Csináld magad: A Legjobb Házi Készítésű Hajmaszkok

Csináld magad: A Legjobb Házi Készítésű Hajmaszkok

Hajmaszkra van szükséged de nincs időd boltba menni? A megoldást a konyhádban megtalálod. Tudtad, hogy egy igazi szépség labor? Méz, tojássárgája vagy aloe összedobásával rendkívül hatékony, tápláló és javító végterméket készíthetsz. Milyenek a házi készítésű hajmaszkok? Jobbak a boltinál? Hogyan készíts otthon hajmaszkot mindössze pár összetevővel?

Milyenek a természetes hajmaszkok és tényleg a legjobbak?

A természetes hajmaszkok nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, hanem tele vannak természetes összetevőkkel, amelyek újjáépítik a hajat. A házi készítésű hajmaszkok természetesek, míg a bolti hajmaszk alkoholokat, stabilizátorok és emulgeálószerek tartalmaznak, amelyek kissé meghosszabbítják a kozmetikumok tartósságát. A házi készítésű hajmaszk felbontástól számított három hónapig tárolandó. Kár, hogy fejbőrre nem használhatóak.

Az otthon készített hajmaszkok tartóssága sokkal rövidebb, ezért szeinte azonnal érdemes elhasználni. Máskor vedd elő a konyhában található friss anyagokat és készíts egy új maszkot. A hajmaszk a hajat és a fejbőrt egyaránt ápolja. Mivel a fejbőrön is alkalmazható így hatása sokszorozható.

Hajmaszk - házi készítésű vagy professzionális (bolti)?

A házi készítésű hajmaszk merőben más. Leginkább abban különbözik, hogy te irányítod az elkészítési folyamatot, így pontosan tudod, milyen összetevők kerültek bele és milyen tulajdonságai vannak.

Másodszor, a házi készítésű hajmaszk ideálisan illeszkedhet a haj és fejbőr típusához. Nem kell azzal szembesülnöd, hogy veszel egy egész tégelyt és később kiderül, hogy nem felel meg a hajad típusának és csak porosodik a fürdőszoba polcán. Továbbá, az a jó, hogy minden alkalommal más maszkot készíthetsz, eltérő összetevőkkel és ellenőrizheted, melyik felel meg neked a legjobban. Egy tojásos maszk vagy egy, amely élesztőt tartalmaz? A határ a csillagos ég.

Egy másik különbség a biztonságra összpontosít. A házi készítésű maszkok biztonságosak és teljesen természetesek. A bolti maszkok gyakran tartalmaznak parabéneket, szilikonokat és az igen gyakran előforduló rövid szénláncú alkoholokat, amelyek kiszárítják a hajat és fejbőrirritációt okoznak. Ha nem vagy jártas az INCI-ek olvasásában és elemzésében akkor egy házi készítésű maszk jobb választás, mert tisztában vagy a benne lévő anyagokkal, az összetevők biztonságával és természetességével.

Want to have at least one
tried & tested hair mask?
Test the Nanoil Hair Masks

A HÁZI HAJMASZK LEGJOBB ÖSSZETEVŐI - MIT VÁLASSZUNK?

ÉLESZTŐ - a biotin, B-vitamin, cink, szelén, réz, kálium, kalcium, kromid és foszfor forrása. Erősíti a hajat, a hajhagymák szilárdan gyökereznek a tüszőkben, megakadályozza a hajhullást és felgyorsítja a haj növekedését.

TOJÁS - a tojássárgája ragyogóan javítja a haj állapotát, mivel lecitint tartalmaz, erősíti és hidratálja a hajat. Másrészt a tojásfehérje gátolja a haj töredezését és növeli a volument. A tojássárgája ráadásul természetes emulgeálószer, amely megköti a maszk összetevőit, valamint szulfátban bővelkedik ami keratinban van, a haj természetes építőeleme.

OLAJOK - a hajerősítő zsírsavak, fitoszterolok és flavonoidok forrását képezik, kiválóan javítják a haj állapotát, táplálják a hajhagymákat, megakadályozzák a haj kihullását és gyorsítják a haj növekedését. A maszkok legértékesebb olajai közé tartozik a kókuszolaj, ricinusolaj, argánolaj és az olívaolaj, de nincsenek kötött szabályok: szabadon keverheted a különböző olajokat, és ellenőrizheted, hogy melyek a legjobb összetevők. A haj olajos kezelése sokak számára olyan, mint egy maszk. Szeretik az olajok jól összeállított keverékét használni, amelyet, a maszkhoz hasonlóan, ki kell mosni.

AVOKÁDO - több mint 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint pl. A-, K-, C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-vitamint, valamint káliumot, folsavat, magnéziumot, rezet, vasat, cinket és foszfort. Az avokádó hihetetlenül tápláló hajterápiát nyújt, amely erősít, visszatartja a hajhullást, helyreállítja a töredezést és sűríti a hajat. Ráadásul a hidegen sajtolt avokádóolaj megőrzi a gyümölcs minden tulajdonságát.

ALOE VERA - egy nedvesítőszer, amely hidratál, vonzza a vizet és a hajban tartja. Az aloe kisimítja a hajat és lezárja a kutikula pikkelyeit, megkönnyíti a fésülést, erősíti a sérült hajat és csodálatos fényt kölcsönöz, valamint megakadályozza a statikus feltöltődést. Ezenkívül fokozza a korpásodás elleni kezeléseket. Poliszacharidok, A-, B-, C- és karotin-vitaminok, valamint ásványi anyagok (króm, magnézium, mangán, kalcium, nátrium, vas, réz, foszfor, cink) forrása.

LENMAG - sok vitamint (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K), fehérjét, rostot, ásványi anyagokat (vas, magnézium, kalcium, cink) tartalmaz. Mivel tápanyagokban gazdag ezért sokeresen erősíti a hajat, nedvességet, volument és fényt biztosít a hajnak. A haj gyorsabban nő és természetes fényt kap, miközben a szín nem fakul.

MÉZ - erős antioxidáns, amely erősíti és regenerálja a sérült hajat. Beindítja a hajnövekedést, csökkenti a töredezést, megelőzi a fejbőrfertőzéseket, fertőtlenítő hatású, rendbe hozza a festett, túlkezelt és nagyon száraz hajat.

HYALURONSAV - a bőr- és hajápolás kulcsfontosságú összetevője. Hidratál és megköti a vízmolekulákat, így véd a károsodástól és a kiszáradástól. A hialuronsav természetes összetevője az emberi test minden szövetének. Ideális a száraz hajra és védi a töredezéstől. A bolti termékek összetevőjeként a sav csökkenti a mosószerek dehidratáló hatását.

BANÁN - A-, B-, C-vitamin és sok E-vitamin forrása, amellyel javítja a haj állapotát, serkenti a tüszőket és egészségesen tartja a fejbőrt. A banán elég sok ásványi anyagot - cinket, vasat, kalciumot és káliumot - tartalmaz, amelyek a szárazság és a hajhullás ellen küzdenek. Erős antioxidánsok, és hatékonyan regenerálják a sérült szálakat.

FOLYÉKONY PARAFFIN - azonnal fokozza a haj megjelenését, simává és fényessé teszi, kezelhetővé teszi a hajat. Mikroszkopikus réteget hagy maga után, amely felhalmozódik a hajon és kissé megvastagítja a haj szerkezetét, növeli a volument és csökkenti a csomósodást. A folyékony paraffin megakadályozza a száraz tincsek szállását. Sajnos elnehezítheti a hajat és irritálhatja a fejbőrt.

ZSELATIN - forradalmian természetes laminátum, amely növeli a fényt, simítja a hajat és azonnal szebbé teszi azt. A zselatin a fehérje kollagén forrása, ami elengedhetetlen az erős hajhagymákhoz, csökkenti a töredezést és gátolja a hajhullást.

CSINÁLD MAGAD - A LEGJOBB HÁZI HAJPAKOLÁSOK

Házi készítésű élesztő alapú hajmaszk

  • fél csomag élesztő
  • 1 kanál natúr joghurt vagy langyos tej
  • 1 teáskanál természetes méz

Alaposan keverd össze az összetvőket, hogy sima vajszerű keveréket kapjál. Dolgozd be a hajadba a maszkot és ne feledkezz meg a fejbőrről. Vidd fel nedves vagy száraz hajra. Gyengéden masszírozd be a fejbőrödbe, hogy serkentsd a véráramlást. Nyugtató hatású és a tápanyagok gyorsabban behatolnak. Végül tekerd be egy törölközővel vagy tegyél rá egy zuhanyzósapkát, és hagyd a terméket körülbelül egy órán át hatni. Befejezésként mosd meg a hajad.

Házi készítésű olaj alapú hajmaszk

Ez egy világszerte ismert olajos kezelés. Az olaj használata során nem szabad megfeledkezni arról, hogy annak meg kell felelnie a hajad típusának és porozitásának. Egyedül is összekeverheted a természetes olajokat vagy egy előre bekevert olajt vehetsz egy szakembertől, mint pl. a Nanoil Hajolaj valamelyikét.

Házi készítésű tojás alapú hajmaszk

Keverd össze a tojásfehérjét és sárgáját (1 vagy 2 tojás attól függően, hogy milyen hosszú a hajad). Vidd fel a hajadra és a fejbőrre és hagyd hatni 20-30 percig. Következő lépésben hideg vízzel mosd ki a hajad és használj sampont. Végül, alkalmazd a kedvenc hajbalzsamod vagy házi készítésű hajöblítőt.

Az intenzívebb hatás eléréséért keverj össze egy tojást más természetes összetevővel mint pl. természetes olajjal, lenmag géllel, joghurttal vagy aloe verával. Megfelelő arányokban keverd össze, hogy ne legyen túl folyós.

Házi készítésű mézalapú hajmaszk

  • 1 kanál méz
  • 50 ml citromlé

Keverd össze az összetevőket és vidd fel a hajadra (ha nem fedte be teljesen, akkor tegyél rá még ugyanennyit). Alkalmazd nedves hajon és fejbőrön. Ez a házi készítésű maszk hatékonyan savasítja a fejbőrt és fenntartja a pH-egyensúlyt, így a haj nem zsírosodik, míg a bőr tiszta és friss marad. A maszkot körülbelül 15-20 perc után mossuk le.

Dúsítsd a mézes maszkot más termékekkel, pl. zúzott banánnal vagy olívaolajjal (az olajat kb. 40 Celsius-fokra melegítsd fel) és hialuronsavval, amely növeli a nedvességtartalmat.

Házi készítésű avokádó alapú hajmaszk

Az avokádós kezelés egy olyan haj-tápláló terápia, amely fényesebbé és selymessé teszi a hajat. Készíts elő:

  • egy közepes méretű avokádót
  • 2-3 kanál olívaolajat
  • egy kanál citromlevet
  • (opcionálisan) 1-2 kanál ricinusolajat

Keverd össze a hozzávalókat: törd össze az avokádót villával, vagy turmixgépben, hogy sima pépet kapjál. Vidd fel a maszkot a hajra és a fejbőrre, 20-30 perc után öblítsd ki, és használj enyhe sampont.

Házi készítésű Aloe-alapú hajmaszk

  • 2 kanál aloe lé vagy gél
  • 2 kanál kókuszolaj
  • 2 kanál méz (opcionálisan)

Keverjük össze az összes hozzávalót (a kókuszolaj elég szilárd, ezért melegítsük fel egy kicsit, hogy folyékonyabb legyen). Hagyd a maszkot a hajban körülbelül 30 percig, majd öblítsd ki, és alaposan mosd meg a hajad.

Házi készítésű lenmag alapú (lenmaggél) hajmaszk

A lenmaggél a legegyszerűbben elkészíthető otthoni hajmaszk. Öntsünk meleg vizet 4 kanál lenmagra. Minél hosszabb a hajad, annál több gélre és magra lesz szükséged, hogy egyenletesen fedje a hajat és a fejbőrt. A keveréket tedd el éjszakára. Amikor felébredsz, a lenmaggél készen áll a használatra. Csöpögtesd le a magokat (nyugodtan használhatod bőrhámlasztásra), és vidd fel a gélt a hajhosszra és a fejbőrre. A lenmagmaszk hatása a hajlamináló kezelésre hasonlít. A hatást úgy lehet fokozni, ha a gélt mézzel, hidegen sajtolt olajjal, hialuronsavval vagy citromlével kevered.

Házi készítésű hajpakolások - mit tehetsz még hozzá, hogy még gazdagabbak legyenek?

Rengeteg recept létezik a házi készítésű hajmaszkokra és kezelésekre. Minden az elkészítő találmányán és fantáziáján múlik. Sokan illóolajokkal, növényi hidrolokkal, gyógynövényes főzetekkel, természetes agyagokkal vagy folyékony vitaminokkal gazdagítják hajmaszkjaikat. Ha azonban kezdő vagy, kezdd el néhány összetevővel, hogy megismerd a hajad igényeit és könnyen kizárhasd a barátságtalan anyagokat.

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika