Hajápolási termékek, amelyek megtalálhatók a konyhaszekrényben: Olajok, élesztő, méz és egyéb

Hajápolási termékek, amelyek megtalálhatók a konyhaszekrényben: Olajok, élesztő, méz és egyéb

Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a haj "issza" a vizet, és hogy tápanyagokkal "etetjük" a szálakat. De tudtad, hogy a legtöbb hajápoló anyag könnyen megtalálható a kamrádban is? Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan hatnak a hajszálakra a különböző házi hajápoló termékek, és milyen összetevőket érdemes használni ahhoz, hogy megfelelő ápolást nyújts a hajadnak.

A tudatos otthoni hajápolás egyszerű és olcsó módja a szálak állapotának javításának. A legegyszerűbb megoldások felhasználásának képessége.

Ha saját hajápoló terméket készítesz a konyhádban fellelhető összetevők felhasználásával, az olyan, mintha megfosztanád a drogériás kozmetikumokat a hajadat potenciálisan károsító anyagoktól (parabének, alkoholok, ftalátok, szilikonok stb.) - és ezt a hajszálaid érdekében meg is kell tenned.

A hajad szereti  a házi kozmetikumokat?

Természetesen nem kell használnod őket, ha olyan hajápoló termékeket alkalmazol, mint például a Nanoil hajolajok, amelyek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a hajra. Azonban jó ötlet, ha legalább időről időre valami újat vezetsz be a hajápolási rutinodba. Más szóval próbáld ki, hogy felváltva alkalmazz professzionális hajápoló termékeket és házi készítésű maszkokat a hajöblítőkkel együtt. A hajad hálás lesz az ilyen változatosságért!

Derítsd ki, hogy mely termékeket használhatod a hajadra

A legjobb természetes olajok a hajra

Vitathatatlan, hogy ha házi hajápolásról van szó, az abszolút kedvencek az olajok. Ezek olyan alapvető anyagok természetes forrásai, mint a zsírsavak, foszfolipidek és vitaminok.

Merítsünk ihletet a természetből, és használjuk ki a több mint százféle növényi olaj nyújtotta lehetőségeket, amelyeket valójában széles körben alkalmaznak a kozmetikumokban. Legtöbbjüket könnyen megtalálhatjuk a kamránkban.

Ismerkedj meg a hajolajos kezeléshez használható étolajokkal!

  1. Olívaolaj - 72 százalékban ez az olaj értékes olajsavból áll. Emellett a következő vitaminokat tartalmazza: A, E, D és K. Ezeknek köszönhetően az olívaolaj az egyik legjobb a haj vízzel való feltöltésére és a hajhullás megelőzésére. Ezenkívül ez a természetes olaj táplálja a hajat, ápolja és fényessé teszi a szálakat. Ha úgy döntesz, hogy olívaolajat alkalmazol a fejbőrre, akkor kivételesen enyhítheted az irritációt és csökkentheted az esetleges gyulladást.
  2. Édesmandulaolaj - csodálatos illata van, ráadásul olyan értékes anyagokat tartalmaz, mint a zsírsavak, ásványi anyagok, valamint A-, D-, E- és B-vitaminok. Használható a haj teljes hosszának olajozására, vagy csak a hajvégek védelmére. Az édesmandulaolaj támogatja a haj regenerálódását, táplálja és fenntartja a hidratáltságot. Tulajdonképpen az édesmandulaolajnak köszönhetően csökkentheti a haj törékenységét, mivel ez a természetes anyag rugalmasabbá teszi a hajat, és fényessé teszi azt.
  3. Kókuszolaj - kiváló ásványi anyag- és vitaminforrás, azonban körültekintően kell alkalmazni. Tisztázzuk, hogy ez egy meglehetősen sűrű és nehéz olaj, amit sok hajtípus nem tolerál jól. Mégis, ha megfelelő módon alkalmazzuk, a kókuszolaj képes nedvességet juttatni a hajba, megakadályozza a fehérjevesztést, meghatározza a göndörséget, megkönnyíti a korpásodás elleni küzdelmet és fényességgel ajándékozza meg a hajat.
  4. Lenmagolaj - azon kevés olajok egyike, amelyek elismerten egyenletes egyensúlyt biztosítanak az omega-3 és omega-6 zsírsavakból. Ezeken kívül meglehetősen nagy koncentrációban tartalmaz E-vitamint, fehérjéket, káliumot és cinket - ami a haj számára nagyon fontos kémiai elem. A haj lenolajjal való kezelése egyszerű módja annak, hogy erősebb, rugalmasabb és láthatóan simább szálakat kapj.
  5. Argánolaj - marokkói arany, amelyet annak ellenére, hogy ehető, határozottan gyakrabban használnak test- és hajápolásra, mint főzésre. Ez az olaj gazdag E-vitaminban, esszenciális zsírsavakban és növényi szterolokban. Valóban, az argánolaj illata az a tulajdonsága, amit sokan csábítónak találnak, azonban ennek az olajnak a jótékony hatása még az illatánál is rendkívülibb. Röviden, az argánolaj regenerálja a hajat, kisimítja azt, véd a magas hőmérséklettől és a töredezett hajvégektől, megkönnyíti a hajformázást, minimalizálja az UV-sugárzás káros hatását, és hatékonyan kezeli a fejbőr viszketését.
  6. Napraforgóolaj - négy, a hajápolás szempontjából kulcsfontosságú vitamint tartalmaz: retinol (A), tokoferol (E), kalcitriol (D) és F-vitamin. Éppen ezekre a vitaminokra vágyik a dehidratált és szuperszáraz haj, amely azonnali erősítésre vágyik. A napraforgóolaj segít feltölteni a hajat vízzel, támogatja a regenerációt és növeli a haj rugalmasságát.
  7. Szilvamagolaj - béta-karotin, antioxidánsok és omega zsírsavak forrása. Csodálatos olajként ismert el a haj kezelésére, mert kivételesen gyorsan felszívódik, és nem hagyja túlterhelve a hajat. Ehelyett védi a szálakat az agresszív külső tényezőkkel szemben, vitaminokkal látja el a hajat és hidratálja azt.
  8. Makadámiaolaj -  ebben egy ritkán előforduló omega-7 zsírsavat találunk, amely valójában a fejbőr által termelt emberi faggyú egyik fő alkotóeleme. Ennek köszönhetően a makadámiaolaj képes megfiatalítani a hajat, javítani annak állapotát, megakadályozni a vízveszteséget és táplálni. Ezenfelül a makadámiaolaj hasznosnak bizonyul a hajformázásban, mivel felgyorsítja a hajszárítási időt és fokozza a hajfestés hatását.
  9. Mustárolaj - ez a főzésben általánosan használt hindu olaj számos tulajdonságával sikeresen alkalmazható a hajápolásban. Öt ásványi anyagot (köztük szelént és cinket), omega savakat és egy vitaminkomplexet tartalmaz. Hajnövekedést gyorsító tulajdonságairól ismert. A fejbőrbe dörzsölve a mustárolaj táplálja a hajhagymákat, erősíti azokat és lassítja a hajhullást.
  10. Szőlőmagolaj - ez egy univerzális hajolaj, amely nyugtató tulajdonságokat mutat. Elősegíti a regenerálódást, segít a korpásodás leküzdésében és kezeli a zsíros fejbőrt. A szőlőmagolaj a nap ellen is védi a hajat.

Tojás - A majonéz előnyei a hajápolásban

Mindenféle konyha nélkülözhetetlen eleme (kivéve persze a vegán konyhát) a tojás. Ez az észrevétlen összetevő nagymamáinknak és dédanyáinknak segített a haj jó állapotának megőrzésében, amit manapság drága hajápolási termékek sokasága segítségével próbálunk elérni. Milyen tulajdonságai vannak a tojásnak, és miért érdekes alternatívája a majonéz a hajpakolásnak?

A tojás valóban elég sok létfontosságú és fontos összetevőt rejt - fehérjéket, amelyekből a haj épül fel, az úgynevezett diszulfidhidak létrehozásához és a korpásodás megszüntetéséhez szükséges ként, valamint revitalizáló biotint (H-vitamin). Ezért alkalmazzák a tojást a hajra:

  • a korpásodás ellen.
  • megakadályozza a haj törékenységét
  • erősíti a hajat teljes hosszában
  • megakadályozza a hajhullást
  • a haj sima, puha és fényes lesz

A meggyőződést, miszerint a majonéz a hajpakolás alternatívája, nem szabad szó szerint venni. A boltban kapható majonéz nem sokat tesz a hajszálak javításáért. Ehelyett inkább keverj össze egy tojást egy olajjal, hogy házi készítésű hajpakolást készíthess, amely valójában hasonló összetételű, mint a hagyományos majonéz.

A haj nedvességének fokozása mézzel

Kétségtelen, hogy a száraz haj ápolása hatalmas kihívást jelent. Szerencsére néhány, a konyhaszekrényben megtalálható anyag jelentősen megkönnyítheti ezt a feladatot - különösen a méz, amely egy természetes, édes és tápanyagokban gazdag anyag. A következő mikroelemeket tartalmazza: kálium, klór, foszfor, magnézium, kálcium, vas, molibdén, mangán és kobalt, vitaminok: A, B1, B2, B6, B12, C, folsav, pantoténsav és biotin.

Milyen tulajdonságok teszik a mézet olyan hatásos szerré, amely képes jelentősen javítani a haj állapotát? Mitől érdemes a mézet a hajra alkalmazni, függetlenül attól, hogy vízzel hígítva vagy hajmaszk alkotórészként?

A legfontosabbak a hidratáló tulajdonságai, amelyeknek köszönhetően a méz a száraz hajat szolgálja a legjobban. Nemcsak a haj belső szerkezeteit látja el vízzel, hanem higroszkópos jellegének köszönhetően a vizet is megköti! Emellett a méz erős antioxidáns és fertőtlenítő hatású, táplálja a hajat és erősíti azt, mivel csökkenti a törékenységet, korlátozza a haj elvékonyodását és korpásodását.

Érdekes tény a mézről

Tudtad, hogy a méz egyik összetevője a hidroperoxid, ami hidrogén-peroxidként ismertebb anyag (természetesen 3%-os koncentrációban használva)? Ezért veheted észre, hogy a hajad kivilágosodik, ha mézzel kezeled!

Élesztő a hajnövekedésért

Az utóbbi hónapok slágere a hajápolásban az élesztő használata, hogy gyorsabban nőjenek a szálak. Egyesek isszák, mások maszkok vagy fejbőrkondicionálók fő összetevőjeként használják. Nem számít az alkalmazási módszer, az eredmények eléggé hasonlóak - felgyorsult hajnövekedés, lassult hajritkulás és pompás hajviselet. Ezenkívül az élesztő javítja a haj állapotát, ami egészségesebb, erősebb és fényesebb szálakat eredményez.

Mind a fent említett, mind az élesztő egyéb tulajdonságait a biotin, a hajat alkotó aminosavak (arginin, tirozin, cisztin), a B-csoportba tartozó vitaminok és ásványi anyagok (cink, szelén, réz, kálium, kalcium, króm és foszfor) hatalmas tartalmának köszönheti. Röviden, az élesztővel kezelt haj egészségesebbé, erősebbé és természetes ragyogással telivé válik.

Liszt szárazsampon helyett

Egy meglehetősen érdekes anyag, amely a konyhaszekrényben megtalálható... a liszt. Például a burgonyakeményítő. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a száraz sampon alternatívájaként is használható, ami azért felelős, hogy pillanatok alatt frissé varázsolja a hajat.

A burgonyakeményítő jól felszívja a nedvességet és a felesleges faggyút, ezért képes zsírtalan és dús hajat hagyni. Ha a hajszálaid sötétek, óvatosnak kell lenned a felvitt liszt mennyiségével. Tisztázzuk, hogy nem szabad túl sok lisztet alkalmazni, hogy ne keltsen poros, fehér kinézetet a hajadon. A lisztet a hajra a legjobban úgy lehet felvinni, ha egy bolyhos púderkefével felviszed a fejbőrre. A végén az ujjaiddal rázd meg a hajat a töveknél, majd fésülködéssel folytasd.

Hajmosás sütőporral

Az öko-ápolás korában észrevehetjük, hogy a sampon nélküli hajmosás jelenleg egyre népszerűbb. Hogyan kell csinálni, hogy jól megtisztítsuk a hajat, és megszabadítsuk a fejbőrt a szennyeződésektől, a faggyútól és a kozmetikai maradványoktól?

Érdekes alternatíva a sütőpor használata a hajmosáshoz. Ez egy újabb, a konyhában fellelhető anyag, amelyet érdemes a mindennapi hajápolásban alkalmazni. A sütőpor erős tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, és nem okoz gondot a maszkok, kondicionálók, olajok és egyéb hajformázó termékek maradványainak eltávolítása. A hajat felfrissíti és méregteleníti.

Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a sütőpor reakciója lúgos, így csökkenti a haj és a fejbőr pH-értékét. Emiatt a sütőporos sampont házilag készített savas hajöblítővel kell kiegészíteni.

Zöldséges és gyümölcsös hajápolás

A mai táplálékpiramis magját, vagyis a zöldségeket és gyümölcsöket házi hajápolásra is lehet használni. A banán, amit senki sem akar megenni, a megfakult petrezselyem vagy a megtisztított hagymahéj - ne dobd ki őket! Ezek maszkként vagy hajöblítőként szolgálhatják a hajadat.

Milyen zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket érdemes házi hajápolási termékként használni? Ismerd meg a legnépszerűbbeket, és fedezd fel a tulajdonságaikat saját magad. Hiszen kideríteni, hogy mit lehet elérni egy-egy észrevétlen összetevőnek köszönhetően, ami a rendelkezésünkre áll, tiszta móka!

  1. Banán - a legegyszerűbb hajpakolás egy villával összetört érett banán, amit joghurttal, olajjal vagy aloe-lével kevernek össze. A haj szereti ezt az egzotikus gyümölcsöt, mert elég sok fehérjét tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő hajnövekedéshez.
  2. Citrom - a hajöblítőkhöz hozzáadott kötelező összetevő a citromlé, amely többnyire kiemeli a hajat. Más tulajdonságokat is mutat: kezeli a vitaminhiányt (C-, B-csoport és follicidsav), valamint az ásványi anyaghiányt (cink, kálium, mangán, kalcium). A citromlé fényességgel ajándékozza meg a szálakat, és lassítja a haj kifehéredési folyamatát.
  3. Avokádó - vitaminokban (az avokádót hétvitaminos olajnak is nevezik), ásványi anyagokban és zsírsavakban gazdag gyümölcs. Ezeknek köszönhetően az avokádó táplálja, megakadályozza a vízvesztést és fegyelmezi a hajat. Ezenkívül klorofillt tartalmaz, ami egy antioxidáns hatást mutató zöld pigment.
  4. Petrezselyem - ez egy olyan összetevő, amely számos alkalmazást kínál a hajápolás szempontjából. A petrezselyemlé felgyorsítja a haj növekedését, és jelentősen megerősíti a szálakat. Ráadásul a petrezselyem rengeteg vitamint tartalmaz, ezért érdemes ezekből a zöld levelekből tápláló koktélt, hajöblítőt vagy fejbőrápolót készíteni. Kivételesen gazdag C-vitaminban, tisztázzuk, hogy 100 g petrezselyem akár 160 mg-ot is tartalmazhat ebből a vitaminból.
  5. Fekete retek - a fekete retekkel végzett házi hajszépségápolás azoknak ajánlott, akiknek a hajának átható ápolásra van szüksége. Ez a zöldség erősíti a hajhagymákat és serkenti a haj növekedését. A fekete retek fejbőrápolót antiszeptikus és korpásodásgátló hatású készítményként is ajánlják. Másképp fogalmazva, a fekete retek elismerten hatékony gyógyír minden olyan betegségre, amitől a fejbőr szenvedhet.
  6. Hagyma - még egy látszólag hétköznapi hagyma is enyhítheti a gyulladásokat, erősítheti a hajat és felgyorsíthatja a növekedését. A házi készítésű hagymahéj hajöblítő kiváló technika a haj színezésére festékanyagok használata nélkül. A hagymahéjat meg kell főzni és csak azután kell a hajon használni.
  7. Fokhagyma - bár a fokhagyma illata sokakat hatékonyan eltántoríthat attól, hogy hajkondicionálásra használják, a hajra ható jótékony hatását érdemes tudomásul venni. Röviden, a fokhagyma képes serkenteni a felgyorsult hajnövekedést és megelőzni a kopaszodást. Emiatt egyesek úgy gondolhatják, hogy a fokhagyma bedörzsölése a fejbőrükbe hatékony módja a haj ápolásának.

A magok szépítő ereje

Gondoljunk csak bele egy kicsit, mivel egy apró mag képes egészséges növényt termelni, ez azt jelenti, hogy értékes anyagok sokaságának kell benne lakoznia. Miért ne használnád őket hajad egészségének és megjelenésének fokozására?

  1. Lenmag - ez a népszerű internetes lenmaggél otthon is elkészíthető, ha a magokat vízzel lefedjük, és addig hagyjuk, amíg a magok megnőnek. Ezzel az egyszerű módszerrel vitaminokban, fehérjékben, rostokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kálcium és cink) gazdag hajmaszkot kaphatunk. Ez a gél annak köszönheti népszerűségét, hogy hidratálttá, fényessé, kisimulttá és megerősítetté teszi a hajat. Emellett a lenmag gél felgyorsítja a haj növekedését és megakadályozza a kopaszodást.
  2. Nigella sativa - mivel az édesköményvirág-olajat a fáraók aranyaként is emlegetik, szinte királyi hajápolásban kell részesítenie. És így működik a feketekömény infúzió is, amely valójában telítetlen zsírsavakból (kb. 85%) áll. Ennek köszönhetően a feketeköménymag javítja a haj állapotát és táplálja azt. Emellett a magok arról ismertek, hogy erős antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő és baktériumellenes hatást is kifejtenek.
  3. Görögszéna - bár olyan szaga van, mint a tyúkhúslevesnek, a görögszéna hosszúvá, erőssé és széppé teszi a hajat. A legendás gyógynövény magjai szaponinokat, lecitint, A-, B- és C-vitamint, valamint ásványi sókat tartalmaznak. Serkentik a fehérjeszintézist és ösztönzik a haj természetes önregeneráló folyamatait.
  4. Kávé - természetesen reggelente ihatjuk, hogy élénkebbek legyünk tőle, de ez a fekete ital arra is alkalmas lehet, hogy energiát juttasson a hajszálainkhoz. A kávés hajöblítő a legjobb energiaital a fejbőr számára, amely fokozza a véráramlást, ami ennek következtében gyorsabb hajnövekedésre ösztönöz. Az őrölt kávébabot felhasználhatjuk a házi fejbőrhámlasztó elkészítéséhez, amely segít a kozmetikai maradványok eltávolításában.

Ecetes hajöblítők

És végül az utolsó összetevő, amit meg kell említeni, ami megtalálható a szekrényben - az ecet. Ez pótolhatatlan mind a konyhában, mind a hajápolásban. Hogy miért?

Az ecetet tartalmazó hajöblítőkkel lehet a legegyszerűbben helyreállítani a megfelelő pH-szintet, lezárni a kutikulákat és kisimítani a hajat mosás után. A legjobb ebben az esetben az almaecet, vagy alternatívaként más gyümölcsecet vízzel kombinálva. Azonban jobb, ha kerüljük a szeszes ecetet (kiszáríthatja a hajat és a fejbőrt), valamint a szőlő/borecetet (kivilágosíthatja a hajat).

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika