíti a hajhagymákat és javítja a fejbőr vérkeringését. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az amla melegítő hatást fejt ki, fokozza az energiát és hatással van a fejbőr sejtjeire. Ennek következtében a hajhagymák is stimulálódnak, így jobban és hatékonyabban kezdenek el dolgozni. Ez gyorsabb hajnövekedést eredményez.
  • Brahmi - egy másik hatalmas, szépítő és gyógyító gyógynövény, amely az Ayurvédához tartozik. A hindu nők úgy használják a brahmit, hogy természetes olajokkal keverik össze, és közvetlenül a hajra, főként a fejbőrre kenik. Ez a gyógynövény jól szolgálja a sötét hajat, mert felerősíti a szálak természetes színét. Ezenkívül a brahmi megakadályozza a haj elvékonyodását, támogatja a sejtek önmegújítási folyamatait, küzd a korpásodás ellen, és védi a hajat a károsodásoktól.
  • Bringaraj - az Eclipta Alba aprított leveleit nemcsak olajokhoz, hanem mindenféle lemosóhoz, kondicionálóhoz, samponhoz és balzsamhoz is adják. Az igazság az, hogy a bringaraj jól szolgálja a hajat, ha a hajolajozási eljárás során a hajszálakra alkalmazzák. Ilyen formában használva a bringaraj erősíti a fejbőrt, serkenti a hajhagymákat, segít nekik jobban meggyökerezni a fejbőrben, és megakadályozza a túlzott hajhullást.
  • Hennalevelek - ez egy olyan növény, amelyet sok nő szeret a világ minden tájáról. A henna a hajfestékek és más, hajszínezésre szánt vegyi termékek alternatívája. Természetes és biztonságos - nem árt a hajnak. A hindu nők azt állítják, hogy a henna nemcsak a hajszínt fokozza, hanem javítja a szálak állapotát is. Ezért még azok is, akiket nem érdekel a haj színének megváltoztatása, folyamatosan hennát alkalmaznak, hogy fényességgel ajándékozzák meg a szálakat, kisimítsák őket, és segítenek helyreállítani állapotukat. Mindent összevetve, a henna képes színezni  és ápolni a hajat.
  • Neem - az Ayurveda által valóban csodálatosnak címkézett fa. Ezt a fát a hindu nők szinte szentnek tartják, mert mind a növényből kinyert olaj, mind a fájából készült fésűk felgyorsítják a haj növekedését, sűrűbbé teszik a hajat és lassítják a túlzott hajhullást. Érdemes kiemelni, hogy a neemolaj ereje olyan nagy, hogy más olajokkal, például kókuszolajjal vagy mandulaolajjal kell hígítani, hogy elkerüljük az irritációkat. Ezenkívül az indiai lilaolaj jó a fejbőr fertőtlenítésére és a korpásodás elleni küzdelemre. Emellett fokozza a vérkeringést és kezeli a bőr pH-szintjét. Az olaj képes megerősíteni a hajat a hajhagymáktól kezdve, és ösztönzi annak gyorsabb meghosszabbodását. Ha a neemfából készült fésűről van szó, akkor azt egy elmaradhatatlan hajszerszámnak tartják, mert használat közben masszírozza a fejbőrt. Végül, de nem utolsósorban a hindu nők úgy vélik, hogy a neem fésű felgyorsítja a haj növekedését és megerősíti a hajszálakat.

Ázsiai stílusú hajápolás - Japán

Hogyan ápolják a japán nők a hajukat - kaméliaolaj (japán birs), tsubakiolaj és bambuszkivonat

A japán nők számára a megfelelő hajápolás lényege a tiszta fejbőr. Számukra lehetetlen egészséges hajat tartani a fejbőr tisztán tartása nélkül. Nem csoda, hogy a japán kozmetikai piac tele van fejbőrradírokkal, fejbőrtisztító maszkokkal és természetes olajokkal, amelyek nemcsak a hajhagymákat erősítik, hanem a fejbőrt is ápolják. Ennek köszönhetően a fejbőr vérkeringése zavartalan, és a sejtek folyamatosan oxigénhez jutnak. Ennek következtében a haj jobban felszív minden aktív és tápláló anyagot. A fejbőrt tisztává lehet tenni vagy különféle speciális samponok használatával, amelyek ereje természetes anyagokon alapul, vagy speciális fejbőrradír alkalmazásával. Számos japán hajápoló termék fő tisztítószere a vulkáni lávából nyert por. A japán nők továbbá szívesen alkalmaznak olajokat a hajukra. A hajolajozáshoz használt legnépszerűbb anyagok a kaméliaolaj és a tsubaki olaj. A japán szépségápolási szokásokról szólva meg kell említeni, hogy a nők igyekeznek kerülni a napfényt. Miért van ez így? Röviden: úgy vélik, hogy a haj nem érdemli meg, hogy káros UV-sugárzásnak legyen kitéve; emellett a fehér, szinte sápadt arc jobban elrejti az öregedés jeleit. Ráadásul a japán nők imádnak minden lehetséges gyógynövényes és virágos hajbalzsamot/tonikot, amely a haj erősítéséért és a kiszáradás megelőzéséért felelős. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a japán nők a kozmetikumokhoz hozzáadott alkoholt nem kezelik invazív összetevőként. Sőt, úgy vélik, hogy az alkohol felmelegíti a fejbőrt és fokozza annak felszívódási sebességét (a bőr gyorsabban szállítja a tápláló anyagokat a belső hajszerkezetekhez). Emellett Japán élen jár a hajtrendek terén - az egyszarvú haj, a sellőhaj és mindenféle, a hajra erősített díszítés, beleértve a Kanzashii-t (szorgalmasan készített díszítések, amelyek fonatokba és más frizurákba vannak beleszőve). A legnépszerűbb hajszépítő anyagok a következők:

  • Tsubaki olaj - ezt egy olyan növényből nyerik ki, amely titokzatos virágokat növeszt. Azt mondják, senki sem tudja, mikor nyílik és mikor hal el a virág. Az ebből a növényből nyert olajat felbecsülhetetlen értékűnek tartják. A Tsubaki gyorsan felszívódik a hajszálakba, és képes elérni a belső hajszerkezeteket. Alapvetően ez az olaj tökéletes a nehéz és vastag, alacsony porozitású haj kondicionálására. Könnyedséget, puhaságot és fényt kölcsönöz a hajnak. Emellett ez az olaj képes kiegyensúlyozni a faggyútermelést.
  • Kaméliaolaj - ez egy másik csodálatos olaj, amelyet a japán nők szeretnek. Rengeteg vitamint tartalmaz (A, B, E), amelyek felelősek a haj megerősítéséért és a túlzott hajhullás megelőzéséért. Ráadásul a kaméliaolaj egy nagyon jellegzetes anyaggal rendelkezik, amelyet csak ez a növény birtokol. Hatását öregedésgátlónak nevezhetjük, más szóval erős antioxidáns, amely lassítja a haj őszülését és megakadályozza a haj elvékonyodását.
  • Isodon Trichocarpus kivonat - Japánban kuro-bana hikiokoshi néven ismert. Ennek az apró növénynek csalánszerű levelei és finom, lila, harangokra emlékeztető virágai vannak. Az ebből a növényből nyert kivonat képes felgyorsítani a haj növekedését, serkenti a hajhagymákat és ösztönzi a sejtek önmegújító folyamatait.
  • Sophora Angustifolia - az ebből a növényből nyert kivonat olyan sűrű, mint a méz. Tökéletesen kondicionálja a hajat. Sőt, természetes olajokkal keverve vagy hajmaszkként alkalmazva jól szolgálja a szálakat (lamináló hatású). A Sophora angustifolia továbbá serkenti a fejbőr vérkeringését és gondoskodik a fejbőr ápolásáról.
  • Bambuszkivonat - A japán hajápolás lényege a bambusz hajtásaiból és szárából nyert kivonatokban rejlik. Csodálatos illata és még csodálatosabb, erősen fiatalító tulajdonságai miatt samponok, kondicionálók, krémek, olajok, hajködök, maszkok, testápolókban is megtalálható. Az igazság az, hogy a bambuszkivonat táplálja a hajat, erősíti annak szerkezetét, segít, hogy a haj tovább maradjon friss, valamint küzd a hajszálak szárazsága és érdessége ellen.

Ázsiai stílusú hajápolás - Korea

Hogyan ápolják a koreai nők a hajukat - Hajradírok, aloe és tökéletesen tiszta fejbőr

Míg a japán hajápolás a tökéletesen tiszta fejbőrrel kezdődik, addig a koreai nők szinte megszállottjai ennek a hajkényeztetési módszernek. A fejbőr tisztítása olyan eljárás, amelyet otthon vagy fodrásznál is elvégezhetünk. A koreai nők hajlamosak minden lehetséges hajradírt használni, és ezeknek a termékeknek szükségük van arra, hogy a fejbőr tiszta legyen (ez fokozza a hajradírok által kifejtett hatást). Ráadásul a koreai éghajlat meleg és meglehetősen fülledt, ezért az ilyen fejbőrtisztító eljárás a hajkondicionálás jó módjának tekinthető. Ezért a koreai nők gyakran mosnak hajat. Úgy vélik, hogy a hajat olyan gyakran kell mosni, amilyen gyakran csak szükséges, és ennek legjobb módja, ha különösen a fejbőrre összpontosítanak. Ezért a koreai nők hajlamosak nagyon gyakran megtisztítani a fejbőrt, és pontosan megmasszírozni. Ami érdekes, úgy vélik, hogy a sampont nem szabad a haj fülhossznál lejjebb alkalmazni. Egy másik kozmetikum, amelyet ez a női csoport kedvel, a hajszérum - egy Koreában évszázadok óta széles körben használt és népszerű termék, amelyet most lassan a világ más részein is felismernek. Ezt a terméket a hajvégekre vagy a kivételesen sérült hajrészekre lehet alkalmazni. A fejbőrt, a hajhagymákat és a hajtöveket gyógynövényes hajradírral kell kezelni. Koreában a hajszérumot "esszenciának" nevezik, és nemcsak a hajápolásban, hanem az arc-, kéz- és lábápolásban is rekordot dönt.

  • Aloe - a koreai nők igazi kozmetikai büszkesége. Az aloe legjobb formája a gél, amelyet a gyors felszívódási sebesség jellemez. A Jeju szigeten - Korea legtisztább, szennyezetlen terepén - termő növényekből nyerik. Jeju szigetét a Szerelem szigetének is nevezik, mert gyönyörű, romantikus és tiszta, szmog és méreganyagok nélkül, szennyezetlen, nem lakik itt sem gyárak, sem közlekedési zaj. A szigeten termesztett aloe megőrzi minden értékes, gondoskodó tulajdonságát. A koreai nők előszeretettel alkalmazzák az aloét szérum (esszencia) formájában az arcra és a hajra, hajradírokhoz és kókuszolajhoz adják, hogy olajos hajkezelést végezzenek. Mint említettük, az aloe gél formájában a legjobb: nem folyik le az arcon, sokoldalú és hatékony. Hogyan hat az aloe a hajra? Először is, egy sor értékes vitamint (A,C, E és B), valamint folsavat, aminosavakat és ásványi anyagokat, például kalciumot, nátriumot, káliumot, vasat, magnéziumot, krómot, cinket, mangánt, rezet és zsírsavakat tartalmaz. Másodszor, hidratálja a hajat és a fejbőrt, puhítja a hajszálakat, nyugtatja a fejbőrt, enyhíti az összes lehetséges irritációt, fokozza a vérkeringést, kisimítja a hajat és megerősíti a hajhagymákat.

A koreai nők valóban kivételesen büszkék sűrű és ápolt hajukra. Koreában a legkedvezőbb frizurák azok, amelyek a fényes és erős szálak szépségét hozzák ki. Ezt szem előtt tartva nem csoda, hogy ebben az ázsiai országban nem népszerű a rendezetlen haj, sem a boho. Ehelyett a koreai nők sima és ápolt frizurákat viselnek, amelyek ragyogásukkal és tökéletes formájukkal képesek másokat is meghökkenteni.

Ázsiai stílusú hajápolás - Oroszország

Hogyan ápolják az orosz nők a hajukat - Propolisz, cédrus és szibériai fenyő

Oroszország egy hatalmas kiterjedésű ország, így arra számíthatunk, hogy az orosz nők különböző módon közelítik meg a hajápolás témáját. Természetesen a haj kényeztetésének folyamata szorosan kapcsolódik az ország azon régiójához, ahol élnek. Másrészt meglepő az a tény, hogy szinte minden hajápoló kozmetikum ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, és ezek:

  • Cédrusolaj - tökéletes a legyengült és ritkuló haj kezelésére. Serkenti a vérkeringést, hatékonyabb munkára ösztönzi a hajhagymákat és felgyorsítja a haj növekedését. Emellett ez az olaj értékes forrása a fehérjéknek, amelyek a haj egyik legfontosabb építőkövei. A cédrusolaj továbbá hajolajos kezelésre is használható a száraz és sérült hajszálak gyógyítására. Az orosz nők gyakran keverik a cédrusolajat más természetes olajokkal vagy tojássárgájával, majd a hajra kenik. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a cédrusolaj túl erős hatást fejthet ki a fejbőrre, ha nem oldják fel más természetes anyagokkal.
  • Szibériai fenyőolaj - ez egy nagyon értékes olaj, amelyet Oroszországban ikonikusnak tartanak. A szibériai fenyő magjából nyerik. Az olaj sűrű és hatalmas fehérjekoncentrációval rendelkezik. Ezenkívül a szibériai fenyőolaj egy sor B-csoportú vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a hajgőz erősítéséhez, és felelősek a kén összegyűjtéséért a hajmátrixban. Emellett ez az olaj elősegíti a haj növekedését.
  • Élesztő - Oroszországban évszázadok óta használják a haj kondicionálására. Rengeteg B-csoportú vitamint, ásványi anyagokat (kálium, szelén, réz, magnézium, cink, vas és foszfor), valamint tirozint, arginint és ciszteint tartalmaz, amelyek az egész szervezet számára fontos aminosavak. Általánosságban elmondható, hogy nagyon erős erősítő hatást fejtenek ki, és hozzájárulnak a bőr, a haj és a köröm állapotának javításához. Végül az arc- és hajélesztő maszkok az egyik legnépszerűbbek Oroszországban.
  • Propolisz - más néven méhragasztó. Összetételében a propolisz kb. 40% viaszt tartalmaz, amely természetes védőréteget képez a haj körül. A virágpropolisz ideális a téli hajápoláshoz, mert véd az alacsony hőmérséklet ellen. Gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, regenerálja a szöveteket és enyhíti a fejbőr irritációit. A propolisz kiváló védelemnek számít a toxinok, a légszennyező anyagok ellen is, megvédi a fejfőrt a gombák, a blastomycetek és a korpásodás súlyos formái ellen.
  • Közönséges homoktövis - gyakran nevezik az olivás növények "orosz ananászának". Ez a gallyas, akár 6 méteres magasságot is elérő cserje narancssárga, magvas gyümölcsöket termel. A gyümölcsökből származik a közönséges homoktövis olaj, amellyel az orosz nők szívesen kezelik a hajukat. Ez a növény értékes C-, K-, P-, E-vitamin-, folsav- és telített zsírsavforrás. Ezen kívül a homoktövisolaj makro- és mikroelemeket is tartalmaz (a legfontosabbak a mangán, a vas és a bór). Erősíti a hajat és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, kisimítja a hajat és lezárja a hajszálakat. Ezenkívül nyugtató és fertőtlenítő hatású, így tökéletes anyag a zsíros fejbőr kezelésére. A közönséges homoktövis olajat az egyik legnépszerűbb természetes anyagnak tartják, amelyet a hajkozmetikában használnak.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika