Hajmosás kereskedelmi sampon nélkül. Miről szól a No Poo módszer?

Hajmosás kereskedelmi sampon nélkül. Miről szól a No Poo módszer?

Frissnek tűnő haj sampon nélkül. Egyáltalán lehetséges ez? Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi samponról való lemondás könnyű, hiszen számos alternatív hajmosási módszer áll rendelkezésre. Ismerd meg a No Poo módszer révén történő hajmosás előnyeit.

Mielőtt még egyszer előfordulna, hogy meggondolatlanul sampont használsz, vagy mielőtt pánikba esnél, amikor észreveszed, hogy éppen elfogyott, olvasd el ezt a cikket.

Károsítja a sampon a hajat?

Egyre gyakrabban beszélgetnek és kérdőjelezik meg az emberek a samponhasználatot és annak káros hatásait. Hiszen a legtöbb esetben ez a hajápoló termék agresszív tisztítószereket tartalmaz, mint például az SLS (Sodium Lauryl Sulfate) és SLES (Sodium Laureth Sulfate), amelyek olcsó szintetikus mosószerek. Ezek az anyagok felelősek a hatékony tisztításért. Emellett kellemesen habzik tőlük a kereskedelmi sampon.

Sajnos itt véget érnek az előnyök és kezdődnek a hátrányok, mert a szintetikus samponokban található anionos mosószerek:

  • megfosztják a fejbőrt a hidro-lipid gátjától és kiszárítják azt.
  • irritációt, bőrpírt és viszketést okoznak.
  • megzavarják a faggyúmirigyeket.
  • megzavarhatják a fejbőr sav-bázis egyensúlyát.
  • különböző bőrbetegségek, pl. korpásodás kialakulásához vezetnek.
  • közvetve a haj elvékonyodásához és gyengüléséhez vezethet.

Nincs sampon, a "No Poo" módszer

A No Poo, a no-shampoo szóból származik, szintetikus sampon használata nélküli hajmosást jelent. A módszer fő célja, hogy a mindennapi hajápolás során korlátozd vagy jelentősen csökkentsd a káros mosószerek számát. Meglepő módon ez nem is olyan egyszerű - a trükkös része ennek a módszernek az, hogy olyan ésszerű alternatívákat találjunk, amelyeknek köszönhetően a sampon nélküli hajmosás lehetséges és hatékony lesz.

Sokan úgy gondolják, hogy nincs semmi, ami helyettesíthetné a rendszeres sampont. Mégis, a hajmosás a No Poo módszer elfogadásával egyre népszerűbb, mivel egyre többen követik. Mit használnak sampon helyett?

Sampon alternatívák. Mivel mossunk hajat?

Tudod, hogy mit használhatsz a kereskedelmi forgalomban kapható sampon helyett, hogy tisztává varázsold a hajad? Ez a csak látszólag korlátozott No Poo módszer a hajápolás számos módját megnyitja, hiszen a rendszeres hajmosásnak számos alternatívája van. Íme a legnépszerűbbek.

HAJMOSÁS KONDICIONÁLÓVAL

Mindenki, aki ismeri a különböző hajmosási módszereket, tudja, hogy a hajat csak kondicionálóval lehet mosni. Ezt a módszert azoknak ajánljuk, akiknek a haja kiszáradt, sérült vagy göndör - a kondicionáló csak kíméletes mosószereket tartalmaz, amelyek fő célja, hogy a szálak kondicionáltak maradjanak. Ugyanakkor ez a termék úgy tisztítja a hajat, hogy közben nem hagyja azt kiszáradni vagy összegubancolódni. Mindazonáltal a sampon nélküli hajmosás ezen módja felerősítheti a zsíros fejbőr problémáját. Emellett nem szabad heti 2-4 alkalomnál gyakrabban végezni.

HAJMOSÁS OLAJOKKAL

Egészen érdekes módszer a hajmosás olajokkal, ami valójában nem annyira elterjedt. Mégis érdemes kipróbálni ezt a módszert, mert a zsíros olajok hihetetlenül jól összegyűjtik az egyéb zsíros szennyeződéseket, és - ennek a tulajdonságuknak köszönhetően - tisztítják a fejbőrt és a hajat. Felmerül azonban egy kérdés, mégpedig az, hogy hogyan lehet eltávolítani az olajat a fejről? Elméletileg, ha egy kis mennyiséget használunk egy jól felszívódó olajból (pl. jojoba, inka inchi vagy mandula), akkor nem kell kiöblíteni, hiszen nem terheli túl a hajat. Néha azonban szükség lehet arra, hogy kondicionálóval emulgeáljuk.

HAJMOSÁS CSAK VÍZZEL

A leginkább szemöldökráncoló No Poo módszer, amikor csak vizet használunk (ez az úgynevezett "csak víz" módszer). Hatékony a hajmosás kozmetikumok és természetes anyagok használata nélkül? Valóban, régen az emberek folyóvízzel mostak hajat, és senki sem panaszkodott korpásodásra, zsíros hajra vagy a kopaszodás első jeleinek észlelésére. A mai víz azonban keményebb és klórosabb, a hajat pedig másfajta szennyeződések borítják - a méreganyagokat, a kipufogógázokat és a felesleges szeborreát nehéz csak vízzel eltávolítani. Mégis, nem hibáztatunk, ha megpróbálod. Bizonyára nem fog ártani a hajmosás csak vízzel, és lehetővé teheti, hogy felfrissítsd, például két rendes hajmosás között.

HAJMOSÁS SZAPPANNAL

Ha már a No Poo hajmosás témáját tárgyaljuk, nem feledkezhetünk meg a szappan említéséről sem. Hiszen a természetes szappanok nemcsak a test, hanem a haj tisztítására is használhatók. Milyen típusú szappant használj a No Poo módszerhez?

  • Kálium-hidroxid szappan - ez káliumsók, glicerin, citromsav és egyéb anyagok kombinációja, mégis nélkülözi a szintetikus színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket. Fertőtlenítő hatású, gyorsítja a regenerálódást, és vízben könnyen oldódik. Természetesen igazán jól tisztítja a hajat.
  • Olaj alapú szappan - ez a szappan olívaolajon (például a kasztíliaszappan vagy a marseille-i szappan) vagy olajok keverékén (például a fekete afrikai szappan, amely kókusz- és pálmaolajból, sheavajjal és kakaófamagokkal kombinálva készül). Antibakteriális és kenő tulajdonságokat mutat, ezért az olaj alapú szappan ajánlott korpásodásra hajlamos hajmosáshoz.
  • Gyógynövényszappan - ez olyan növényi szappan, amelyet válogatott gyógynövényekből, például kálmosból, zsurlóból, bojtorjánból, kamillából, csalánból vagy boszorkányvízből készítenek. Ez a fajta szappan jól szolgál a zsíros haj és az irritált fejbőr tisztítására.
  • Kénes szappan - 3-5% kénnel dúsított szappan, amelynek köszönhetően erős antibakteriális és vérzéscsillapító tulajdonságokat mutat. Zsíros haj mosására használható. Emellett a korpásodás elleni sampon természetes és egészségesebb alternatívájaként is elismert.

HAJMOSÁS SZÓDABIKARBÓNÁVAL

A sampon nélküli hajmosás meglehetősen ellentmondásos módszere a haj szódabikarbónával történő tisztítása. Természetesen ennek a módszernek ugyanannyi támogatója, mint ellenzője van. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ezt a házi sampont nem nehéz elkészíteni - mindössze annyi a dolgod, hogy a szódabikarbónát vízzel keverd össze. Ezután a keveréket a hajadra kenheted, és 2-3 percig folyamatosan masszírozhatod a fejbőrödbe. Öblítsd le langyos vízzel. A szódabikarbóna tökéletes tisztító, fertőtlenítő és frissítő hatású. Emellett antibakteriális hatású is.

MEGJEGYZÉS!

A szódabikarbóna pH-ja bázikus, ami nem tűnik előnyösnek a természetesen savas fejbőr számára - a haj pH-ja megzavarodik. Ezért minden szódabikarbónás hajmosást savas hajöblítésnek kell követnie.

HAJMOSÁS SZÓDABIKARBÓNÁVAL

A természetes hajmosás témájának tárgyalásakor külön helyet kell biztosítani a különböző típusú főzeteknek, amelyek hatékonyan használhatók szintetikus samponok alternatívájaként. A lényeg azonban az, hogy olyan növényeket találjunk, amelyek szaponinokat tartalmaznak, ami egy természetes mosóvegyület, amely meleg hatására szabadul fel. Ilyen többek között az üröm, a csalán, a körömvirág, az aloe, az édesgyökér, a görögszéna, a komfű, a borostyán, az orbáncfű, a yerba mate (matétea), a ginzeng, a len, a fekete kömény és még sok más.

Természetesen kísérletezhetsz egy kicsit, vagy kipróbálhatod a két legnépszerűbb ötlet egyikét, a környezetbarát főzetekkel való hajmosást.

  • Szappanbogyó - a szappanbogyó főzet elkészítése egyszerű, és nem igényel sok időt. Tegyél 7-8 darab szappanbogyó 0,5 liter vízbe, és tartsd forrásban 5 percig. Miután kihűlt, öntsd a főzetet egy üvegbe, és rázd össze, hogy habot hozzon létre. Most már folytathatod a haj és a fejbőr mosását a szappanbogyó főzettel. Érdemes tudatosítani, hogy ennek a szappanbogyó főzetnek legalább néhány percig a hajon kell állnia.
  • szappanfű főzet - hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a szappanfű gyökere. Elkészítéséhez 2 kanál szappanfűre van szükség, amelyet 2 pohár vízzel kell felönteni. Forraljuk 5 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ez a fajta főzet rendszeres samponként használható a haj és a fejbőr mosására.

EGYÉB HÁZI MÓDSZEREK

A legnépszerűbb No Poo módszerek ellenére van még néhány tucat ötlet arra, hogyan lehet helyettesíteni a szintetikus sampont. Az alábbiakban az internetes fórumokon és hajápolási útmutatókban leggyakrabban előforduló módszerek listáját találod.

  • Hajmosás liszttel - a hagyományos liszt szaponinok forrása, amelyek egyenesen a természetből származó kíméletes mosószerek. A lisztből házi készítésű szárazsampont készíthetünk, vízzel kombinálva (3-4 kanál liszt 125 ml meleg vízhez) pedig hajmosó pasztát kapunk. Milyen liszttel a legjobb hajat mosni? Általában érdemes a rozsliszthez, a grízliszthez, a kukoricaliszthez, a hajdinaliszthez és a zabliszthez nyúlni.
  • Hajmosás agyaggal - az agyagok természetes anyagok, amelyek tisztító tulajdonságaikról ismertek. Nemcsak arcmaszkot készíthetsz belőlük, hanem hajmosó maszkot is, amely könnyedén felszívja a szennyeződéseket a szálakról. Mindenféle agyagot használhatsz, amelyet vízzel kell összekeverni, és néhány percig a fejbőrbe masszírozva kell tartani. A haj az agyag kiöblítése után tiszta lesz.
  • Hajmosás tojássárgájával - bár a tojássampont népszerűnek találják, csak kevesen tudják, hogy ilyen terméket otthon is el lehet készíteni. Mindössze egy tojás, fél citrom leve és néhány kanál kedvenc olajodból/kondicionálószeredből minden, ami szükséges. A házi tojássampon az összes összetevő összekeverése után kész. A tojássárgájával történő hajmosás nem csak hatékony, hanem emellett közös tulajdonságai vannak a regeneráló maszkkal. A módszer túlzott alkalmazása azonban nemkívánatos hatásokkal járhat, mivel a tojássárgája fehérjékben gazdag, amelyek túlzott használat esetén károsak lehetnek a hajra.
  • Hajmosás lúggal - sampon alternatívaként hamu és víz keverékéhez, azaz a lúghoz is fordulhatsz, amely környezetbarát tisztítószerként elismert. Valóban bizarr ötletnek tűnhet a hamuval való hajmosás, de valóban hatékony. Hogyan kell elkészíteni a lúgot? A gyors változathoz a hamut vízzel kell összekeverni, hogy krémszerű állagot kapjunk; a fejbőrbe masszírozva úgy működik, mint egy sampon. Ha több időd van, akkor egy edény 2/3-át megtöltöd hamuval, hozzáadod a vizet, összekevered és félreteszed. Három nap múlva azt fogod észrevenni, hogy a tetején szappanos folyadék gyűlik össze, ez az a szabályos réteg, amit szerettél volna elérni.
  • Hajmosás Shikakai-val - A Shikakai egy hindu dióból (Acacia concinna) nyert hajmosó por, amely természetesen szaponinokban gazdag. Online is megvásárolható, mégis érdemes odafigyelni a termék minőségére és eredetére. A Shikakai-val történő hajmosáshoz a port vagy vízzel vagy aloe géllel kell összekeverni. Ha az állag megfelelő, a keveréket a fejre kenhetjük, masszírozzuk, majd öblítsük le. Ez a fajta sampon nem csak tisztít, hanem a korpával is foglalkozik, valamint puhává és ruganyossá teszi a hajat.
  • Hajmosás női hajmosószerrel - a hagyományos női hajmosószer fejbőrbarát és kíméletes, mivel nem tartalmaz mosószert. A kereskedelmi samponok alternatívájaként is használható, különösen azért, mert nagyon jól habzik.

Sampon nélküli hajmosás - problémák

A természetes hajmosási módszerekre való áttérés kihívást jelent. Bár nem könnyű lemondani a kellemes illatú, tisztaságot keltő samponról, mindenképpen érdemes megpróbálni. Milyen problémák merülhetnek fel, ha úgy döntesz, hogy No Poo módszerrel mosod a hajad?

  1. A piszkos haj benyomása - a szintetikus samponokban található mosószerek úgy működnek, mint egy csiszolólemez, amely mindent eltávolít a hajból: a kozmetikumok maradványait, a szennyeződéseket, a toxinokat és még a természetes lipidréteget is. Az ökológiai hajmosási módszerek egyike sem produkál ilyen drasztikus eredményeket, ezért az alternatív hajmosási mód választása után az lehet a benyomásunk, hogy a hajunk nem tiszta, sőt nehezebb, mint általában.
  2. Kevésbé kezelhető és nem túl szép haj - a kereskedelmi samponok többsége további kondicionáló anyagokat tartalmaz, amelyek puhasággal ajándékozzák meg a hajat (pl. szilikonok). A természetes alternatívákból nyilvánvalóan hiányoznak az ilyen anyagok, ezért abban a pillanatban, ahogy lemondasz a hagyományos sampon használatáról, a hajad durva, matt, nehezen kibogozható és rakoncátlan lehet. Mégis, ez csak egy átmeneti fázis, amely véget ér, amint a hidro-lipid egyensúly normalizálódik.
  3. Irritációk és korpásodás - miután a szintetikus sampont valami környezetbarátabbra cserélted, a bőr irritálttá válhat, és korpásodásodhat is. Ez annak a következménye, hogy a fejbőr hajlamos hatalmas mennyiségű faggyút termelni, amelyet normális esetben a sampon eltávolított. Ez is egy átmeneti fázis: A [korpásodás], az irritációk és a zsíros haj rövid időn belül a feledés homályába merül, miután a faggyúmirigyek visszanyerik egyensúlyukat és a hidrolipid-gát újjáépül.
  4. 4Igényesebb hajmosási mód - a hajmosás a hagyományos samponnal csak néhány pillanatot vesz igénybe, mivel jól habzik, könnyen eloszlatható a hajon és gyorsan eltávolítható. Sajnos ez a természetes No Poo módszerekre nem vonatkozik, mert a folyamat hosszabb időt vesz igénybe. Például házilag kell elkészíteni a sampont (pl. sütőporos keveréket vagy szappanfű főzetet), ami nem habzik jól, és nehezebb egyenletesen eloszlatni a hajon. Erre való tekintettel a No Poo hajmosás több időt vehet igénybe, mint általában.

Jó tanácsok!

Ne csüggedj! Valóban előfordul, hogy a szintetikus sampon használatáról való lemondás és a fejbőr egyensúlyának helyreállítása közötti időszak elkeserítő, de mindenképpen érdemes végigcsinálni. A sampon használata nélküli hajmosás olcsóbb, természetesebb és hosszú távú előnyöket biztosít a haj számára. Próbáld ki!

Ossza meg velünk véleményét a cikkről.


Hozzászólások: #0


Adja hozzá megjegyzését. A moderátor jóváhagyása után közzéteszik.
Privātuma politika

Weboldalunk sütiket (cookie) használ, külső eszközök használatához pedig harmadik féltől származó sütiket. Amennyiben a felhasználó nem egyezik bele, csak az alapvető sütiket használjuk. A beállításokat bármikor megváltoztathatja a böngészőjében. Beleegyezik az összes cookie használatába?

Privātuma politika